english

Koele tips tegen een hittegolf

Hittegolven en droogte komen steeds vaker voor in Nederland. Het KNMI waarschuwt dat we dit soort weer nog veel meer kunnen verwachten door de opwarming van de aarde. Klimaatverandering begint niet pas in 2050. Het is in volle gang. Hoe hou jij je hoofd koel bij een hittegolf? Je kunt je voeten in een emmer met koud water zetten. Maar hoe kan je iets doen tegen komende hittegolven? 7 tips tegen hittegolven en andere klimaatverandering.

1. Drink water - Zonder (koolzuur)gas

Drink genoeg water en kijk of je huis van het gas af kan. Hoe? Pak een glas, zet 'm onder de kraan, vul je glas met water en lees op je gemak hoe jij thuis van het gas af kan.

2. Beperk inspanning - Bespaar energie

Beperk 's middags lichamelijke inspanning en denk eens na over hoe je zelf energie kunt opwekken zonder moe te worden: bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen of door mee te doen aan een gezamenlijk windmolenpark. De Consumentenbond helpt je op weg.

Foto: Kat Northern Lights Man

3. Schuil onder een boom - Red het regenwoud

Zoek de schaduw op van een grote boom en zet je in voor meer bomen wereldwijd. 

4. Houd een siësta op de sofa - Schud je bank wakker

Neem een siësta op de bank en droom over een duurzame bank. Als je ontwaakt uit je siësta, kijk dan eens op de Eerlijke Geldwijzer welke bank het beste bij jouw idealen past en zich het meest inzet tegen klimaatverandering. Wil je gelijk de sprong maken naar een nieuwe bank, maar zie je op tegen de inspanning? Maak gebruik van de supercoole overstapservice, dat kost je nog geen druppeltje extra zweet.

5. Kom op adem - Kom op voor gezonde lucht

Ben je wat kortademig geworden na een wandeling door de stad? Dat komt onder andere door de vele sjoemelscooters en sjoemeldiesels. Koop een mondkapje en declareer de kosten bij Volkswagen. Nog steeds naar adem aan het happen? Dat kan zomaar kloppen, want het RIVM kondigt bij weinig wind vaak een smogalarm af. Heb je een hekel aan dit soort alarms? Zet je in voor gezonde lucht en duurzaam verkeer!

3374171331_d6410b4836_o.jpg

6. Slurp je gesmolten chocolade op - Eis minder opwarming

Is je chocoladereep gesmolten van de warmte? Slurp 'm op, zodat er geen druppel verloren gaat. Want er komt in de komende decennia een groot tekort aan chocola als gevolg van de opwarming van de aarde. Oliebedrijven als Shell zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot die klimaatverandering veroorzaakt. Schrijf met chocoladeletters een brief aan Shell, of (nog makkelijker) steun ons in de Klimaatzaak tegen Shell. Want het klimaat is ook jouw zaak!

7. Zorg extra voor hulpbehoevenden - Maak een praatje

Dit warme weer is extra lastig voor klimaatontkenners. Je weet wel, van die mensen die ijskoud beweren dat klimaatverandering onzin is. Normaal probeer je ze misschien te ontlopen, maar met die hitte hebben ze wat extra aandacht nodig. Ga rustig met ze in gesprek. Vertel bijvoorbeeld meteen dat 97% van de wetenschappers wél overtuigd is van klimaatverandering en de menselijke oorzaak. Lees alle tips over hoe je in gesprek gaat met klimaatontkenners.


Foto's: Kat Northern Lights Man en Melissa Segal
Concept: Fossielvrij NL
Deze pagina is geüpdatet op 24 juni 2020

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...