Shell wil nog decennia olie en gas oppompen

Shell blijft nog zeker tientallen jaren olie en gas oppompen. Een ramp voor het klimaat. Wil je meer weten over onze Klimaatzaak Shell? Kom naar de nazitting op 12 april in Rotterdam.

SHELL INVESTEERT WEER MEER IN OLIE- EN GASPROJECTEN

In 2021 wonnen wij onze Klimaatrechtszaak tegen Shell. Deze Klimaatzaak maakte onder andere duidelijk dat er geen ruimte is voor nieuwe olie- en gasprojecten als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden. En gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen. Uit ons nieuwe onderzoek blijkt dat Shell het tegenovergestelde doet.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het nieuwe onderzoek op een rij:

  1. Shell heeft de komende jaren nog ruim 800 olie- en gasprojecten op de planning staan om op te pompen.
  2. De CO2-uitstoot van al deze projecten samen is 38 keer zo groot als de uitstoot van heel Nederland in 2021.
  3. Shell heeft sinds de uitspraak van de rechter in 2021 al 20 nieuwe projecten goedgekeurd en de beslissing genomen om te beginnen met pompen. 

Tegelijkertijd breekt het bedrijf een groot deel van zijn groene ambities af door minder geld te steken in zijn duurzame afdeling en zelfs geld te steken (ongeveer 37 miljard euro tot 2030) in nieuwe olie- en gasprojecten. Dit laat zien dat Shell de klimaatcrisis en zijn rol daarin niet serieus neemt. Steeds meer mensenlevens raken hierdoor in gevaar.  

> Lees hier het hele rapport

Het is de tweede keer dat wij de plannen van Shell in samenwerking met Oil Change International en met gegevens van databureau Rystad, onderzoeken. In dit onderzoek zijn de laatste klimaatambities van Shell niet meegenomen. De eerste keer, in 2022, werd al duidelijk dat Shell blijft inzetten op nieuwe olie- en gasvelden. Lees hier de uitkomsten van onze eerste onderzoek uit 2022.

shutterstock_2044596497(1)(1).jpg

SHELL: STOP MET NIEUWE OLIE- EN GASPROJECTEN

Vooral in landen als Brazilië, Australië en Qatar staan projecten met enorme CO2-uitstoot op de planning. Deze velden wil Shell zeker tot na 2050 blijven gebruiken. Als Shell in hetzelfde tempo olie en gas blijft oppompen heeft dat grote gevolgen voor ons allemaal.

Wij roepen Shell op om: 

  • de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvoorraden te staken;
  • projecten die nu al worden voorbereid, stil te leggen;
  • een groot deel van de lopende projecten stil te leggen.

shutterstock_698542009(1)(1).jpg

Samen winnen we van grote vervuilers

Zonder klimaatrechtszaken zouden overheden en grote vervuilende bedrijven blijven treuzelen. Onze klimaatzaken tegen ING en Shell zijn de laatste hoop om grote vervuilende bedrijven op tijd in beweging te krijgen. Want: vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker. Dan wordt jouw stem, en die van duizenden anderen, gehoord. Zodat we niet meer genegeerd kunnen worden. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Doe je mee?

Foto bovenin: iemand met een veiligheidshelm op is aan het werk bij een olie- of gasinstallatie. 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...