english

Zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012

Op 8 januari 15.00 uur is de provincie Groningen opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2012 met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. De fikse beving werd gevoeld door de hele provincie tot in de stad Groningen. De kern van de aardbeving lag bij Zeerijp, een plaats in de gemeente Loppersum. Hoeveel schade deze beving heeft veroorzaakt zal nog moeten blijken.

Bijna elke dag zijn er aardbevingen vanwege de gaswinning in de provincie, maar zo heftig als deze is sinds de beving van 2012 in Huizinge niet meer voorgekomen. De gevolgen waren toen groot. Veel schade aan gebouwen en veel onzekerheid en angst bij bewoners. Maar één ding gebeurde helaas niet: het stoppen van de gaswinning.

Wat voor aardverschuiving is er nodig om de politiek te bewegen de gaskraan nu eindelijk helemaal dicht te draaien? Inmiddels heeft het bewijs zich opgestapeld. De gaswinning is een puinhoop en daar moet een einde aan komen.

De regering moet nú zorgen voor een snelle overstap naar duurzaam koken en stoken. Milieudefensie blijft zich inzetten voor een toekomst waarin mensen en klimaat voorop staan. Jij kan meehelpen door onze petitie te tekenen.

De Groninger Bodem Beweging organiseert op 19 januari een fakkeltocht in de stad Groningen. Als steun voor de gedupeerden en als protest tegen de gaswinning. Milieudefensie doet samen met andere organisaties ook mee. Vorig jaar liepen ruim 4000 mensen mee, waaronder cabaretier Freek de Jonge en vele politici. Jij dit jaar ook?

859a2c3d-c151-4468-a348-de8098490f1b.png

De oranje plekken zijn stations die de beving hebben geregistreerd. Bron: KNMI

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Wil je meer weten?

Loading...