english

Onze privacyverklaring

Milieudefensie legt persoonlijke gegevens van je vast. Bijvoorbeeld wanneer je onze website bezoekt of op straat een petitie tekent. Wat we precies vastleggen, hoe lang en waarom staat in deze privacyverklaring. We vertellen je ook hoe we jouw gegevens beveiligen en welke rechten je hebt. Je kunt jouw gegevens altijd inzien, wijzigen of verwijderen. Dat doen we niet alleen omdat we dat wettelijk verplicht zijn, maar ook omdat we dat zelf belangrijk vinden. Want we zijn afhankelijk van jouw steun en inzet.

Wij verzamelen op onze website persoonlijke gegevens die je zelf, vrijwillig, aan ons geeft. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een formulier op een van onze websites invult of een e-mail aan ons stuurt. En we houden algemene bezoekgegevens bij. Wij behandelen deze informatie altijd vertrouwelijk en uitsluitend voor eigen gebruik. Je gegevens worden dus niet doorverkocht.

Deze privacyverklaring gaat vooral over persoonlijke gegevens die via websites van Milieudefensie worden vastgelegd. Om welke websites het gaat lees je hier.

1. Over deze privacyverklaring
2. Wanneer verzamelen we persoonlijke gegevens?
3. Waarom heeft Milieudefensie jouw gegevens nodig?
4. Welke gegevens leggen we vast?
5. Wie beheert jouw gegevens?
6. Wanneer mogen we jouw gegevens vastleggen?
7. Deelt Milieudefensie jouw gegevens met anderen?
8. Milieudefensie houdt gegevens van je websitebezoek bij
9. Milieudefensie maakt gebruik van cookies en Google Analytics
10. Hoe lang bewaart Milieudefensie jouw gegevens?
11. Jouw gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
12. De beveiliging van jouw gegevens
13. Heb je vragen of klachten?
14. Dit zijn onze websites
15. Zo kun je ons bereiken
16. De nieuwe privacywetgeving

1. Over deze privacyverklaring

Deze privacyverklaring is in april 2018 opgesteld. De laatste wijziging is doorgevoerd op 26 september 2018. Deze verklaring zal nog regelmatig aangevuld en gewijzigd worden, want we zijn nog volop bezig met de ontwikkeling en verbetering van ons privacybeleid. Op deze plek beschrijven we steeds welke wijzigingen er ten opzichte van een vorige versie zijn doorgevoerd.

^ Terug omhoog

2. Wanneer verzamelen we persoonlijke gegevens?

Op verschillende momenten en om verschillende redenen leggen we persoonlijke gegevens vast. Dat gebeurt bijvoorbeeld:

  • Als je lid of donateur wordt.
  • Als je ons werk op een andere manier financieel steunt, bijvoorbeeld door mee te doen aan een crowdfundingsactie.
  • Als je je abonneert op onze e-mailnieuwsbrief of informatie over een campagne opvraagt.
  • Als je een petitie tekent of je op een andere manier aansluit bij een campagne van Milieudefensie, bijvoorbeeld als mede-eiser in een rechtszaak.
  • Als je een van onze websites of pagina’s op sociale media bezoekt.
  • Als je deelneemt aan een van onze trainingen of naar een bijeenkomst gaat.
  • Als je vrijwilliger wordt.

^ Terug omhoog

3. Waarom heeft Milieudefensie jouw gegevens nodig?

Milieudefensie werkt aan een eerlijk en duurzaam Nederland. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we jouw steun nodig. Dat kan niet zonder jouw gegevens. Milieudefensie verwerkt jouw gegevens om:

  • contact met je op te kunnen nemen;
  • je informatie te kunnen sturen;
  • overeenkomsten met je aan te kunnen gaan en uit te kunnen voeren (als je lid, donateur of vrijwilliger wordt bijvoorbeeld).

Verder gebruiken wij jouw gegevens:

  • voor relatiebeheer;
  • voor activiteiten om ons bestand van leden, donateurs en vrijwilligers te vergroten;
  • om je te informeren over onze activiteiten;
  • om geld te besparen. We leggen informatie vast over jouw voorkeuren, interesses en activiteiten. Daardoor kunnen we zo efficiënt mogelijk werken, zodat we meer geld kunnen besteden aan onze activiteiten en campagnes.

Wil je geen e-mail meer ontvangen met informatie over Milieudefensie en onze activiteiten? Geef dat dan alsjeblieft aan via de afmeldmogelijkheid waarmee elke mail eindigt.

^ Terug omhoog

4. Welke gegevens leggen we vast?

Als je een petitie tekent, donateur of lid wordt, of als je je bijvoorbeeld aanmeldt voor onze nieuwsbrief leggen we jouw persoonsgegevens vast. Welke gegevens we vastleggen hangt van het doel waarvoor we ze verzamelen af. Het kan gaan om de volgende gegevens:

  • Je voor- en achternaam   
  • Je adresgegevens   
  • Je telefoonnummer
  • Je e-mailadres
  • Je geboortedatum
  • Je geslacht
  • En als we een machtiging van je vragen: je IBAN

Daarnaast slaan we ook informatie op over petities die je hebt getekend, aan welke activiteiten je eventueel deelneemt en naar welke bijeenkomsten je bent geweest. Die informatie is waardevol, omdat we zo een beter beeld krijgen van waar jij belangstelling voor hebt. Dan kunnen we je beter van dienst zijn, bijvoorbeeld door je te wijzen op activiteiten en campagnes waar jij waarschijnlijk het meest in geïnteresseerd bent. Die informatie bewaren we als ‘profielinformatie’.

Het kan zijn dat wij persoonlijke informatie verzamelen over leden met een mogelijke interesse in bijzondere vormen van doneren (bijvoorbeeld het doen van een grote schenking). In aanvulling op de gegevens die we van jou zelf hebben ontvangen, verzamelen we, uitsluitend in deze specifieke gevallen, soms ook informatie vanuit openbare bronnen, zoals gegevens over jouw algemene interesses.

^ Terug omhoog

5. Wie beheert jouw gegevens?

Milieudefensie is de enige beheerder van jouw gegevens. Wij zijn verantwoordelijk voor alle gegevens die jij ons geeft en die wij zelf verzamelen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze verklaring.

^ Terug omhoog

6. Wanneer mogen wij jouw gegevens vastleggen?

Wij houden ons aan wet- en regelgeving. Volgens de wet mogen we alleen gegevens vastleggen als daar een wettelijk bepaalde reden voor is. Voor Milieudefensie betekent het dat we jouw gegevens alleen in de volgende situaties vastleggen en gebruiken:

  • Als we een overeenkomst met je sluiten, bijvoorbeeld als je lid of donateur wordt of als vrijwilliger actief wordt.
  • Als je ons toestemming hebt gegeven om informatie over jou op te slaan.
  • Als er sprake is van een zogenaamd gerechtvaardigd belang. Als milieuorganisatie is Milieudefensie afhankelijk van de steun van het publiek om resultaten te bereiken. Daarom benaderen wij jou met verzoeken: bijvoorbeeld om ons financieel te steunen of je bijdrage aan ons te verhogen, of om mee te doen aan een campagne of andere activiteit. Dat laatste kan variëren van het tekenen van een petitie, tot het deelnemen aan een bijeenkomst of training, of als vrijwilliger actief worden. Wij zijn voor ons werk en ons voortbestaan afhankelijk van de steun van het publiek.

^ Terug omhoog

7. Deelt Milieudefensie jouw gegevens met anderen?

Jouw gegevens worden door Milieudefensie uitsluitend voor eigen gebruik verzameld en nooit verkocht of verhandeld.

Wij vertrekken jouw persoonlijke gegevens alleen aan anderen wanneer hiertoe een wettelijke verplichting bestaat, of ten behoeve van de hieronder beschreven doelen.

Milieudefensie verstrekt jouw gegevens aan bedrijven die ons ondersteunen in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Daarbij kun je denken aan:

  • Handelingen die nodig zijn voor de uitvoering van afspraken met jou. De verzending van ons magazine of een nieuwsbrief wordt bijvoorbeeld door externe bedrijven gedaan. 
  • Soms vragen we bestaande relaties om een extra bijdrage of verhoging van hun vaste bijdrage. Of we vragen mensen die nog geen relatie van Milieudefensie zijn om ons werk ook te gaan steunen. Zo'n wervingsactie wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Zij leggen jouw gegevens voor ons vast. 

De bedrijven en organisaties waarmee we samenwerken moeten zich ook zelf allemaal houden aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat geldt voor Nederlandse bedrijven en organisaties zoals bijvoorbeeld Growing Minds en Raising Results, maar ook voor grote internationale bedrijven als Mailchimp en Google.

Social media: combineren en analyseren van informatie die we over jou verzamelen
Afhankelijk van je instellingen op social media kanalen zoals Facebook en Twitter, geef je ons mogelijk toestemming voor toegang tot informatie van die accounts of services. Milieudefensie maakt bijvoorbeeld gebruik van ‘aangepaste doelgroepen’ via social media platforms als Facebook en Instagram. Wij verstrekken persoonlijke informatie zoals je e-mailadres aan Facebook om hen in staat te stellen te bepalen of je een geregistreerde accounthouder bent bij Facebook of Instagram. Op deze platforms kunnen dan (gepersonaliseerde) advertenties worden getoond. Lees voor meer informatie de Facebook-bedrijfspagina over Aangepaste doelgroepen en het Gegevensbeleid van Facebook. Als je niet wil dat via deze platforms advertenties op deze wijze worden getoond dan kun je je bij deze platforms afmelden. Hoe je dit doet lees je op de volgende pagina’s:

Facebook (https://www.facebook.com/business/help/1415256572060999)
Twitter (https://twitter.com/settings/personalization)
Google (https://myaccount.google.com/dashboard?pli=1)
Instagram (https://help.instagram.com/623835647655355?helpref=hc_fnav)

Let op: het kan zijn dat je daarna nog steeds berichten van Milieudefensie te zien krijgt wanneer je valt in een algemene doelgroep waar wij onze berichten op richten.

^ Terug omhoog

8. Milieudefensie houdt gegevens van je websitebezoek bij

Op websites van Milieudefensie worden ook algemene bezoekgegevens bijgehouden. Het gaat o.a. om het IP-adres van je computer, het tijdstip waarop je een van onze websites bezocht en de gegevens die je browser meestuurt. Deze gegevens worden gebruikt om bezoek- en klikgedrag op de website te analyseren. Milieudefensie gebruikt deze informatie om de werking van de website te verbeteren en beter aan te kunnen sluiten bij jouw interesses. Deze gegevens worden zoveel mogelijk geanonimiseerd. De geanonimiseerde gegevens worden gedeeld met andere bedrijven die ons helpen met het verbeteren van de website en onze dienstverlening.

Op sommige pagina's van onze websites staat daarom een Facebook pixel. Dat is een piepklein plaatje met een stukje code. Zo kan het gedrag van gebruikers worden gevolgd nadat deze op een Facebook-advertentie hebben geklikt en op onze website terechtkomen. Dat doen we om de effectiviteit van onze Facebook-advertenties in kaart te brengen. Daar leren we van en daardoor kunnen we toekomstige advertenties weer beter inzetten. Dat spaart geld en we bereiken meer mensen die met ons mee willen doen en minder mensen die niet geïnteresseerd zijn. De verzamelde gegevens zijn anoniem voor ons en geven dus geen inzicht in wie de gebruiker is.

Facebook zelf weet door de pixel ook dat jij onze pagina bezocht hebt. Daar hebben wij helaas geen invloed op. Als je dat wil, kun je de Facebook pixel blokkeren met een adblocker.

^ Terug omhoog

9. Milieudefensie maakt gebruik van cookies en Google Analytics

Wij maken op de websites van Milieudefensie gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig, klein bestandje dat met pagina’s van onze website wordt meegestuurd en door je browser op de harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen. Deze cookies worden gebruikt om de website beter te laten functioneren en geven ons informatie over je bezoek aan en je gebruik van de website. Je kunt cookies, als je dat wil, altijd verwijderen van je computer via het menu van je browser. Dat kan wel gevolgen hebben voor de werking van onze website; het kan bijvoorbeeld betekenen dat je geen Youtube-filmpjes meer kunt bekijken.

Via onze websites wordt ook een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van hun Analytics-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden hoe bezoekers de website gebruiken en krijgen daar rapportages over. Google kan deze informatie aan anderen doorgeven als Google daar wettelijk toe verplicht wordt, of als anderen de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Milieudefensie heeft Google geen toestemming gegeven om via ons verkregen Analytics-informatie te gebruiken voor andere Google-diensten.

De informatie die Google verzamelt, wordt geanonimiseerd. De geanonimiseerde informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Die informatie is dus niet meer te herleiden tot jou. Lees het privacybeleid van Google voor meer informatie.

Wij maken op onze websites gebruik van 4 verschillende soorten cookies:

  • Noodzakelijke of functionele cookies helpen om een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties zoals paginanavigatie mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken. Voor dit soort cookies hebben we je toestemming niet nodig.

Voor alle andere soorten cookies hebben we je toestemming wel nodig, daarom vragen we daar altijd om. Het gaat om deze cookies:

  • Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.
  • Statistische cookies helpen ons te begrijpen hoe bezoekers onze website gebruiken. Dat gebeurt door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. De lessen die wij zo leren, helpen ons om de website beter te maken.
  • Marketingcookies maken het ons mogelijk om onze advertenties op sociale media en in de zoekresultaten van Google onder jouw aandacht te brengen. De Facebook pixel zorgt ervoor dat we zien waar jouw interesse naar uitgaat. Daardoor kunnen we je op onze website beter bedienen en met ons aanbod beter aansluiten bij jouw interesses.

Als je ons toestemming geeft ook deze cookies te gebruiken, kunnen we de website verbeteren en jou het beste bedienen.

Op de websites van Milieudefensie zijn ook functies van YouTube voor het tonen en weergeven van video's aanwezig. Daardoor kun je op onze website naar een filmpje kijken en hoef je niet eerst naar YouTube toe. Wanneer een filmpje wordt gestart, zet Youtube cookies in om informatie over het gebruikersgedrag te verzamelen. Dat gebeurt om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en misbruik tegen gaan. Kijk op de website van YouTube voor meer details over hun gebruik van cookies.

Op onze websites staan ook links naar andere websites die niet van Milieudefensie zijn. Hoewel deze websites met zorg zijn geselecteerd, kunnen wij geen verantwoordelijkheid dragen voor het gebruik van jouw gegevens door die organisaties. Lees hiervoor de privacyverklaring van de website die je bezoekt. 

 

^ Terug omhoog

10. Hoe lang bewaart Milieudefensie jouw gegevens?

Milieudefensie bewaart jouw gegevens niet langer dan nodig is om de doelen te bereiken waarvoor ze werden verzameld en vastgelegd. Dat betekent dat we verschillende bewaartermijnen hanteren voor verschillende soorten gegevens:

Welke gegevens Bewaartermijn Reden
Adresgegevens, e-mailadressen en namen van leden, donateurs, vrijwilligers.

Wij bewaren je persoonsgegevens zolang je lid, donateur of vrijwilliger bent.

Wij verwijderen je gegevens 11 jaar nadat je hebt opgezegd of je laatste donatie hebt gedaan, of eerder als je ons daarom vraagt.

Om je uitnodigingen voor bijeenkomsten en relevante post te kunnen sturen.

Om je te kunnen benaderen met verzoeken om het werk van Milieudefensie (opnieuw) te ondersteunen. De ervaring leert dat oud-leden en -donateurs na verloop van tijd toch weer genegen zijn om lid of donateur te worden.

Adresgegevens, e-mailadressen en namen van abonnees (van ons magazine en nieuwsbrieven). Zolang je abonnee bent. Om je te kunnen bereiken.
Adresgegevens, e-mailadressen en namen van voormalige leden, donateurs en vrijwilligers. Als je je steun hebt opgezegd verwijderen we je persoonsgegevens na 5 jaar, of eerder als je ons daarom vraagt. Om je een nieuw aanbod te kunnen doen om het werk van Milieudefensie te ondersteunen. De ervaring leert dat oud-leden en -donateurs na verloop van tijd toch weer genegen zijn om lid of donateur te worden.
Gegevens van Google Analytics.
26 maanden. Om de website beter te laten werken en ons informatie te geven over je bezoek aan en je gebruik van onze websites - zodat wij jou beter van dienst kunnen zijn.
Adresgegevens, e-mailadressen en namen van iedereen die een petitie tekent of op een andere manier meedoet met Milieudefensie. Na het tekenen van een petitie verwijderen we je persoonsgegevens na 11 jaar, of eerder als je ons daarom vraagt.
Om inzicht te krijgen in jouw interesses en activiteiten, zodat we je beter kunnen informeren en betrekken bij ons werk.
Bezoekinformatie d.m.v. cookies - op jouw computer opgeslagen door je browser, bijvoorbeeld Firefox of Chrome. (lees verder voor meer informatie) 2 maanden.

 

Om de website beter te laten werken en ons informatie te geven over je bezoek aan en je gebruik van onze websites - zodat wij jou beter van dienst kunnen zijn.
Bezoekinformatie d.m.v. Facebook pixels. Zolang de pagina online staat. Zodat we weten of je de pagina waar de pixels staan, bezocht hebt. Dat helpt ons om je beter van dienst te kunnen zijn.

 

^ Terug omhoog

11. Jouw gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

Je hebt altijd het recht om jouw persoonsgegevens in te zien, aan te passen of te verwijderen. Stuur een verzoek om inzage, aanpassing of verwijdering van jouw persoonsgegevens per e-mail naar onze servicelijn.

Let op! Om er zeker van te zijn dat het verzoek ook echt door jou is gedaan, vragen wij je een kopie/scan van je identiteitsbewijs met je verzoek mee te sturen. Maak ter bescherming van je privacy in deze kopie de volgende onderdelen zwart/onleesbaar: je pasfoto, de strook met nummers onderaan je paspoort, paspoortnummer en burgerservicenummer (BSN).

Milieudefensie reageert zo snel mogelijk op je verzoek, maar uiterlijk binnen 4 weken.

^ Terug omhoog

12. De beveiliging van jouw gegevens

Milieudefensie neemt de bescherming van jouw gegevens serieus. Dat mag je ook verwachten van een organisatie met ‘eerlijk’ en ‘verantwoordelijk’ als kernwaarden. Die kernwaarden beschouwen wij als een opdracht. Daarom nemen we passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. De websites van Milieudefensie maken gebruik van een betrouwbaar SSL Certificaat om te zorgen dat jouw persoonsgegevens niet in verkeerde handen vallen.

^ Terug omhoog

13. Heb je vragen of klachten?

Heb je desondanks de indruk dat jouw gegevens niet goed beveiligd zijn? Of heb je aanwijzingen van misbruik? Wil je meer weten over de beveiliging van door Milieudefensie verzamelde persoonsgegevens? Heb je een klacht? Neem dan contact op met onze servicelijn.

Je kunt ook een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wij hopen dat je vertrouwen hebt in hoe wij met jouw gegevens omgaan. Want zonder jouw gegevens zouden we ons werk niet kunnen doen. Uiteindelijk willen we natuurlijk met zijn allen een zo krachtig mogelijke beweging bouwen waarmee we Nederland en de wereld duurzamer en eerlijker maken.

^ Terug omhoog

14. Dit zijn onze websites

Deze privacyverklaring geldt voor de hieronder genoemde websites van Milieudefensie:
milieudefensie.nl - onze belangrijkste website.
steun.milieudefensie.nl - waar je kunt doneren of lid worden.
en.milieudefensie.nl - onze Engelstalige website.
downtoearthmagazine.nl - de website van ons magazine Down to Earth.
klimaatzaakshell.nl, shellwatch.nl, mijnruimte.nu en trekdegrens.nl - websites die horen bij campagnes van Milieudefensie.
Ook onze lokale afdelingen hebben een website. Die vind je hier.

^ Terug omhoog

15. Zo kun je ons bereiken

Vereniging Milieudefensie / Friends of the Earth Netherlands
Postadres: Postbus 19199, 1000 GD in Amsterdam
Bezoekadres: Nieuwe Looiersstraat 31, 1017 VA in Amsterdam
Servicelijn: 020 6262 620, service@milieudefensie.nl (ma t/m do van 09.30 uur tot 16.30 uur)
Kamer van Koophandel: 40530467

^ Terug omhoog

16. De nieuwe privacywetgeving

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Vanaf dat moment geldt dezelfde privacywetgeving in de hele EU. Met ons privacybeleid en deze privacyverklaring sluit Milieudefensie aan bij de nieuwe wetgeving.

Wil je meer weten over de nieuwe privacyrichtlijn? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

^ Terug omhoog

Loading...