Milieudefensie zet klimaatzaak tegen Shell door

Amsterdam, 28 mei – Vandaag laat Shell in een brief weten niet in te gaan op de eisen van Milieudefensie in de aangekondigde klimaatzaak. Daarom is Milieudefensie genoodzaakt naar de rechter te stappen, om te zorgen dat Shell stopt met het veroorzaken van wereldwijde klimaatschade. Milieudefensie kondigde de klimaatzaak op 4 april aan. Inmiddels hebben meer dan 11.000 Nederlanders aangegeven samen met Milieudefensie naar de rechter te stappen.

Drie eisen aan Shell

Milieudefensie eist dat Shell zijn bedrijfsactiviteiten en investeringen in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs, zijn olie- en gasactiviteiten afbouwt en zijn broeikasuitstoot terugbrengt naar nul in 2050. Shell had tot woensdag 30 mei de tijd om de klimaatzaak te voorkomen door aan de eisen te voldoen. Milieudefensie gaat nu aan de slag met de dagvaarding, die aan het eind van het jaar verstuurd wordt

Shell wijst eisen af

In de brief die Milieudefensie vandaag ontving, wijst Shell de eisen van Milieudefensie af zonder er inhoudelijk op in te gaan. Shell laat weten: ‘Ik zal niet in detail ingaan op uw eisen.’ Shell wijst in plaats daarvan op zijn huidige klimaatambitie, zonder te reageren op de kritiek die Milieudefensie leverde op de klimaatambitie van Shell.

Roger Cox, advocaat van Milieudefensie: “Shell heeft niet de moeite genomen om inhoudelijk op de eisen en argumenten te reageren en blijft op ramkoers liggen met het klimaatakkoord. Shell herhaalt wat het allemaal doet, maar gaat niet in op wat het allemaal nalaat om klimaatverandering tegen te gaan.”

Klimaat hoort in de rechtbank thuis

Shell stelt vandaag dat de ‘energietransitie niet in de rechtbank thuishoort’. Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Shell doet daarmee het rechtssysteem tekort. Als bedrijven of overheden in strijd met de wet handelen, dan is ook klimaat een zaak van de rechter. Mensen draaien nu op voor de vervuiling die bedrijven als Shell veroorzaken, dat is oneerlijk en moet veranderen.”

Vandaag vond ook de hoorzitting plaats in het hoger beroep van de klimaatzaak van Urgenda tegen de Staat die Urgenda in eerste aanleg won. Intussen worden er wereldwijd steeds meer klimaatzaken aangespannen, vorige week nog door tien families tegen de Europese Unie.

Milieudefensie roept alle Nederlanders op om zich als mede-eiser aan te sluiten bij de rechtszaak. Doe mee!

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...