jaarverslag 2018
Regenwoud wint, palmolie verliest terrein

Palmolie: onthullingen en publieke druk zorgen voor succes

In 2018 zagen we eindelijk de doorbraak waar al zolang aan is gewerkt. Palmolie verliest voor het eerst terrein. Dat is goed nieuws voor het regenwoud en de mensen en dieren die ervan afhankelijk zijn. We legden misstanden van palmoliebedrijven bloot. We spraken financiers aan, waaronder de grootste Nederlandse banken en verzekeraars en pensioenfonds ABP. En we zorgden voor druk op de politiek en op de bedrijven, via de media en door het publiek te mobiliseren.

Loudi is tegen investeringen in palmolie. Ze voert samen met Milieudefensie en duizenden anderen actie tegen banken die investeren in palmolie.

ABP, Aegon en EU stoppen met palmolie

Waar banken, verzekeraars en pensioenfondsen in eigen land nooit mee weg zouden komen, lukte ze heel lang wel in landen als Indonesië. Palmoliebedrijven konden met ons spaargeld hun gang gaan in het regenwoud. En de top van onze bedrijven vroeg zich niet af of dat wel kon.

Ook de EU was lang doof voor kritiek op het gebruik van palmolie in onze auto’s. Het werd zelfs aangeprezen als duurzaam.

Dat is allemaal in korte tijd omgeslagen. Pensioenfonds ABP en verzekeraar Aegon Nederland trekken zich terug uit palmolie. Om de feiten en de druk van het publiek konden ze niet heen. En ook de EU heeft het licht gezien: palmolie voor biodiesel wordt tussen 2023 en 2030 afgebouwd tot nul. Ook dat gebeurde onder druk van het zich opstapelende bewijs en druk van het publiek. Zelfs Indonesië zelf verbiedt de aanleg van nieuwe palmolieplantages in het regenwoud de komende 3 jaar.

Milieudefensie en Walhi, onze zusterorganisatie in Indonesië, hebben daar samen hard aan getrokken. Vertegenwoordigers van Walhi en van SDI, onze zusterorganisatie in Liberia, namen deel aan een speakerstour. Ze gingen in gesprek met ambtenaren en parlementsleden uit Brussel. Ook dat droeg bij aan het succes.

Alleen de grote banken - ABN AMRO, Rabobank en ING - bewegen nog niet. Maar de top van deze bedrijven en de werkvloer zijn wakker geschud. Bewegen lijkt een kwestie van tijd.

Video: het ware gezicht van de Rabobank onthuld

Regenwoud en palmolie: de belangrijkste momenten

17 januari 2018:

Het Europees Parlement stemt voor een verbod op palmolie in biobrandstof.

19 februari 2018:

In een onthullend rapport legt Milieudefensie misstanden bloot in het systeem van certificering van zogenaamd duurzame palmolie. Onder het label ‘duurzame palmolie’ vindt structureel ontbossing plaats en worden dagelijks mensenrechten geschonden. Milieudefensie wil dat we niet langer investeren in de palmoliesector en stoppen met palmolie voor biobrandstof.

5 mei 2018:

Campagneleider Rolf Schipper is te gast in Kassa. Aanleiding is de investering van pensioenfonds ABP van 174 miljoen euro in een groot palmoliebedrijf (POSCO DAEWOO). Dit bedrijf kapte ruim 27.000 hectare regenwoud om ruimte te maken voor één palmolieplantage. Milieudefensie roept het publiek op om aan het ABP te vragen hiermee te stoppen.

25 juni 2018:

Na druk van Milieudefensie en massaal protest van eigen klanten, trekt pensioenfonds ABP zijn geld terug uit het controversiële bedrijf POSCO DAEWOO.

2 juli 2018:

ABN AMRO, ING en Rabobank steken al jaren geld van hun klanten in bedrijven die het regenwoud kappen, land stelen van de lokale bevolking en mensenrechten schenden in Azië en Afrika. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Milieudefensie.

6 juli 2018:

Samen met milieuactivisten uit Indonesië, Liberia en Oeganda voerde Milieudefensie in 5 steden actie voor de deur van ABN AMRO, ING en de Rabobank. Deze banken zijn verwikkeld in minstens 118 palmolieschandalen.

12 september 2018:

Binnen 2 maanden haalt Milieudefensie 50.000 ansichtkaarten op waarin klanten hun bank vragen om te stoppen met palmolie.

20 september 2018:

De indonesische president verbiedt de aanleg van nieuwe palmolieplantages in het regenwoud voor een periode van drie jaar. Alle bestaande vergunningen worden herzien.

1 oktober 2018:

Verzekeraar Aegon Nederland stapt vanwege de misstanden uit palmolie. Dat gebeurt na de oproep van Milieudefensie aan banken en verzekeraars om dat te doen.

23 oktober 2018:

Milieudefensie organiseert met tientallen betogers een SIT-in bij ING in Brussel. Aanleiding is een nieuwe voorgenomen lening aan het palmoliebedrijf SOCFIN. We roepen de bank op het niet te doen en roepen het publiek op de bank een kaart te sturen.

17 november 2018:

21 steden, 200 belteams, 3.500 klachten. Dat is het resultaat van de landelijke Bel je Bank-actie. Op de Dam in Amsterdam stond ons XL callcentrum.

14 december 2018:

Milieudefensie staat met kettingzagen op de stoep van het hoofdkantoor van de Rabobank. Op die manier lieten we de bank de gevolgen van hun invsteringen zien.

13 maart 2019:

Na het Europees Parlement besluit nu ook de Europese Commissie te stoppen met palmolie in diesel. Het betekent dat Europa het gebruik van palmolie voor biodiesel tussen 2023 en 2030 afbouwt tot nul. Meer dan 650.000 Europeanen, waaronder tienduizenden Nederlanders, droegen bij aan dit succes. Zij tekenden onze petitie.



In de media

Ook radio, televisie en de kranten in Nederland zorgden ook voor druk. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan onze onderzoeken en de bel-actie:

Volkskrant: Milieudefensie: ‘Rabo, ABN Amro en ING tot hun nek in foute palmolie’

Telegraaf: Rabobank zet belteam in om antipalmolie-actie

RTV Utrecht: Actiegroep protesteert bij Rabobank: stop met de sloop van regenwoud!

BNN/Vara - Kassa: De foute belegging van het ABP in een palmoliebedrijf

Vervolgstappen 2019

We volgen de ontwikkelingen en als dat nodig is, springen we in.

Verder besteden we in 2019 meer aandacht aan de investeringen van bedrijven en banken. Als het aan Milieudefensie ligt, steken zij hun geld niet langer in het probleem, maar in de oplossing.