In 2018 starten wij, samen met 6 mede-eisende organisaties en meer dan 17.000 mede-eisers, een Klimaatzaak tegen Shell voor het mede-veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en het in gevaar brengen van mensenlevens. Hieronder vind je alle hoogtepunten van de Klimaatzaak van 2018 tot nu.
Milieudefensie kondigt aan naar de rechter te stappen als Shell zijn plannen niet in lijn brengt met het Klimaatakkoord. Shell heeft 8 weken de tijd om te reageren.
10.000 Nederlanders hebben zich aangemeld als mede-eiser in de rechtszaak.
Shell laat in een brief weten niet in te gaan op de eisen van Milieudefensie omdat het deze niet gegrond vindt.
Op 12 februari viel er opnieuw een brief bij Shell op de mat. Deze keer met de boodschap dat ActionAid, BothEnds, Fossielvrij NL, Jongeren Milieu actief, de Waddenvereniging en Greenpeace zich aansluiten bij de rechtszaak.
Mensen konden zich t/m 24 maart 2019 aanmelden als mede-eiser. De teller stond op 25 maart op ruim 17.000.
Indienen van de dagvaarding bij Shell in Den Haag namens 17.379 mede-eisers en 6 organisaties.
Shell moet zich op 17 april melden bij de rechtbank omdat ze zijn gedagvaard. Shell heeft tot 13 november de tijd om op de inhoud van de dagvaarding te reageren.
Shell had 7 maanden om te reageren op onze dagvaarding. In juridische termen heet dit Conclusie van Antwoord. Shell laat in dit 272 pagina's tellende document weten dat het al voldoende doet voor het klimaat.
Op 1, 3, 15 en 17 december zijn de 4 hoorzittingsdagen. De hoorzitting is te volgen via een livestream.
Milieudefensie wint rechtszaak van Shell. Shell moet van de rechter zijn Co2-uitstoot met 45% reduceren in 2030 ten opzichte van 2019.
Shell kondigt aan in hoger beroep te gaan. De reden die Shell geeft, is dat het niet effectief zou zijn om 1 bedrijf te verplichten tot vergroening. Samen met onze advocaat Roger Cox bereiden we ons nu voor op het hoger beroep. Ondertussen moet Shell het vonnis wel alvast blijven uitvoeren.
Grieven Royal Dutch Shell
Een jaar na de uitspraak van de rechter heeft Shell nog steeds geen actie ondernomen om het vonnis uit te voeren. Daarom sturen we een brief naar de bestuursleden van Shell. In de brief wijzen wij hen op hun persoonlijke verantwoordelijkheid voor het niet uitvoeren van het vonnis en het blijven schenden van mensenrechten door gevaarlijke klimaatverandering te veroorzaken.
Op dinsdag 18 oktober stuurden Milieudefensie en de mede-eisende organisaties het antwoord op het hoger beroep van Shell. In het 250 pagina's tellende document reageren we op de argumenten van Shell en leggen we uit waarom Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering.
De hoorzittingen in het hoger beroep vinden naar verwachting plaats op 2, 3, 4 en 12 april in 2024. Op dinsdag 12 november zal de rechter uitspraak doen.
We zijn iedereen extreem dankbaar voor zijn steun, want alleen met de hulp van duizenden Nederlanders lukt het ons een miljardenbedrijf als Shell aan te pakken.
Wil je ons helpen opnieuw te winnen, en op deze manier een einde te maken aan de klimaatvernietiging door Shell? Steun ons dan met een donatie.