Klimaatverandering begint niet pas in 2050. Het is in volle gang. Hoe hou jij je hoofd koel bij een hittegolf? 7 tips die helpen bij hittegolven en laten zien wat jij kan doen om ze tegen te gaan.
Drink genoeg water en kijk of je huis van het gas af kan. Hoe? Vul je glas met kraanwater. Dat is vele malen beter voor het milieu én voor je portemonnee dan flessenwater. Afgekoeld? Lees dan op je gemak hoe jij thuis van het gas af kan.
Beperk 's middags lichamelijke inspanning en denk eens na over hoe je zelf energie kan opwekken. Laat bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak leggen of doe mee aan een gezamenlijk windmolenpark. De Consumentenbond helpt je op weg.
Zoek de schaduw op van een grote boom en lees over tropische regenwouden.
Tropisch regenwoud wordt onder andere gekapt voor palmolieplantages. En die palmolie zit in meer producten dan je denkt.
Heerlijk zo'n middagdutje! En als je wakker wordt bekijk dan eens op de Eerlijke Geldwijzer welke bank écht duurzaam is. Wil je de sprong wagen naar een nieuwe bank, maar zie je op tegen de inspanning? Geen zorgen. Maak gebruik van de supercoole overstapservice. Kost je geen druppeltje extra zweet.
Loop je te puffen en te steunen? Kom even rustig op adem. Ben je kortademig geworden na een wandeling door de stad? Wellicht liep je achter een sjoemelscooter of heb je last van smog. Bij weinig wind kondigt het RIVM vaak een smogalarm af. Ben je een beetje bijgekomen en wil je in actie komen? Zet je in voor gezonde lucht en duurzaam verkeer!
Zorg bij extreme hitte extra voor ouderen en mensen die nergens verkoeling kunnen zoeken.
Dit warme weer is ook extra lastig voor klimaatontkenners. Je weet wel, van die mensen die ijskoud beweren dat klimaatverandering onzin is. Normaal probeer je ze misschien te ontlopen, maar met die hitte hebben ze wat extra aandacht nodig.
Ga rustig met ze in gesprek. Vertel bijvoorbeeld dat 97% van de wetenschappers wél overtuigd is dat gevaarlijke klimaatverandering door de mens komt. Lees alle tips over hoe je in gesprek gaat met klimaatontkenners.
Is je chocoladereep gesmolten van de warmte? Slurp 'm op, zodat er geen druppel verloren gaat. Want er komt een groot tekort aan chocola als gevolg van de opwarming van de aarde. En dat geldt ook voor koffie, bier en avocado's.
Shell en de 29 andere grote vervuilers van Nederland zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot die gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt. Alleen als alle grote bedrijven meedoen kunnen we de ergste gevolgen van klimaatverandering nog tegengaan. Steun ons onderzoek voor een nieuwe Klimaatrechtszaak. Want het klimaat is ook jouw zaak!
Foto bovenaan: Mensen zoeken verkoeling bij fonteinen tijdens een hittegolf. © Shutterstock, Nicolas Economou
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.