jaarverslag 2018
Gaskraan
in Groningen
gaat dicht

Gaskraan dicht: mensen winnen van bedrijven

Het sluiten van de gaskraan is een overwinning van gewone mensen. Mensen die in hun eentje machteloos zijn tegenover invloedrijke en rijke bedrijven als de NAM en Shell. Maar die door samen te werken en hun verhalen te vertellen, steeds sterker werden. Tot minister Wiebes toegaf en besloot dat de gaskraan wordt dichtgedraaid.

Blij, trots, maar nog niet klaar

Milieudefensie is blij met dit resultaat. En trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het succes van de Groningers. We hebben in Groningen zelf bijgedragen aan de opbouw van de burgerbeweging. Dat deden we bijvoorbeeld door trainingen te geven. En we organiseerden samen met Groningers demonstraties en Fakkeloptochten. De laatste en grootste optocht op 19 januari 2018, was onvergetelijk en maakte tot in Den Haag veel indruk.

De zorgen van de Groningers zijn nog niet voorbij. Want de afwikkeling van de schade gaat langzaam. Daarom blijven we naast de Groningers staan tot ook dit is opgelost.

Wijk voor wijk van het gas af

We gaan dus van het gas af. Maar hoe zorgen we er nu voor dat Nederland snel en probleemloos kan overstappen op alternatieven? En dat iedereen mee kan doen? Daarvoor heeft Milieudefensie zich tijdens de onderhandelingen over het Klimaatakkoord ingezet. En we publiceerden een plan om Nederland wijk voor wijk van het aardgas los te koppelen en aan te sluiten op duurzame alternatieven.

Nederland is eerder al eens overgestapt, toen van kolen op gas. Technisch kunnen we ook deze overstap prima aan. Maar een belangrijk verschil is dat de oplossing nu van regio tot regio en van buurt tot buurt zal verschillen.

Directeur Donald Pols vertelt bij Eenvandaag dat van gas afstappen best kan, als we de kosten maar eerlijk verdelen

Wonen zonder gas: de belangrijkste momenten

8 januari 2018:

Groningen wordt opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2012 met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

16 januari 2018:

debat in de Tweede Kamer over de afhandeling van de schade in Groningen.

19 januari 2018:

10.000 mensen uit het hele land lopen in Groningen mee met een fakkeloptocht. Nog eens 53.000 mensen ontsteken een digitale fakkel en laten zo zien dat ze solidair zijn met de Groningers.

1 februari 2018:

Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert om de gaswinning fors te verminderen (tot 12 miljard kuub per jaar) om de veiligheid van de Groningers te waarborgen.

16 februari 2018:

minister Wiebes neemt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over.

29 maart 2018:

Het kabinet neemt een historisch besluit. We gaan van het gas af. Uiterlijk in 2022 gaat de winning in Groningen terug naar 12 miljard kuub gas per jaar. Daarna wordt de gaswinning geleidelijk afgebouwd naar nul.

23 april 2018:

Milieudefensie publiceert de Routekaart naar gasloos wonen. We lieten onderzoeken welke stappen nodig zijn om van het gas af te komen. En hoe we het voor iedereen betaalbaar kunnen houden.

24 augustus 2018:

Het ‘gasbesluit’ van minister Wiebes is niet erg ambitieus. Hij wil de winning het komende ‘gasjaar’ terugschroeven van 21,7 tot 19,4 miljard kuub gas. Het is een stapje in de goede richting, maar het tempo is te laag, want pas bij 12 miljard kuub wordt het veiliger. Daarom roept Milieudefensie het publiek op bezwaar te maken.

10 december 2018:

Milieudefensie roept het publiek op nieuwbouwprojecten die nu nog op gas worden aangesloten te melden. Dat gebeurt nog steeds, ook al is aardgasvrije nieuwbouw sinds juli 2018 de norm.


In de media

Dagblad van het Noorden: Fakkeltocht: ‘Indrukwekkende ring van vuur en fakkels

Eenvandaag: Allemaal van het gas af, maar wie betaalt dat?

Binnenlands Bestuur: Aardgasvrije nieuwbouw een feit

NLTimes: Gas extraction in Groningen to be reduced to zero

Vervolgstappen 2019

We volgen de ontwikkelingen en als dat nodig is, springen we in.