english

3 redenen waarom wij met kettingzagen bij de Rabobank stonden

Al jaren stopt Rabobank geld in het kappen van het regenwoud voor palmolie. We wilden hen de gevolgen laten zien van die investeringen. Op 14 december gingen wij met kettingzagen naar het hoofdkantoor van de bank. Dit zijn 3 redenen waarom wij op hun stoep stonden.

1. Omdat ze miljarden investeren in verwoesting van regenwoud

Samen met de ING en ABN AMRO heeft Rabobank in 20 jaar maar liefst 4.9 miljard euro gestopt in palmolie. Geld van klanten investeren ze zo in het kappen van regenwoud. Daarbij komen grote hoeveelheden broeikasgas vrij. En kostbare en unieke natuur in landen als Indonesië, Liberia en Kameroen gaat verloren.
--> Lees hier wat de banken nog meer verwoesten

Snel de andere 2 redenen weten? Bekijk dan hieronder de video 

2. Omdat mensen en dieren hun thuis kwijtraken

Gesteund door banken verwoesten palmoliebedrijven niet alleen het regenwoud. Ze beroven bewoners van hun land. Miljoenen mensen zijn van dat land afhankelijk om te kunnen eten en drinken. En ook het leefgebied van dieren wordt steeds kleiner. En de oerang-oetan dreigt hierdoor zelfs uit te sterven.

Romeo M. Chea uit Liberia: "Toen ze mijn land kwamen bewerken, werd mij niks gevraagd. Ik vroeg ze wie dit land aan hen had gegeven. Ze zeiden dat het land van de overheid was en we gedwongen moesten vertrekken. Onze heilige plaatsen zijn verstoord en alles is vernietigd." 

3. Omdat ze al jaren praten, maar niks doen

Al sinds 2001 wijzen wij banken op de vele problemen in de palmolie-industrie. Ondanks vele gesprekken en beloften is er nog steeds niks verbeterd. De drie banken weigeren de problemen onder ogen te zien. Al 18 jaar lukt het de banken niet om deze misstanden te stoppen.  
-->Lees daar meer over in het rapport Investment Funds 
-->Lees het rapport Draw the Line

Help het regenwoud beschermen

Samen kunnen we zorgen dat banken andere investeringen doen. Laat jouw bank weten dat jij niet wilt dat zij jouw geld stoppen in de palmolie-industrie. Al meer dan 95.000 stuurden een ansichtkaart aan de banken. 

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...