Hoe kom jij thuis van het gas af?

Heb je een koophuis en wil je van het gas af? Dan zijn er genoeg opties om jouw huis gasvrij te maken. We helpen je graag om die eerste stap te zetten! Hieronder vind je een aantal opties om energie te besparen of gebruik te maken van andere energiebronnen.

Welke opties het best bij jouw situatie passen hangt mede af van jouw woning. Wees creatief en ga aan de slag!

  1. Isoleren
  2. Verwarmen
  3. Koken
  4. Douchen en afwassen
  5. Zelf energie opwekken
  6. Lokale energiecoöperatie
  7. Groene stroom
Heel fijn dat je geïnteresseerd bent in hoe je thuis van het gas af moet. Zelf aan de slag gaan met je eigen huis en je leven verduurzamen is belangrijk. Toch is het goed om te beseffen dat 1 voor 1 de wereld veranderen niet snel genoeg gaat. 

Voor echte en snelle veranderingen zijn de politiek en grote bedrijven heel hard nodig. Maar die treuzelen en werken tegen. Daarom doen we een beroep op jou. Help je mee om grote vervuilers ook in beweging te krijgen?
 

1. Je huis isoleren

Om te wonen zonder gas is goede isolatie van je huis onmisbaar. Denk hierbij aan driedubbel glas, dakisolatie en het opvullen van kieren. Goede isolatie én ventilatie maakt jouw huis comfortabel en bespaart op je maandelijkse energierekening, want je kan prima vooruit met een kleiner duurzaam verwarmingssysteem. Milieu Centraal vertelt je meer over isoleren.

2. Gasloos verwarmen

Elektrische verwarmingssystemen worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor gas. Dit zijn vaak individuele systemen per huis. Maar een gezamenlijke warmtebron laten aanleggen voor je huizenblok of je huis aansluiten op een warmtenet voor de hele wijk kan ook! HierVerwarmt geeft je alle informatie over "all-electric" wonen.

3. Gemakkelijk koken zonder gas

Gasloos wonen betekent dat je kunt overschakelen op elektrisch koken met een inductiekookplaat. Koken op inductie is prettig in gebruik, veilig, en de plaat is eenvoudig schoon te maken. Lees de 5 misverstanden van het koken op inductie.

4. Gasvrij douchen en afwassen

Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas. 

5. Je eigen energie opwekken

Elektriciteit en warmte kun je misschien wel zelf opwekken! Dat is niet alleen leuk, maar ook lucratief. Zo kun je investeren in zonnepanelen, maar ook in windenergie projecten. Zelf energie opwekken? De Consumentenbond legt uit hoe je dat doet.

RS41618_PeterFinal_HR-lpr.jpg

6. Sluit je aan bij een lokale energiecoöperatie

Steeds meer mensen willen samen duurzame stroom opwekken en beginnen een eigen energiecoöperatie. Een energiecoöperatie koopt bijvoorbeeld een windmolen of maakt gebruik van zonnepanelen op het dak van een school of boer in de buurt. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van grote energieleveranciers of stroom uit het buitenland. Vind een duurzaam energie-initiatief bij jou in de buurt.

7. Overstappen op groene stroom

Wek je zelf onvoldoende energie op? Stap dan over op groene stroom via een duurzame energieleverancier. Vergelijk hier energieleveranciers op duurzaamheid.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...