Shell in hoger beroep: alles wat je moet weten

Na onze historische overwinning in de Klimaatzaak in 2021, kondigt Shell snel daarna aan in hoger beroep te gaan. Begin april beginnen de zittingsdagen van dit hoger beroep.

Op 26 mei 2021 werd Shell veroordeeld door de rechter. De olie- en gasreus moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderd hebben. De rechtbank bepaalde dat dit nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Shell is het niet eens met dat vonnis en gaat nu in hoger beroep. 

Deze stap zagen we wel aankomen, maar dat maakt de teleurstelling niet minder groot. Donald Pols, directeur van Milieudefensie: "We staan met zijn allen voor een enorme opgave. Het is belangrijk dat ook Shell zijn verantwoordelijkheid neemt en olie- en gasactiviteiten afbouwt. Wij zouden liever zien dat Shell nu al zijn tijd en energie steekt in het halen van het doel in plaats van het hoger beroep. Alleen dan kunnen we gevaarlijke klimaatverandering stoppen."

Klimaat is ook een zaak voor de rechter

Shell heeft vanaf het begin van de rechtszaak gezegd dat klimaat geen zaak is voor de rechter. Daar was de rechtbank het niet mee eens. De rechters stelden dat Shell, door klimaatverandering te veroorzaken, zijn zorgplicht schendt en daarom moet verduurzamen.

De reden die Shell geeft om in hoger beroep te gaan, is dat het niet effectief zou zijn om 1 bedrijf te verplichten tot vergroening. Roger Cox, advocaat van Milieudefensie, stelt: "De rechters hebben op 26 mei in het vonnis een weloverwogen oordeel geveld over Shell. Wij zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet. De wetenschap is met de dag duidelijker over de gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. In een duurzame toekomst is geen ruimte meer voor fossiele brandstoffen."

bhklimaatzaakShell62.jpg

Samen winnen we van grote vervuilers

Zonder klimaatrechtszaken zouden overheden, instellingen en bedrijven blijven treuzelen. Onze klimaatzaken tegen ING en Shell brengen vervuilende bedrijven in beweging. Samen zorgen we ervoor dat jouw stem, en die van duizenden anderen, wordt gehoord. Zodat we niet meer genegeerd kunnen worden. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Doe je mee?

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...