english
Red het regenwoud

Trek de grens tegen ontbossing

Het tropisch regenwoud wordt overal ter wereld in hoog tempo gekapt. Grote internationale bedrijven leggen enorme plantages aan voor palmolie. En ABN AMRO, ING en de Rabobank investeren jouw geld in deze palmoliebedrijven. Samen kunnen we dit stoppen.

Stuur nu een ansichtkaart naar de banken

Palmolie is een supergewas: grote opbrengsten en lage kosten. Maar zijn die kosten wel zo laag? Want door de komst van de plantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Daarnaast warmt ook het klimaat versneld op als de bossen verdwijnen.

Ervaar het regenwoud in Virtual Reality

Ervaar het tropisch regenwoud in Kalimantan (Indonesië) in 360°. Bekijk hieronder onze unieke Virtual Reality (VR) film. Maak kennis met dit prachtige, eeuwenoude bos en de dieren en mensen die daar leven. En ontdek hoe hun manier van leven bedreigd wordt door de komst van palmoliebedrijven.Download de VR-app in de App Store of Google Play store voor een optimale 3D-ervaring met een VR-bril.

Palmolie: de problemen en onze oplossingen 

Financiering van ontbossing
Banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen jouw spaargeld in bedrijven die bos kappen. Zo investeren ze dus in de verwoesting van het regenwoud.
> In het Zwartboek Draw the Line lees je hoe banken met jouw geld het regenwoud verwoesten.

Milieudefensie zet druk op banken om een einde te maken aan de financiering van ontbossing. Doe je mee?
> Stuur een ansichtkaart naar deze banken.

Landroof en ontbossing
Miljoenen mensen in de wereld zijn afhankelijk van het regenwoud voor hun lokale voedsel en eigen landbouw. Palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land met juridische trucs, intimidatie of geweld. Landroof noemen we dat.
> Lees het schokkende verhaal van boer John Muyisa (55) uit Oeganda.

Milieudefensie ondersteunt de bewoners van de regenwouden in hun strijd tegen de bedrijven die ontbossen. Dit doen we samen met milieuorganisaties in tropische landen.
> Lees meer over onze internationaal samenwerking.

Palmolie in levensmiddelen
Brood, beleg, koekjes, tandpasta, shampoo. Zomaar een paar alledaagse producten waar palmolie in zit. Wist je dat in ongelooflijk veel supermarktproducten palmolie zit? Gelukkig is palmolie voor al deze producten niet nodig. Het is veel beter om ons voedsel regionaal en lokaal te verbouwen.
> Weten hoe je palmolie op de ingrediëntenlijst kan herkennen in de supermarkt?

Palmolie in biodiesel

Regenwouden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden niet alleen vernietigd voor ons voedsel, maar ook voor biodiesel. Wist je dat biobrandstof gemaakt van palmolie 3x zo vervuilend is als gewone brandstof? Milieudefensie heeft de afgelopen jaren met succes druk gezet op de Nederlandse en Europese politiek. In juni 2018 besloot de EU dat palmolie in de toekomst niet meer gebruikt wordt voor biobrandstof.
> Lees meer over palmolie in biodiesel

Waar trek jij de grens?

Het tropisch regenwoud is in gevaar. Grote palmoliebedrijven kappen het bos en verjagen mens en dier voor de aanleg van plantages. ABN AMRO, ING en de Rabobank steken miljarden euro's in deze bedrijven. Vaak noemen ze dit nog duurzaam ook. Ondertussen gaat de verwoesting door. Dit moet stoppen.

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."

Wil je meer weten?

Loading...