english

Shell in hoger beroep in Klimaatzaak

Je zag het aankomen. Na onze historische overwinning in de Klimaatzaak, kondigt Shell vandaag aan in hoger beroep te gaan. Teleurstellend. Wij zouden veel liever zien dat Shell zijn energie steekt in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. Wat gaat er nu gebeuren?

Op 26 mei 2021 werd Shell veroordeeld door de rechter. De olie- en gasreus moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderd hebben. De rechtbank bepaalde dat dit nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Shell is het niet eens met dat vonnis en gaat nu in hoger beroep. 

Deze stap zagen we wel aankomen, maar dat maakt de teleurstelling niet minder groot. Donald Pols, directeur van Milieudefensie: "We staan met zijn allen voor een enorme opgave. Het is belangrijk dat ook Shell zijn verantwoordelijkheid neemt en olie- en gasactiviteiten afbouwt. Wij zouden liever zien dat Shell nu al zijn tijd en energie steekt in het halen van het doel in plaats van het hoger beroep. Alleen dan kunnen we gevaarlijke klimaatverandering stoppen."

Klimaat is ook een zaak voor de rechter

Shell heeft vanaf het begin van de rechtszaak gezegd dat klimaat geen zaak is voor de rechter. Daar was de rechtbank het niet mee eens. De rechters stelden dat Shell, door klimaatverandering te veroorzaken, zijn zorgplicht schendt en daarom moet verduurzamen.

De reden die Shell geeft om in hoger beroep te gaan, is dat het niet effectief zou zijn om 1 bedrijf te verplichten tot vergroening. Roger Cox, advocaat van Milieudefensie, stelt: "De rechters hebben op 26 mei in het vonnis een weloverwogen oordeel geveld over Shell. Wij zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet. De wetenschap is met de dag duidelijker over de gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. In een duurzame toekomst is geen ruimte meer voor fossiele brandstoffen."

bhklimaatzaakShell62.jpg

Help ons nog een keer te winnen van Shell

De overwinning in mei was een keerpunt in de strijd tegen klimaatverandering. We kregen hoop: nu gaat het lukken om de klimaatcrisis te stoppen! Voor het eerst in de geschiedenis werd een groot vervuilend bedrijf verantwoordelijk gehouden voor zijn aandeel in gevaarlijke klimaatverandering. En dat willen we nog een keer doen, maar daar hebben we jouw hulp wel bij nodig.

Shell is een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld. Een zaak als deze, kunnen we daarom alleen voeren met jouw hulp en die van duizenden andere Nederlanders. Het eerste gedeelte van deze zaak werd volledig betaald door mensen zoals jij. Mensen die een betere toekomst willen voor onze planeet en onze kinderen.

Help ons nog een keer te winnen van Shell en steun ons met een donatie.

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...