english

Dit is bizar: nieuwbouw wordt nog steeds aangesloten op gas

Aardgas is slecht voor Groningen en het klimaat. Gelukkig is aardgasvrije nieuwbouw sinds juli 2018 de norm. Toch worden de komende tijd 40.000 gloednieuwe woningen ‘gewoon’ met gas gebouwd. Vind jij dat ook bizar? Hieronder lees je hoe jij kan helpen.

Ken jij een nieuwbouwproject dat wordt aangesloten op het gas?

Meld het hier

Nieuwbouwprojecten met gas kan je aanmelden bij #aangasvast. Deze meldingen geven samen een goed overzicht van waar nieuwe huizen nog op gas worden aangesloten. De problemen worden per wijk onderzocht.

    > Lees op de website #aangasvast wat jij kunt doen voor gasloze nieuwbouw.

Van gas los: beter voor iedereen

Nederland gaat de komende jaren van het aardgas af. Dat vindt niet iedereen makkelijk, want we zijn eraan gewend. Gelukkig zijn juist nieuwbouwhuizen heel geschikt voor duurzame energie. Omdat ze goed geïsoleerd zijn, zitten de kieren goed dicht. Zo heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. En dat scheelt je ook nog eens in de portemonnee!

Koop jij een nieuwbouwhuis met gas? Trek nu aan de bel!

Projectontwikkelaars plaatsen nu nog meestal gasketels. Bouwbedrijven en architecten hebben nog weinig ervaring met duurzame verwarmingssystemen, dus kiezen ze voor het vervuilende en ouderwetse gas. Huizenkopers hebben zelf vaak geen keus. Dat komt door de schaarste op de woningmarkt. Ook zijn ze niet op de hoogte dat vanaf 1 juli 2018 gasvrij bouwen de norm is. Kopers die nu niet aan de bel trekken, zijn over een paar jaar de pineut. Want als over een paar jaar de gaskraan wordt dichtgedraaid, komen de kosten voor de omschakeling bij de huiseigenaar terecht. Als de projectontwikkelaar bij de bouw een duurzame verwarming installeert, merkt de koper daar niets van.

Switch naar gasvrij

Het is bizar dat er nog nieuwbouw wordt opgeleverd met gas. Dit moet veranderen. Daarom hebben we samen met vele andere partijen switchteams opgericht. Deze teams helpen projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten om bij nieuwbouw op gas, alsnog van het gas af te gaan. Want dat kan zelfs nog op het allerlaatste moment.

Hoe gaat zo’n last-minute switch? De cv-ketel kan worden vervangen door een warmtepomp. In plaats van een schoorsteen wordt een ventilatorkast op het dak geplaatst. De enige toevoeging is een boiler (die wordt gevoed door de warmtepomp). Zo kan je gewoon nog à la minuut een grote straal heet water krijgen. Wel zo handig!

    > Koop je een nieuwbouwhuis? Ga voor duurzaam!

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...