jaarverslag 2018
Eerlijk omschakelen domineert het klimaatdebat

Maak het klimaatbeleid eerlijk

Als het klimaatbeleid niet eerlijker wordt, wordt het een splijtzwam. Dat onze voorspelling uit 2017 klopt, zien we vandaag gebeuren. De weerstand onder gewone Nederlanders groeit. Omdat zij voor de kosten van het klimaatbeleid opdraaien en grote bedrijven worden ontzien. Terwijl grote bedrijven veel meer CO2 uitstoten. Als het klimaatbeleid niet eerlijker wordt, geven we klimaatontkenners de kans het klimaatbeleid te vertragen.

Belast de uitstoot van CO2

Grote bedrijven hebben meer prikkels nodig om te verduurzamen. Door ze te ontzien, maak je ze lui. Als de kosten van hun uitstoot jaar op jaar toenemen, brengen ze hun uitstoot vanzelf omlaag. Met het geld dat dit oplevert, kunnen we bedrijven en gewone mensen helpen te verduurzamen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.

Dat lijkt logisch en dat is het ook. Zelfs De Nederlandsche Bank (DNB) bepleitte in oktober 2018 een forse belasting op de uitstoot van CO2. Dat heeft volgens de bank geen grote gevolgen voor de Nederlandse economie en kan zelfs leiden tot groei. Maar tijdens de onderhandelingen over het Nederlandse klimaatakkoord kregen we het niet voor elkaar. De industrie blijft zich onder aanvoering van werkgeversorganisatie VNO/NCW verzetten.


Eerlijk klimaatbeleid: de belangrijkste momenten

30 januari 2018:

Zonder steun voor een groot deel van de huiseigenaren, zal de omschakeling van gas naar duurzame warmte in Nederland niet van de grond komen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie.


5 februari 2018

CE Delft komt in opdracht van Milieudefensie met schokkend onderzoek. De kosten voor gas en elektra gaan voor burgers de komende jaren flink omhoog, terwijl het kabinet de grote vervuilers ontziet. De klimaatlasten van kwetsbare groepen verdubbelen de komende 4 jaar. Arme huishoudens zijn tot 20% van hun inkomen kwijt aan gas en elektra, terwijl ze nauwelijks bijdragen aan de uitstoot. Milieudefensie pleit opnieuw voor eerlijk klimaatbeleid.


9 juni 2018:

Leden van Milieudefensie denken tijdens de Algemene Ledenvergadering mee over de inhoud van het Klimaatakkoord.


27 juni 2018:

10 jaar na de campagne van Milieudefensie krijgt Nederland zijn Klimaatwet.


10 september 2018:

De hoofdlijnen van het Klimaatakkoord worden gepresenteerd. De eerste resultaten zijn binnen. Maar de industrie blijft buiten schot.


28 september 2018:

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteert een analyse van het Klimaatakkoord. In 2030 naar 49% minder CO2 is mogelijk. Maar dan moet het kabinet wel snel aan de slag en doorpakken. En de kosten moeten eerlijk verdeeld worden. Voor Milieudefensie is de analyse een steun in de rug.


5 oktober 2018:

De reactie van het kabinet op de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord zorgen voor teleurstelling en zorg. Minister Wiebes neemt de leiding niet. Daardoor blijven de plannen vaag en is er geen zicht op een eerlijke verdeling van de lasten.

10 oktober 2018:

Directeur Donald Pols komt met stip binnen op plek 47 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Milieudefensie laat zich zien als invloedrijke organisatie: Donald Pols heeft eerlijk omschakelen op de kaart gezet; hij onderhandelt namens Milieudefensie mee over het Klimaatakkoord; en hij is als directeur verantwoordelijk voor onze klimaatzaak tegen Shell.

2 december 2018:

Milieudefensie en andere organisaties luiden de noodklok. Het is nu of nooit voor het Klimaatakkoord.

11 december 2018:

Directeur Donald Pols maakt een flinke sprong in de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders van de Volkskrant. We vinden hem terug op plek 87 (was 123).

De Volkskrant schrijft: “Sinds drie jaar directeur van Milieudefensie en aldus een prominente partij in het klimaatdebat. Waarschuwde onlangs nog in het AD dat de rekening van het klimaatbeleid te veel bij de burgers terecht dreigt te komen. ‘Zij zitten niet aan tafel. En wie niet aan tafel zit, is meestal de pineut. Dat vinden wij oneerlijk.’”

20 december 2018:

We breken de onderhandelingen over het Klimaatakkoord af. Dat doen we samen met FNV, Greenpeace, Natuur en Milieu, de Natuur- en Milieufederaties, de Jonge Klimaatbeweging en MVO Nederland.

16 januari 2019:

We kondigen aan dat we op 10 maart de Klimaatmars organiseren. We organiseren de Klimaatmars samen met de FNV,  Greenpeace, DeGoedeZaak, Oxfam Novib en de Woonbond. Doel van de mars: het kabinet op het hart drukken dat het tijd is voor echte maatregelen en een eerlijke verdeling van de kosten.


Succes in 2019

Inmiddels weten we natuurlijk meer. De doorrekening van het Klimaatakkoord bevestigde waarvoor we al waarschuwden: grote bedrijven werden ontzien en burgers draaien op voor de kosten van het klimaatbeleid. De Klimaatmars werd ondanks de niet aflatende regen een groot succes, met 40.000 deelnemers. En het kabinet maakte een draai: er komt een CO2-heffing en de energierekening van huishoudens gaat omlaag. Al moeten we nog zien hoe dit uitpakt.


Milieudefensie heeft invloed op het klimaatdebat

Milieudefensie heeft eerlijk omschakelen met succes op de politieke agenda gezet. In 2017 berichtten de media er al over, maar wilde de politiek er nog weinig van weten. In 2018 brak het thema ook politiek door en domineerde het de discussie binnen en buiten de Tweede Kamer. Een eerlijke verdeling van de kosten is het hoofdthema van het klimaatdebat in Nederland.

Dat feit is niet onopgemerkt gebleven. Onze directeur, Donald Pols, kwam mede daardoor met stip binnen op plek 47 van de Duurzame  100 van dagblad Trouw. En hij steeg fors in de Top 200 van meest invloedrijke Nederlanders van de Volkskrant; van 123 naar 87. Een mooie erkenning van onze rol.

In de media

De onderzoeken die Milieudefensie in januari en februari 2018 naar buiten brengt, krijgen direct veel aandacht in alle media:

Volkskrant: Rapport: ‘Laagste inkomens betalen het meest aan klimaatbeleid, Rutte III versterkt die ongelijkheid’

Algemeen Dagblad: ‘Gasvlam doven brengt veel mensen financieel in de problemen’

Onderzoek

In representatief onderzoek dat I&O Research eind december 2018 voor Milieudefensie uitvoerde, komt zorg over klimaat, maar ook polarisatie naar voren. Sinds najaar 2015 zijn de zorgen over klimaatverandering toegenomen: van 70 tot 78%. In die periode nam ook het aandeel toe dat vindt dat het kabinet meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan: van 56 tot 63%.

Tegelijkertijd zien we een stijging van het aandeel dat vindt dat het kabinet minder zou moeten doen: van 7 tot 13%. De laatste cijfers bevestigen de zorg van Milieudefensie. Daarom is het zo belangrijk dat de politiek niet langer aarzelt, maar doorpakt. En dat de kosten van het klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld.

Volkskrant: De gewone Nederlander is helemaal niet boos

Vervolgstappen 2019

Milieudefensie blijft zich inzetten voor eerlijk klimaatbeleid.

Als dat niet lukt via het Klimaatakkoord zetten we ook andere middelen in. De Klimaatmars van 10 maart is daar een voorbeeld van. Maar ook onze rechtszaak tegen Shell die in 2019 is gestart.