english

Fakkeltocht na zware aardbeving Groningen

Op 8 januari 2018 is de provincie Groningen opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2012. De flinke klap werd gevoeld door de hele provincie en zelfs in de hoofdstad. Groningers vonden het genoeg geweest en gingen massaal de straat op voor een fakkeltocht op 19 januari.

In totaal liepen ruim 10.000 mensen vanuit het hele land mee uit solidariteit met de gedupeerden en als protest tegen de gaswinning. De meesten in Groningen, maar ook in bijvoorbeeld Appingedam, Woerden en Den Haag. In 34 kerken in Noord Nederland luidde de klok. Vanuit heel Nederland verklaarden ook nog eens 53.000 mensen zich solidair met de gedupeerden van de gaswinning in Groningen door een digitale fakkel aan te steken.

De Groninger Bodem Beweging organiseerde de fakkeltocht en kreeg ondersteuning van Milieudefensie en tal van andere organisaties. Zoals de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool en FC Groningen. Op het podium spraken burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, Sandra Beckerman van de SP, Jesse Klaver van Groen Links, en anderen de menigte toe.

Heel Nederland moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. En de regering moet echt snel met een concreet plan komen om de gaskraan dicht te draaien. We hebben genoeg tijd verloren. De energiesector, lokale overheden, woningbouwverenigingen, huiseigenaren, de industrie, werkgevers- en ondernemersorganisaties vragen ook om sturing van de regering zodat ze aan de slag kunnen met de omschakeling naar duurzaam. Elk huishouden moet snel en betaalbaar over kunnen stappen op duurzaam koken en stoken. Voor Groningen en het klimaat.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Wil je meer weten?

Loading...