Je herkent het misschien wel: je staat op een feestje en raakt in gesprek met iemand die ijskoud beweert dat klimaatverandering klinkklare onzin is. Wij geven je 4 tips.
Als je goed oplet, hoor je het best vaak mensen beweren: Dat de temperatuur altijd al heeft geschommeld. Dat de opwarming van de aarde absoluut niet door mensen wordt veroorzaakt. En dat wetenschappers het er nog lang niet over eens zijn. Sommige mensen klappen dan dicht en beginnen aan hun eigen kennis en visie te twijfelen. Daar sta je dan met je idealen om de wereld te verbeteren - en een mond vol tanden…
Dit zijn 4 tips voor als je nog eens in zo’n situatie zit:
Sommige klimaatontkenners zijn niet uit op een gesprek, maar eerder om te provoceren of opschudding te veroorzaken. Zeker op feestjes. Probeer er dus eerst achter te komen wat de intentie is. Als het niet goed voelt, kun je beter niet in discussie gaan en over een ander onderwerp beginnen. Denk je dat de persoon wel oprecht geïnteresseerd is in jouw gedachten? Ga dan naar tip 2.
De manier waarop je met iemand praat is bepalend. Van een vriendelijk en empathisch persoon neem je meer aan dan van iemand die onsympathiek of bozig overkomt en jou niet aardig lijkt te vinden. Daarnaast heeft non-verbale communicatie en de toon die je aanslaat vaak meer impact dan de feitelijke argumenten die je aanvoert.
Het heeft geen zin om helemaal vanuit je eigen wereldvisie een gesprek in te gaan. Iedereen staat anders in het leven en heeft eigen overtuigingen, ideeën en gewoontes. Dus sluit aan bij de waarden en normen van de ander. Luister vooral goed naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft. Waar wordt hij of zij blij van? Wat doet degene voor werk? Hoe ziet zijn of haar weekend eruit? Wellicht hebben jullie gemeenschappelijke interesses. Dat kan een mooi aanknopingspunt zijn om iets te vertellen over jouw visie op klimaatverandering.
4. Weerleg foutieve theorieën met een overtuigend verhaal (eventueel met wat feiten)
Probeer een discussie te vermijden. Daar komt vaak geen einde aan. En is niet altijd effectief. Verhalen hebben vaak beter resultaat. Vertel over een klimaatverhaal in het nieuws, over een inspirerend klimaatboek dat je onlangs las of over andere grote positieve doorbraken in de geschiedenis (zoals vrouwenemancipatie en afschaffing van slavernij).
Mocht je het toch niet kunnen laten om op een feestje inhoudelijk te beargumenteren waarom klimaatverandering géén klinkklare onzin is, zijn dit een aantal feiten die je kunt noemen.
Een positieve noot: omdat wij de oorzaak zijn van de extreme klimaatverandering kunnen wij het ook oplossen! Hoe? Nou, door minder broeikasgassen uit te stoten. Dat betekent bijvoorbeeld minder benzine tanken en minder vlees eten. Daar kun jij zelf gewoon NU al mee beginnen!
Als we tóch gewoon doorgaan met het massaal uitstoten van broeikasgassen:
Laat even deze fantastische cartoon zien (of stuur ‘m door). Dan kun je snel weer verder kletsen over andere dingen op het feestje.
Klimaatverandering heeft enorme gevolgen voor de leefbaarheid op aarde. Hoogste tijd voor maatregelen dus. Wij hebben in 2018 en 2019 onderhandeld over het Nederlands Klimaatakkoord. Het Klimaatakkoord gaat over de maatregelen die genomen moeten worden om de doelen van de Klimaatwet te halen. Wij vinden het belangrijk dat alle Nederlanders meedoen, zodat we klimaatverandering zo snel mogelijk kunnen stoppen.
Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.