Aardgas is slecht voor Groningen en het klimaat. Gelukkig is aardgasvrije nieuwbouw sinds juli 2018 de norm. Toch worden de komende tijd 40.000 gloednieuwe woningen ‘gewoon’ met gas gebouwd. Vind jij dat ook bizar? Hieronder lees je hoe jij kan helpen.
Ken jij een nieuwbouwproject dat wordt aangesloten op het gas?
Nieuwbouwprojecten met gas kan je aanmelden bij #aangasvast. Deze meldingen geven samen een goed overzicht van waar nieuwe huizen nog op gas worden aangesloten. De problemen worden per wijk onderzocht.
> Lees op de website #aangasvast wat jij kunt doen voor gasloze nieuwbouw.
Nederland gaat de komende jaren van het aardgas af. Dat vindt niet iedereen makkelijk, want we zijn eraan gewend. Gelukkig zijn juist nieuwbouwhuizen heel geschikt voor duurzame energie. Omdat ze goed geïsoleerd zijn, zitten de kieren goed dicht. Zo heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. En dat scheelt je ook nog eens in de portemonnee!
Projectontwikkelaars plaatsen nu nog meestal gasketels. Bouwbedrijven en architecten hebben nog weinig ervaring met duurzame verwarmingssystemen, dus kiezen ze voor het vervuilende en ouderwetse gas. Huizenkopers hebben zelf vaak geen keus. Dat komt door de schaarste op de woningmarkt. Ook zijn ze niet op de hoogte dat vanaf 1 juli 2018 gasvrij bouwen de norm is. Kopers die nu niet aan de bel trekken, zijn over een paar jaar de pineut. Want als over een paar jaar de gaskraan wordt dichtgedraaid, komen de kosten voor de omschakeling bij de huiseigenaar terecht. Als de projectontwikkelaar bij de bouw een duurzame verwarming installeert, merkt de koper daar niets van.
Het is bizar dat er nog nieuwbouw wordt opgeleverd met gas. Dit moet veranderen. Daarom hebben we samen met vele andere partijen switchteams opgericht. Deze teams helpen projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten om bij nieuwbouw op gas, alsnog van het gas af te gaan. Want dat kan zelfs nog op het allerlaatste moment.
Hoe gaat zo’n last-minute switch? De cv-ketel kan worden vervangen door een warmtepomp. In plaats van een schoorsteen wordt een ventilatorkast op het dak geplaatst. De enige toevoeging is een boiler (die wordt gevoed door de warmtepomp). Zo kan je gewoon nog à la minuut een grote straal heet water krijgen. Wel zo handig!
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.