De bestuursleden van Shell bepalen wat er gebeurt bij Shell. Maar 1 jaar na het vonnis doen zij nog steeds niks. Daarom sturen we hen een waarschuwing met de boodschap: kom in actie. Anders zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor Shell, maar voor ons allemaal.
Een jaar na de uitspraak van de rechter heeft Shell nog steeds geen actie ondernomen om het vonnis uit te voeren. Daarom sturen we een brief naar de bestuursleden van Shell. In de brief wijzen wij hen op hun persoonlijke verantwoordelijkheid voor het niet uitvoeren van het vonnis en het blijven schenden van mensenrechten door gevaarlijke klimaatverandering te veroorzaken.
Shell moet van de rechter al zijn uitstoot - van zichzelf, van zijn leveranciers en van zijn producten – in 2030 met 45% omlaag gebracht hebben ten opzichte van 2019. In onze brief staan bewijzen dat Shell veel te weinig doet om dat doel te halen. En dat niks doen heeft gevolgen. Niet alleen voor Shell, maar voor ons allemaal. Daarom vragen wij om 2 dingen in onze brief:
In de brief waarschuwen we de bestuursleden. Als ze zich niet houden aan de uitspraak van de rechter, komt het moment in zicht dat we ze persoonlijk aansprakelijk houden. Voor de klimaatschade die Shell wereldwijd aanricht. Die vergoeding kan Shell nooit zelf betalen. Dit kunnen ze voorkomen door nu aan de slag te gaan.
Ook stellen we in de brief dat zij eerlijk moeten gaan communiceren over de inhoud en gevolgen van de huidige strategie van Shell. Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering en brengt mensenlevens in gevaar. Volgens de rechter heeft dit ernstige en onomkeerbare gevolgen. Dit kan Shell voorkomen door zich aan de uitspraak van de rechter te houden.
> Lees hier de volledige versie van onze brief aan de bestuurders van Shell
Klimaatverandering wacht op niemand. Ook niet op Shell. Shell moet van de rechter direct beginnen met het uitvoeren van het vonnis en zijn uitstoot verminderen. Het hoger beroep is geen reden om niet te beginnen. Hier schiet Shell nu al in tekort. De wereld kijkt naar Shell en andere grote vervuilers om te doen wat nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Dat is niet wachten tot het te laat is, maar nú actie ondernemen.
Foto: Boer Eric Dooh laat zijn met olie besmeurde hand zien aan de oever van een vervuilde kreek in Goi, Nigeria
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?