english

Advies van SodM: Gaswinning moet omlaag

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en klimaat krijgt op 1 februari 2018 advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de gaswinning. Het advies is om de gaswinning zo snel mogelijk omlaag te schroeven naar 12 miljard kuub gas per jaar. Dit is nodig om de veiligheid van de Groningers te verbeteren.

Op dit moment wordt er 21,6 miljard kuub gas per jaar gewonnen. In het regeerakkoord staat al dat het binnen vier jaar naar 20,1 miljard kuub moet. Volgens het SodM is verdere verlaging nodig om 'met redelijke zekerheid onder de veiligheidsnorm uit te komen'.

"Om dit glasheldere advies kan niemand meer heen: de veiligheid van Groningers gaat boven de leveringszekerheid. De gaswinning moet worden gehalveerd. Het is nu zaak dat de regering dit advies wél opvolgt", zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. "Het is beschamend dat we zó lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving. Wij vertrouwen erop het kabinet én de politiek hun belofte waarmaken en dit rapport nu niet weer naast zich neerleggen. Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de omschakeling naar duurzame warmte."

Meer weten over het advies van de SodM? Lees meer op de website van RTV Noord.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...