jaarverslag 2018
We zijn
financieel
gezond

Inkomsten uit fondsenwerving blijven groeien

Onze leden en donateurs maakten ons in 2018 blij met een bedrag van 5,7 miljoen euro. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar.

De stijgende lijn van onze inkomsten uit fondsenwerving zette hiermee door. Vooral door de groei van inkomsten uit doorlopende machtigingen. We zijn verheugd dat zoveel mensen ons steunen met een vaste bijdrage.

Eind 2018 steunen 66.852 leden en 28.689 donateurs Milieudefensie. Het aantal leden en donateurs steeg daarmee naar 95.541 (2017: 91.000). We zijn blij dat we met onze activiteiten steeds meer mensen aan ons weten te binden.

Cor is lid geworden van Milieudefensie tijdens het klimaatfestival. Hij vertelt waarom.

Groei ledenaantal met doorlopende machtiging

De laatste jaren zetten we met telemarketing en straatwerving in op de werving van nieuwe leden met doorlopende machtigingen. Hierdoor steeg het aantal leden en daarmee onze inkomsten. Leden zorgen voor stabielere inkomsten en dragen, over het algemeen, meer bij dan losse donateurs. Zij voelen zich nauwer verbonden met de organisatie.

Ook de komende jaren blijven we ons inzetten voor de groei van het aantal leden met een doorlopende machtiging.

Wat willen we met onze fondsenwerving bereiken?

We kunnen ons werk alleen overtuigend en geloofwaardig doen als we onafhankelijk zijn van overheid en bedrijven. Financiële onafhankelijkheid is daarbij een voorwaarde. Daarom is het van belang dat particuliere fondsen- en ledenwerving onze grootste bron van inkomstenbron is, voor minimaal 50 procent.

In de fondsenwervende strategie liggen de komende jaren de accenten op:

  • Loyaliteit    
  • De integratie van werving in de campagnes    
  • Innovatie van wervingsmethoden
  • Optimaal gebruik van onze  huidige wervingskanalen    
  • Werving van nalatenschappen

Op al deze punten zetten we in 2018 belangrijke stappen.

Verschillende inkomstenbronnen op een rij

Inkomsten uit Nalatenschap is kansrijk

Demografische gegevens laten zien dat er steeds meer ouderen zijn in Nederland. Ook nemen steeds meer mensen een goed doel op in hun testament.  Dat is gunstig voor de werving uit nalatenschappen. We hebben iemand in dienst die ervoor kan zorgen dat deze inkomstenbron in de toekomst verder groeit.

Schenkingsovereenkomsten groeien gestaag

Met een schenkingsovereenkomsten van minimaal 5 jaar is je gift aftrekbaar van de belasting. In 2018 gaven mensen € 230.000 (2017: 194.000) via zo’n overeenkomst. Door mensen deze mogelijkheid actief aan te (blijven) bieden, bijvoorbeeld via telemarketing, stijgt het aantal aktes gestaag.

Online donaties nemen sterk toe

De Online donaties namen sterk toe: deze stegen van € 155.000 in 2017 tot €295.000 in 2018. Met name de crowdfundingcampagnes voor de Shell klimaatzaak en de rechtszaak voor Gezonde Lucht droegen daaraan bij.

Inkomsten uit donatiemailingen dalen

Terwijl de structurele inkomsten per machtiging toenamen, zien we dat minder mensen doneren na  onze papieren mailings. Toch waren deze giften, in totaal €485.000, nog een belangrijk deel van onze inkomsten.


De belangrijkste resultaten en de gehanteerde fondsenwervende methoden staan verder beschreven in onze jaarrekening.