english
Red het regenwoud

Trek de grens tegen ontbossing

Het tropisch regenwoud wordt overal ter wereld in hoog tempo gekapt. Grote internationale bedrijven leggen enorme plantages aan voor palmolie. Want palmolie is een supergewas: grote opbrengsten en lage kosten.

Maar zijn die kosten wel zo laag? Want door de komst van de plantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Ook is het kappen van zoveel bos enorm slecht voor het klimaat. Dit moet nu stoppen. Teken de petitie tegen ontbossing voor palmolie.

Ervaar het tropisch regenwoud in Kalimantan (Indonesië) in 360°. Bekijk hieronder onze unieke Virtual Reality (VR) film. Maak kennis met dit prachtige, eeuwenoude bos en de dieren en mensen die daar leven. En ontdek hoe hun manier van leven bedreigd wordt door de komst van palmoliebedrijven.


Download de VR-app in de App Store of Google Play store voor een optimale 3D-ervaring met een VR-bril.

Palmolie: de problemen en onze oplossingen 

Financiering van ontbossing
Banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen jouw spaargeld in bedrijven die bos kappen. Zo investeren ze dus in de verwoesting van het regenwoud. Lees hier hoe banken met jouw geld het regenwoud verwoesten.

Milieudefensie zet druk op investeerders om een einde te maken aan de financiering van ontbossing.

Landroof en ontbossing
Miljoenen mensen in de wereld zijn afhankelijk van het regenwoud voor hun lokale voedsel en eigen landbouw. Palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land met juridische trucs, intimidatie of geweld. Landroof noemen we dat. Lees het schokkende verhaal van boer John Muyisa (55) uit Oeganda.

Milieudefensie ondersteunt de bewoners van de regenwouden in hun strijd tegen de bedrijven die ontbossen. Dit doen we samen met de milieuorganisaties in tropische landen.

Palmolie in levensmiddelen
Brood, beleg, koekjes, tandpasta, shampoo. Zomaar een paar alledaagse producten waar palmolie in zit. Wist je dat in ongeveer de helft van alle producten in de supermarkt palmolie verwerkt is? Gelukkig is palmolie voor al deze producten niet nodig. Het is veel beter om ons voedsel regionaal en lokaal te verbouwen. Weten hoe je palmolie op de ingrediëntenlijst kan herkennen in de supermarkt?

Palmolie in biodiesel

Regenwouden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden niet alleen vernietigd voor ons voedsel, maar ook voor biodiesel. Elke keer als je tankt, verdwijnt er een stuk regenwoud. En trouwens, wist je dat biobrandstof gemaakt van palmolie 3x zo vervuilend is als gewone brandstof?

Milieudefensie zet met acties en gesprekken met politici druk op de Nederlandse en Europese politiek. Door wetten kunnen zij er voor zorgen dat palmolie niet meer gebruikt wordt voor biobrandstof.

Waar trek jij de grens?

Het tropisch regenwoud wordt ernstig bedreigd. Grote palmoliebedrijven breiden steeds verder uit. Dit gaat ten koste van het klimaat, het bos en de mensen en dieren die ervan afhankelijk zijn. Dit moet nu stoppen.

Wil je meer weten?

Loading...