english

Pensioenfonds ABP zet eindelijk eerste stap met fout palmoliebedrijf

Na druk van Milieudefensie en massaal protest van haar eigen klanten, heeft pensioenfonds ABP haar geld teruggetrokken uit het controversiële bedrijf POSCO DAEWOO. POSCO DAEWOO is eigenaar van het palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (PT BIA). Dit palmoliebedrijf vernietigde de afgelopen jaren 27.000 hectare aan uniek regenwoud op het Indonesische Papoea voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage. ABP investeert echter nog wel in POSCO, het moederbedrijf van POSCO DAEWOO.

Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie, reageert positief: "ABP zet eindelijk een eerste, goede stap. Nederlanders willen niet dat hun pensioencenten worden gebruikt voor vernietiging van het regenwoud. Door daar gehoor aan te geven, laat ABP zien dat banken en pensioenfondsen in staat zijn foute palmoliebedrijven de deur te wijzen."

Schijtlijstertrofee voor ABP

Palmoliebedrijf PT BIA verwoestte niet alleen maagdelijk regenwoud zo groot als de gemeente Amsterdam, maar verjaagde ook de lokale bevolking van hun geboortegrond. Zij zijn nu hun inkomstenbronnen verloren. Zo kunnen zij geen brandhout meer verzamelen,en niet meer jagen op wilde zwijnen, herten en andere diersoorten om die te verkopen. Die zijn door de kap van het regenwoud allemaal verdwenen. ABP weigerde eerst actie te ondernemen. Dat leidde eerder dit jaar tot een storm van protest onder de 2,9 miljoen deelnemers van het pensioenfonds. TV-programma Kassa besteedde aandacht aan de zaak. ABP wilde niet in de uitzending komen en ontving daarvoor van het programma de schijtlijstertrofee van Kassa.

Stap vooral symbolisch

De huidige stap van ABP is vooral symbolisch. ABP haalt maar zo'n 300.000 euro weg bij POSCO DAEWOO. Haar veel grotere investering van 157 miljoen euro in moederbedrijf POSCO laat ze gewoon doorlopen.

Rolf Schipper: "ABP heeft nog veel te verbeteren. Ze investeert nog altijd in bedrijven in de palmoliesector die zich schuldig maken aan landroof, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Als ABP echt duurzaam investeert, zoals ze beweert, dan trekt ze haar geld terug uit de hele industriële palmoliesector."

Palmoliesector niet duurzaam

De industriële palmoliesector wordt geplaagd door conflicten en wanpraktijken, zoals mensenrechtenschendingen, ontbossing en landroof van de lokale bevolking. Milieudefensie roept financiële instellingen op hun geld terug te trekken uit deze foute sector en haar geld te stoppen in bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld.

Help het regenwoud beschermen

Door de aanleg van palmolieplantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Het regenwoud wordt in rap tempo gekapt. Maar er is goed nieuws: jij kunt helpen het regenwoud beschermen. Doe je mee?
Bekijk hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen
Word Fair Future Apptivist en kom in beweging tegen de macht van bedrijven. 

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...