english

Pensioenfonds ABP zet eindelijk eerste stap met fout palmoliebedrijf

Na druk van Milieudefensie en massaal protest van haar eigen klanten, heeft pensioenfonds ABP haar geld teruggetrokken uit het controversiële bedrijf POSCO DAEWOO. POSCO DAEWOO is eigenaar van het palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA). Dit palmoliebedrijf vernietigde de afgelopen jaren 27.000 hectare aan uniek regenwoud op het Indonesische Papoea voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage. ABP investeert echter nog wel in POSCO, het moederbedrijf van POSCO DAEWOO.

Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie, reageert positief: "ABP zet eindelijk een eerste, goede stap. Nederlanders willen niet dat hun pensioencenten worden gebruikt voor vernietiging van het regenwoud. Door daar gehoor aan te geven, laat ABP zien dat banken en pensioenfondsen in staat zijn foute palmoliebedrijven de deur te wijzen."

Wil je ook helpen de banken een stap in de juiste richting te zetten? Stuur ABN AMRO, ING en Rabobank een kaartje en vraag hen geen geld meer te stoppen in foute palmoliebedrijven. 

Schijtlijstertrofee voor ABP

Palmoliebedrijf PT BIA verwoestte niet alleen maagdelijk regenwoud zo groot als de gemeente Amsterdam, maar verjaagde ook de lokale bevolking van hun geboortegrond. Zij zijn nu hun inkomstenbronnen verloren. Zo kunnen zij geen brandhout meer verzamelen,en niet meer jagen op wilde zwijnen, herten en andere diersoorten om die te verkopen. Die zijn door de kap van het regenwoud allemaal verdwenen. ABP weigerde eerst actie te ondernemen. Dat leidde eerder dit jaar tot een storm van protest onder de 2,9 miljoen deelnemers van het pensioenfonds. TV-programma Kassa besteedde aandacht aan de zaak. ABP wilde niet in de uitzending komen en ontving daarvoor van het programma de schijtlijstertrofee van Kassa.

Stap vooral symbolisch

De huidige stap van ABP is vooral symbolisch. ABP haalt maar zo'n 300.000 euro weg bij POSCO DAEWOO. Haar veel grotere investering van 157 miljoen euro in moederbedrijf POSCO laat ze gewoon doorlopen. Rolf Schipper: "ABP heeft nog veel te verbeteren. Ze investeert nog altijd in bedrijven in de palmoliesector die zich schuldig maken aan landroof, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Als ABP echt duurzaam investeert, zoals ze beweert, dan trekt ze haar geld terug uit de hele industriële palmoliesector."

Palmoliesector niet duurzaam

De industriële palmoliesector wordt geplaagd door conflicten en wanpraktijken, zoals mensenrechtenschendingen, ontbossing en landroof van de lokale bevolking. Milieudefensie roept financiële instellingen op hun geld terug te trekken uit deze foute sector en haar geld te stoppen in bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld.

Help ontbossing te stoppen

Het regenwoud wordt wereldwijd ernstig bedreigd. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden bossen in rap tempo gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Wil jij weten hoe jij kunt helpen ontbossing te stoppen? Word Fair Future apptivist en ontvang als eerste het laatste nieuws.

 

Loading...