Nieuw rapport onthult grote misstanden op palmolieplantages

In het vandaag verschenen rapport uitgevoerd door Profundo, onthult Milieudefensie de vele misstanden in het systeem van certificering van zogenaamd duurzame palmolie. Nog steeds vindt er structureel ontbossing plaats en worden mensenrechten dagelijks geschonden onder het label ‘duurzame palmolie’. Milieudefensie pleit daarom voor een einde aan investeringen in de grootschalige palmoliesector, en een stop op het gebruik van palmolie voor biobrandstof.

Bekijk het rapport

In 2014 werd de Roundtable on Sustainable Oil (RSPO) opgericht: een vrijwillig initiatief van het bedrijfsleven dat er voor hoort te zorgen dat er geen palmolie, waarvoor oerbos is gekapt, in producten terecht komt. Dit nieuwe rapport brengt aan het licht dat dit in de praktijk niet werkt. Landroof, mensenrechten schendingen en kinderarbeid zijn aan de orde van de dag. De lokale bevolking wordt van hun land beroofd, plantage medewerkers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke chemicaliën, en kinderen werken lange dagen op de plantages.

Beperk gebruik van palmolie zoveel mogelijk

Milieudefensie concludeert dat de RSPO niet kan garanderen dat palmolie duurzaam wordt gewonnen. Nederlandse banken als de Rabobank, de ING en de ABN AMRO moeten daarom hun investeringen uit de sector terugtrekken. Daarnaast pleiten wij ervoor om het gebruik van palmolie zoveel mogelijk te beperken: Geen palmolie in biobrandstof, en voor voedsel alleen regionaal geproduceerde oliën.

RS2496_FOE_RIAU-69-scrSUCCES.jpg

Palmolie in onze producten

Het regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor enorme plantages. Vooral voor palmolie en voor onze producten. Want palmolie wordt volop verwerkt in onze voeding, cosmetica en brandstoffen. De gevolgen van de oprukkende megaplantages zijn gigantisch. Mensen worden verdreven van hun geboortegrond en unieke dieren als de orang-oetan dreigen uit te sterven. En ook op lange termijn zijn de effecten van ontbossing desastreus. Bossen zijn de ‘longen van de aarde’, ze nemen CO2 op en zuiveren zo de lucht. Bij boskap worden deze longen afgebroken en komt er ook nog eens extra CO2 vrij.

Help het regenwoud beschermen

Door de aanleg van palmolieplantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Het regenwoud wordt in rap tempo gekapt. Maar er is goed nieuws: jij kunt helpen het regenwoud beschermen. Doe je mee?
Bekijk hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...