Waarom we doorgaan met onze Klimaatzaak tegen Shell

Wij gaan door met onze Klimaatzaak tegen Shell! De rechter zegt dat Shell minder moet uitstoten maar hoeveel minder dan? Dat gaan we vragen aan de hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad. We vertellen je graag waarom.

Shell heeft een doel nodig om zich aan te houden

De uitspraak van het hof in onze Klimaatzaak Shell is een grote stap vooruit voor het klimaat. De uitspraak dwingt grote vervuilers zoals Shell sneller te vergroenen. De rechter zegt dat de bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering een mensenrecht is. Shell heeft de plicht om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

Maar er ontbreekt 1 belangrijk onderdeel: een duidelijk doel waaraan Shell zich moet houden. Dit is heel belangrijk als we de klimaatcrisis willen afremmen. Als de rechter een concreet doel vaststelt, kunnen we afdwingen dat Shell echt in actie komt. 

3 redenen waarom we een sterke zaak bij de Hoge Raad hebben

De rechter heeft gezegd dat Shell minder moet uitstoten, maar niet met hoeveel. We zien dat er veel redenen zijn om dat wél te doen. Hieronder de 3 belangrijkste redenen:

1. Echte bescherming van rechten

Het hof zegt wel dat Shell zijn uitstoot moet verminderen, maar niet met hoeveel procent. Hierdoor biedt het hof geen echte bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering. De rechter had op grond van mensenrechten moeten aangeven met welk percentage de uitstoot omlaag moet.

2. Ook kijken naar andere bronnen dan de wetenschap

Om te bepalen met welk percentage Shell zijn uitstoot moet verlagen, is alleen naar de wetenschap kijken niet genoeg. Toch heeft het hof dat wel gedaan. De rechter hoort ook rekening te houden met internationale afspraken en regels.

3. Effectiviteit

Het hof zegt dat het voor ons niet uitmaakt of Shell een vast percentage krijgt opgelegd. Volgens het hof kan Shell namelijk een manier kiezen om zijn uitstoot te verminderen die mogelijk niet goed werkt. Maar in deze rechtszaak gaat het over de eigen juridische verantwoordelijkheid van Shell. Wat andere bedrijven doen, is daarbij niet belangrijk. Bovendien hoort de rechter niet te kijken naar manieren waarop Shell zijn verplichting niet echt kan nakomen, maar juist naar hoe Shell dat wél kan doen.

—> Lees hier meer over de redenen waarom we naar de Hoge Raad stappen

RS71571_FVBF121124-0179-scr.jpg
Foto: advocaten staan op voor de rechter tijdens het hoge beroep in onze Klimaatzaak tegen Shell

Dit is hoe de Hoge Raad werkt

  • Wie het niet eens is met een uitspraak van een rechter, kan naar de hoogste rechter in Nederland stappen, de Hoge Raad.
  • We gaan met Shell en de Hoge Raad afspraken maken over hoe de procedure gaat verlopen. Daaruit volgt dan wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.
  • De Hoge Raad bekijkt geen nieuwe bewijsstukken, maar controleert alleen of de uitspraak in hoger beroep 'redelijk' is.
  • De uitspraak van de Hoge Raad is definitief. Daarna valt er niets meer aan te veranderen.

—> Meer weten over hoe de procedure verloopt bij de Hoge Raad? Bekijk de veelgestelde vragen

Samen staan we sterker

De tijd dringt en de wereld kijkt mee. Want een leefbare toekomst vraagt om actie. We kunnen niet wachten. We gaan door tot alle vervuilers groen zijn. Daar ben jij juist nu heel hard bij nodig. Want: grote vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker.

Dit is het moment. Help je mee?

Foto boven: directeur Donald Pols in gesprek met journalist voor de rechtbank in Den Haag.

Wij gaan door: doneer voor onze Klimaatzaak tegen Shell

Het hof heeft in het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell gezegd dat het bedrijf zijn uitstoot moet verminderen. Maar met hoeveel procent? Dat is nog niet duidelijk. Daarom stappen we naar de hoogste rechter. En daarvoor hebben we jouw steun nodig! Doe je mee?

Loading...