Goed nieuws. Het is mogelijk om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de analyse over het Klimaatakkoord. Maar het kabinet moet wel snel aan de slag en doorpakken met stevige maatregelen. En de kosten voor die maatregelen moeten eerlijk verdeeld worden.
Sluit me volledig aan bij analyse @Leefomgeving van #klimaatakkoord: "Wat worden de echte kosten en wie gaat het betalen?" Inzet Milieudefensie is helder, iedereen een redelijk deel van de kosten, óók de industrie. #vervuilerbetaalt https://t.co/7zQ0CLPiM0
— Donald Pols (@DonaldPols) 28 september 2018
Zelf zegt het kabinet het 'groenste kabinet ooit' te zijn. Maar dat moet nog blijken. De partijen zijn het nog niet helemaal eens over hoe we het Klimaatakkoord voor elkaar krijgen. Na de eerste voorstellen van de onderhandelaars, heeft de politiek nog geen beslissingen genomen. Voor het onderwerp verkeer zijn bijvoorbeeld zo veel opties, dat het lastig kiezen is. Denk aan rekeningrijden, elektrisch vervoer en biobrandstoffen. En daarbij moet ook nog besloten worden hoe de kosten verdeeld worden. 'Het wat is duidelijker geworden, nu komt het aan op het hoe', zegt het Planbureau voor de Leefomgeving.
We hebben haast. Klimaatverandering wacht niet op het gekibbel in Den Haag. Denk maar aan de extreme hitte van afgelopen zomer.
Wij zeggen het al tijden: het Klimaatakkoord moet eerlijk worden. De grote vraag is wie alle groene maatregelen uit het Klimaatakkoord gaat betalen. Slechts 10 bedrijven in de industrie, waaronder elektriciteitscentrales, zorgen voor 30% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Die bedrijven zouden dus ook zoveel moeten bijdragen aan de oplossing. Het PBL doet een paar goede suggesties:
Milieudefensie pleit voor een eerlijke omschakeling naar een duurzame wereld voor iedereen. Het kabinet moet doorpakken en snel aan de slag om klimaatverandering écht tegen te gaan.
Directeur Donald Pols legt op de radio uit wat de 3 belangrijkste oplossingen zijn om het Klimaatakkoord tot een succes te brengen:
Luister de uitzending van Vroege Vogels terug.
Wil je meer weten?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?