english

Klimaatdoelen haalbaar, nu kabinet aan zet

Goed nieuws. Het is mogelijk om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de analyse over het Klimaatakkoord. Maar het kabinet moet wel snel aan de slag en doorpakken met stevige maatregelen. En de kosten voor die maatregelen moeten eerlijk verdeeld worden.

We hebben geen tijd te verliezen

Zelf zegt het kabinet het 'groenste kabinet ooit' te zijn. Maar dat moet nog blijken. De partijen zijn het nog niet helemaal eens over hoe we het Klimaatakkoord voor elkaar krijgen. Na de eerste voorstellen van de onderhandelaars, heeft de politiek nog geen beslissingen genomen. Voor het onderwerp verkeer zijn bijvoorbeeld zo veel opties, dat het lastig kiezen is. Denk aan rekeningrijden, elektrisch vervoer en biobrandstoffen. En daarbij moet ook nog besloten worden hoe de kosten verdeeld worden. 'Het wat is duidelijker geworden, nu komt het aan op het hoe', zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. 

We hebben haast. Klimaatverandering wacht niet op het gekibbel in Den Haag. Denk maar aan de extreme hitte van afgelopen zomer. 

Eerlijk Klimaatakkoord

Wij zeggen het al tijden: het Klimaatakkoord moet eerlijk worden. De grote vraag is wie alle groene maatregelen uit het Klimaatakkoord gaat betalen. Slechts 10 bedrijven in de industrie, waaronder elektriciteitscentrales, zorgen voor 30% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Die bedrijven zouden dus ook zoveel moeten bijdragen aan de oplossing. Het PBL doet een paar goede suggesties:

  • Laat bedrijven en de industrie meebetalen, door bijvoorbeeld een CO2-prijs.
  • Verdeel de lasten eerlijker tussen bedrijven en burgers, zodat het betaalbaar is voor iedereen.

Milieudefensie pleit voor een eerlijke omschakeling naar een duurzame wereld voor iedereen. Het kabinet moet doorpakken en snel aan de slag om klimaatverandering écht tegen te gaan.

Dit zijn de 3 belangrijkste oplossingen

Directeur Donald Pols legt op de radio uit wat de 3 belangrijkste oplossingen zijn om het Klimaatakkoord tot een succes te brengen:

  • Grote bedrijven moeten meebetalen
  • Beperk het opstoken van biomassa
  • Krimp landbouw en veeteelt in

Luister de uitzending van Vroege Vogels terug.

Wil je meer weten?

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...