english

Hoera! De EU stopt met palmolie in diesel omdat het niet duurzaam is

Goed nieuws voor het regenwoud. De EU heeft op 13 maart besloten dat palmolie geen groene brandstof is. De druk van 650.000 mensen heeft gewerkt. Dit is wat we hebben gewonnen.

1. Palmolie telt niet meer mee voor de duurzame energiedoelen

Palmolie telt niet langer mee als biobrandstof. Nu is het verplicht om 10% biobrandstof bij te mengen in diesel. Door het besluit van de Europese Commissie bouwt Europa het gebruik van palmolie daarin tussen 2023 en 2030 af tot nul.

2. De EU importeert straks ruim 50% minder palmolie

De EU is nu de op één na grootste importeur van ruwe palmolie ter wereld. Meer dan de helft van die palmolie gebruiken we als zogenaamde 'groene' brandstof. Dat is plantaardige diesel gemaakt van palmolie. Deze biobrandstof zou beter zijn voor het klimaat dan gewone diesel. In werkelijkheid is het 3 keer slechter.

3. Meer regenwoud beschermd

Omdat er steeds meer vraag is naar biobrandstoffen is er meer grond nodig voor landbouw. Die grond is er niet. Om toch aan de benodigde grond voor palmolieplantages te komen, worden in tropische gebieden bossen gekapt. Dus als de EU meer dan 50% minder palmolie gaat gebruiken, is dat goed nieuws voor veel regenwoud en de mensen en dieren die er leven.

Bedankt! Jij zorgde voor deze overwinning

Samen met andere organisaties startte Milieudefensie een petitie om palmolie in diesel te stoppen. Meer dan 650.000 Europeanen, waaronder tienduizenden Nederlanders, tekenden.  Aan het besluit van de Europese Commissie ging een openbare raadpleging vooraf. Ruim 65.000 EU-burgers namen daaraan deel. Mede dankzij jullie heeft de Commissie het voorstel nu aangescherpt.

Waken voor achterdeurtjes

We zijn blij dat het voorstel is aangescherpt. Toch staan er in het voorstel van de Europese Commissie nog een aantal vrijstellingen. Dat gebeurde onder druk van de lobby van de biobrandstofindustrie en van palmolie producerende landen (zoals Maleisië en Indonesië). Milieudefensie blijft daarom opletten. We willen voorkomen dat deze uitzonderingen uitgroeien tot een achterdeur waarlangs palmolie de EU binnen blijft stromen.

Zo kun je helpen nog meer regenwoud te beschermen

Palmolie zit niet alleen in biobrandstof maar ook in pindakaas, shampoo en nog veel meer voor ons doodgewone producten. Om al die palmolie te verbouwen worden vaak regenwouden gekapt. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen helpen daaraan mee. Zij lenen ons spaargeld uit aan palmoliebedrijven.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...