Slachtoffers van de gasbevingen in Groningen hebben te maken met trage besluitvorming, oneerlijke bureaucratie, onverkoopbare huizen, grote onzekerheid en totale willekeur. Dit zijn de meest schokkende feiten op een rij.
Gesprekken tussen bewoners en organisaties die de schade afhandelen moeten na afloop geëvalueerd worden. Medewerkers van de organisaties mogen hun mening geven, maar de bewoners niet…
Slechts 4% van de 17.818 schademeldingen is opgelost. En de totale schadevergoeding die aan Groningen is betaald, is nog geen 0,7% van de totale aardgasbaten (zo’n 2 miljard, tegenover 300 miljard aan baten)…
De organisaties die de schade aan huizen door gaswinning afhandelen maken winst met die schadeafhandeling. Of liever gezegd: ze maken winst over de rug van de slachtoffers. Bij het Centrum Veilig Wonen gaat het om deze bedragen:
2015: 2,1 miljoen
2016: 2,4 miljoen
2017: 2,5 miljoen
Officieel bepaalt de gemeente of een huis veilig of onveilig is. Of de bewoners wel of niet meer naar binnen mogen. Maar achter de schermen beslist de NAM. Diezelfde NAM maakt winst met het boren naar gas...
Allerlei verschillende instanties houden zich bezig met 1 klus. Als een scheur in een muur bijvoorbeeld groter wordt door nieuwe gasbevingen, worden het oude en nieuwe deel van de scheur door verschillende instanties in behandeling genomen. Zoals:
Niet erg praktisch…
De NAM geeft vaak vreemde reacties op ontstane schade. Dit zijn een aantal verklaringen voor het inzakken van huizen in het gaswinningsgebied:
Deze laatste vraagt misschien om wat meer uitleg. Dit is een persoonlijk verhaal van een gedupeerde Groninger:
De vraag van een CVW (Centrum Veilig Wonen) ‘expert’ tijdens de schade-opname in onze woning was: ‘Heeft u kinderen?’
Mijn vrouw antwoordde: ‘Ja 2 dochters, maar die zijn het huis al uit'.
CVW expert: ‘Dan weet ik de oorzaak van uw scheurvorming ook al’.
Mijn vrouw: ‘Oh?’
CVW expert: ‘Het ligt aan het veranderende douchepatroon in uw huis. Meiden douchen altijd langer, en daardoor komt er veel vocht in huis. Nu ze de deur uit zijn, is de vochthuishouding in uw woning veranderd en dat veroorzaakt scheuren’.
Mijn vrouw: ‘Maar dat is toch vreemd?’
Antwoord: ‘Nee hoor’.
Mijn vrouw: ‘Ik vind het wel vreemd, want onze dochters komen uit het eerste huwelijk van mijn man en hebben hier nooit gewoond, alleen om het weekend gelogeerd en dat is al jaren geleden’.
De CVW expert weet niet hoe hij moet kijken.
Voor dit artikel is informatie gebruikt van de website van Kor Dwarshuis.
Meer persoonlijke verhalen vind je hier.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?