Klimaatzaak Shell: 5x hoop in de uitspraak van de rechter

Het hof draaide veel punten van het vonnis uit 2021 terug. Maar als je de tekst goed leest, staat deze vol met hoopvolle uitspraken waarop we verder kunnen bouwen. Hier de 5 belangrijkste.

1. Bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht

Er is geen twijfel meer mogelijk na deze uitspraak. Iedereen heeft het recht om beschermd te worden tegen de ernstige gevolgen van klimaatverandering. Een waardevolle uitspraak voor iedereen die nu al geraakt wordt door de klimaatcrisis, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Het is niet de eerste keer dat een rechter deze uitspraak doet. In 2021, toen we wonnen van Shell, zei de rechter dit ook al. Ook de hoogste rechter van Nederland en de rechters van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zeggen dit. Dit maakt een stap naar de rechter kansrijker als dit mensenrecht wordt geschonden.

Wat is de Klimaatzaak tegen Shell?
In 2021 wonnen we onze Klimaatzaak van Shell. De rechter beval Shell om zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen. Shell ging in hoger beroep. Op dinsdag 12 november 2024 draaide het hof veel punten van het vonnis uit 2021 terug.. Uitspraak gemist? Kijk de livestream hier terug.

2. Shell en andere grote bedrijven hebben de plicht om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en mensenrechten te respecteren

De rechter was duidelijk. Niet alleen landen, maar juist ook grote vervuilende bedrijven zoals Shell hebben een verplichting om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Anders schenden ze mensenrechten. Grote vervuilers kunnen er nu niet meer omheen. Ze moeten aan de slag, met het verminderen van hun CO2-uitstoot.

3. Shell moet een bijdrage leveren aan het klimaatakkoord van Parijs

In het klimaatakkoord van Parijs hebben landen afgesproken om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. Dat akkoord is alleen ondertekend door landen. Dus wat heeft dat te maken met vervuilende bedrijven zoals Shell? De rechter concludeerde dat Shell een groot aandeel heeft in het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Daarom heeft het bedrijf ook een ‘bijzondere verantwoordelijkheid’ om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Kortom, Shell moet aan de slag.

MW_1984- fav(1).jpg

Directeur Donald Pols spreekt de pers toe na de uitspraak van de rechter. © Marieke Wijntjes

4. Shell’s nieuwe olie- en gasplannen gaan rechtstreeks in tegen het klimaatakkoord van Parijs

Shell heeft de komende jaren nog ruim 800 nieuwe olie- en gasprojecten op de planning staan. Een ramp voor het klimaat. De rechter concludeerde dat deze olie- en gasplannen rechtstreeks tegen de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs ingaan. Dit is een belangrijke uitspraak waarmee we de druk op vervuilers zoals Shell kunnen opvoeren.

5. Grote vervuilers zoals Shell hebben de macht om gevaarlijke klimaatverandering te bestrijden

De rechter zegt dat Shell een machtig bedrijf is. En dat gevaarlijke klimaatverandering alleen kan worden tegengegaan als niet alleen de vraag naar olie en gas, maar ook het aanbod ervan wordt beperkt. Shell moet dus minder olie en gas gaan verkopen. Shell zegt al jaren dat het bedrijf niet minder olie en gas kan verkopen zolang klanten er nog om vragen. Maar nu kan Shell er niet meer omheen. De rechter zegt dat Shell z’n verantwoordelijkheid moet nemen.

Samen staan we sterker

De uitspraak van het hof betekent dat belangrijke onderdelen van het vonnis uit 2021 zijn teruggedraaid. Maar het betekent niet dat we weer bij nul beginnen. We hebben samen al veel bereikt. Daarom verandert deze uitspraak niets aan onze inzet. Wij gaan door tot alle vervuilers groen zijn. En daar ben jij juist nu heel hard bij nodig. Want: grote vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker.

Dit is het moment. Doe je mee?

Foto bovenaan: een groep mensen staat achter borden die de zin 'samen sterker' spelt. © Edo Landwehr.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...