english

Hoe kom jij thuis van het gas af?

Heb je een koophuis en wil je van het gas af? Dan zijn er genoeg opties om jouw huis gasvrij te maken. We helpen je graag om die eerste stap te zetten! Hieronder vind je een aantal opties om energie te besparen of gebruik te maken van andere energiebronnen.

Welke opties het best bij jouw situatie passen hangt mede af van jouw woning. Wees creatief en ga aan de slag!

1. Overstappen op groene stroom
Als je zelf onvoldoende energie kunt opwekken kun je ook overstappen op groene stroom via een duurzame energieleverancier. Vergelijk hier energieleveranciers op duurzaamheid. Vergelijk hier energieleveranciers op duurzaamheid.

2. Goede isolatie
Om te wonen zonder gas is goede isolatie van je huis onmisbaar. Denk hierbij aan driedubbel glas, dakisolatie en het opvullen van kieren. Goede isolatie én ventilatie maakt jouw huis comfortabel en bespaart op je maandelijkse energierekening, want je kan prima vooruit met een kleiner duurzaam verwarmingssysteem. Milieu Centraal vertelt je meer over isoleren.

3. Veilig en gemakkelijk koken
Wonen zonder gas betekent dat je kunt overschakelen op elektrisch koken met een inductiekookplaat. Koken op inductie is prettig in gebruik, veilig, en de plaat is eenvoudig schoon te maken. Lees 'De vaak gehoorde misverstanden over koken op inductie', van Plezier in de keuken.

4. Je huis anders verwarmen
Elektrische verwarmingssystemen worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor gas. Dit zijn vaak individuele systemen per huis. Maar een gezamenlijke warmtebron laten aanleggen voor je huizenblok of je huis aansluiten op een warmtenet voor de hele wijk kan ook! HierVerwarmt geeft je alle informatie over "all-electric" wonen.

RS41618_PeterFinal_HR-lpr.jpg

5. Warm water zonder gas
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas. 

6. Doe mee aan een lokale groep die samen duurzame energie opwekt.
Steeds meer mensen willen samen duurzame stroom opwekken en beginnen een eigen energiecoöperatie. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van grote energieleveranciers of stroom uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan samen een windmolen kopen of gebruik maken van zonnepanelen op het dak van een school of boer in de buurt. Vind een duurzaam energie-initiatief bij jou in de buurt.

7. Je eigen energie opwekken
Elektriciteit en warmte kun je misschien wel zelf opwekken! Dat is niet alleen leuk, maar ook lucratief. Zo kun je investeren in zonnepanelen, maar ook in windenergie projecten. Zelf energie opwekken? De Consumentenbond legt uit hoe je dat doet.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Wil je meer weten?

Loading...