english

Smogalarm? 3 dingen die je moet bij smog

De luchtvervuiling is soms extra erg op hele koude of juist hele warme dagen met weinig wind. Luchtvervuiling wordt dan niet verspreid en blijft hangen. Het is mogelijk om smog te voorspellen met meetstations en computermodellen. In Nederland wordt er een smogwaarschuwing gegeven bij 70 microgram fijnstof per kubieke meter in de lucht en een smogalarm als er meer dan 100 microgram fijnstof per kubieke meter.

Wat moet je doen als er een smogalarm is? Wij leggen je het uit:

1. Blijf binnen

Heb je snel last van je luchtwegen? Blijf tijdens een smogalarm zo veel mogelijk binnen. Moet je toch de straat op? Dan is het verstandig om drukke wegen te vermijden. Op deze kaart ontdek je welke wegen je het beste kunt vermijden.

2. Bewegen is gezond, maar nu even niet

Bewegen is gezond. De positieve effecten van bewegen zijn voor de meeste mensen veel groter dan de negatieve effecten van vieze lucht die je tijdens dat bewegen inademt. Het is daarom gezonder om te fietsen of wandelen dan op de bank te blijven zitten. Ook in de stad. Maar bij perioden van extra zware vervuiling, zoals wanneer er smog is, is het verstandig om lichamelijke inspanning en sporten tijdelijk te vermijden. Zeker als je gevoelig bent voor ademhalingsklachten.

3. Ventileer je huis aan de schone(re) kant

Zeker op warme dagen is het prettig om je huis te ventileren. Maar is dat wel gezond als buiten veel luchtvervuiling is? De GGD adviseert om vooral goed te blijven ventileren, ook als je aan een drukke weg woont. Hiermee kunnen vervuilende stoffen van binnenshuis (bijv. van kachel of koken) worden afgevoerd. Gebruik zoveel mogelijk de ramen aan de schone(re) kant van je huis om te ventileren.

Meer duurzame tips ontvangen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. 

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...