Advocaat Roger Cox over de klimaatzaak tegen Shell

Shell moet stoppen met het veroorzaken van klimaatverandering. Doet Shell dat niet, dan begint Milieudefensie een rechtszaak. We vragen jou om ons hierbij te helpen. Milieudefensie en al haar mede-eisers worden in de rechtszaak tegen Shell vertegenwoordigd door advocaat en milieuactivist Roger Cox. In deze video geeft hij antwoord op veelgestelde vragen over de rechtszaak. Zoals de vraag waarom we een goede kans maken om te winnen.

Waarom is Shell schuldig?

Shell weet al sinds de jaren 80 dat haar producten een grote bijdrage leveren aan het klimaatprobleem, en dat dit rampzalige problemen zou gaan opleveren. Maar ze hebben niet of nauwelijks iets bijgedragen aan de oplossingen.

Hoe lang duurt zo'n rechtszaak?

Roger verwacht dat de rechtszaak waarschijnlijk tenminste 2 tot 3 jaar zal duren. Maar we zagen al eerder dat het bedrijf er alles aan doet om rechtszaken eindeloos te vertragen. Onze rechtszaak tegen Shell vanwege de olievervuiling in Nigeria loopt bijvoorbeeld al 6 jaar.

Wat moet het gaan kosten?

Het zal een kostbare zaak worden vanwege de vele juristen en experts die nodig zijn. Roger verwacht dat het om honderdduizenden euro's gaat.

Is dit niet een rechtszaak voor linkse hippies?

Dat stadium zijn we allang voorbij. Iedereen in de samenleving is zich inmiddels bewust van de grote dreiging van klimaatverandering voor de wereld. Het draagvlak om te gaan werken aan oplossingen is groot.

Is deze rechtszaak te winnen?

Door het Parijs-akkoord hebben we nu een heel duidelijk doel waar iedereen naartoe zou moeten werken. Er is voldoende bewijs dat Shell dat niet doet. Shell baseert zijn bedrijfsmodel op de aanname dat de Parijs-doelen niet gehaald worden. Het is dus duidelijk dat Shell het Parijs-akkoord tegenwerkt en dat ingrijpen van de rechter noodzakelijk is om de doelen toch te halen.

Waarom zou je mede-eiser moeten worden?

Dit is een unieke kans om zelf, uit eigen naam, Shell aansprakelijk te stellen en ze te vragen hun beleid in overeenstemming te brengen met het Parijs-akkoord. Hiermee maken de mede-eisers een krachtig statement uit eigen naam. Inmiddels hebben zich ruim 17000 mensen en 6 organisaties als mede-eiser aangemeld. De aanmeldingen zijn nu gesloten.

Loading...