Vandaag kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met de doorrekening van het Klimaatakkoord. Slecht nieuws. Met dit akkoord lukt het niet om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Maar 43% wordt gehaald.
De cijfers van het PBL liegen er niet om: we redden het niet met de huidige plannen. Daar zijn écht groene maatregelen voor nodig. Ook de doelen voor 2050 halen we niet op deze manier. We hebben in de Klimaatwet afgesproken om in dat jaar 95% minder CO2 uit te stoten. Dat is echt nodig. Want klimaatverandering heeft desastreuze gevolgen. Ook hier in Nederland.
En dan hebben we het nog niet over de verdeling van kosten. Die is in dit Klimaatakkoord oneerlijk. De huishoudens betalen naar verhouding veel meer dan grote vervuilende bedrijven. Terwijl de vervuiler zou moeten betalen. Nu krijgt de vervuiler juist subsidie. Dat is de wereld op z’n kop. Maar hoe moet het dan? Een goede stap naar eerlijk en effectief klimaatbeleid is een CO2-heffing voor grote vervuilers.
Bovendien laat het Centraal Planbureau zien dat de laagste inkomens twee keer zoveel betalen als de hoogste. Dat is niet rechtvaardig.
“Het PBL laat zien dat het concept-klimaatakkoord onvoldoende en oneerlijk is voor huishoudens en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Minister Wiebes zei eerder dat het kabinet ervoor staat dat huishoudens en mkb niet opdraaien voor de kosten van de grote vervuilers. De minister moet nu laten zien dat het menens is.” Donald Pols, directeur van Milieudefensie.
Wij willen een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. En dat willen wij niet alleen. Ook de 40.000 mensen die afgelopen zondag meeliepen met de Klimaatmars. Ondanks de regen en de kou lieten ze van zich horen met slogans als: “We zullen overstromen als Rutte zo blijft dromen”. De politiek heeft lang genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet.
Eind vorig jaar werd het concept-Klimaatakkoord aangeboden aan de politiek. Maandenlang deden allerlei partijen uit Nederland mee aan de onderhandelingen. Ook Milieudefensie zat aan tafel. Uiteindelijk besloten wij om het Klimaatakkoord niet te ondertekenen. Het was namelijk niet eerlijk en ambitieus genoeg. Vandaag trekt het Planbureau van de Leefomgeving dus dezelfde conclusie.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?