Heb jij nog vertrouwen in je bank? Steeds vaker hoor je berichten over gigantische bonussen aan de top, investeringen in ontbossing en belastingfraude. Wil je graag overstappen naar een duurzame bank? Dan hebben we 4 praktische tips.
Als je een bank kiest, kijk je vooral naar het gemak. Je wil in ieder geval internetbankieren en geld kunnen opnemen. Een hoge rente is ook mooi meegenomen. Maar de ene bank is de andere niet. In de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie lieten we de klimaatplannen van verschillende financiële instellingen, waaronder banken, doorlichten. Wat blijkt? Banken, pensioenfondsen en verzekeringen investeren nog steeds in bedrijven en sectoren die op wereldwijde schaal vervuilen.
Nederlandse banken financieren wereldwijd bedrijven die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Wil je weten hoe jouw bank scoort op onderwerpen als dierenwelzijn, klimaatverandering en mensenrechten? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.
Er zijn 2 duurzame banken die er met kop en schouders bovenuit steken: De Volksbank (hieronder vallen ASN, SNS en Regiobank) en Triodos. De 3 grootste banken in Nederland - ABN AMRO, ING en Rabobank - lopen achter.
Spreek altijd eerst je bank aan. Niet alleen is dit gemakkelijker dan direct overstappen, je geeft er ook een duidelijk signaal mee af. Er zijn meerdere manieren om met je bank in gesprek te gaan. Vaak kan je bij je bank direct via de website of de telefoon een klacht indienen.
Verandert er niets of doet je bank niet wat er wordt beloofd? Stap dan over naar een duurzame bank.
Misschien wil je wel overstappen naar een duurzame bank, maar doe je het niet omdat je denkt dat het veel gedoe is. Dat valt erg mee. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:
Het kost tijd om de overstap te regelen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker. Gebruik hiervoor ons 7 stappenplan.
Je kan je eigen rekeningnummer niet behouden. In je IBAN rekeningnummer zit een code van je bank. Als je van bank verandert, verandert dus ook je rekeningnummer.
Je hypotheek kan je niet zomaar bij een andere bank onderbrengen. Het omzetten kost vaak veel geld. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om al je andere bankzaken bij een duurzame bank te doen.
Overstappen naar een duurzame bank is beter voor mens, dier en milieu. Jouw geld wordt niet meer gebruikt voor het kappen van het regenwoud en het schenden van mensenrechten. Een duurzame bank steekt jouw geld in projecten die de wereld beter maken.
De service is beter bij de duurzame banken. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond word je bij de 2 duurzame koplopers het beste geholpen.
Duurzame banken zijn open over wat zij met je geld doen. De Eerlijke Bankwijzer geeft de duurzame banken een 8 voor transparantie, terwijl de drie grote banken onvoldoendes krijgen.
Van bank veranderen lijkt misschien lastig, maar dat valt ontzettend mee. Dit is hoe je het aanpakt:
Open een rekening bij een duurzame bank van je keuze. Nog niet gekozen? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.
Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. Dit hulpmiddel maakt het overstappen naar een andere bank nog eenvoudiger.
Maak een overzicht van alle zaken die aan je rekening gekoppeld zijn zoals gezamenlijke rekeningen, spaarrekeningen en creditcards. Vraag je nieuwe bank deze over te zetten.
De Overstapservice zorgt ervoor dat je automatische incasso’s worden overgezet. Hier hoef je niks voor te doen. Periodieke overboekingen moet je wel zelf wijzigen. Download een lijst van periodieke overboekingen van je oude rekening. Vervang bij elke periodieke overboeking in de lijst je oude rekeningnummer door je nieuwe nummer.
Geef je nieuwe rekeningnummer door aan belangrijke instanties. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, de Belastingdienst en je verzekeringen. Dit kan vaak online of met Overstapkaarten. Overstapkaarten krijg je van je nieuwe bank.
Download al je af- en bijschrijvingen bij je oude bank en sla deze goed op. Die kunnen later nog wel eens van pas komen.
Ten slotte moet je aan het begin van het nieuwe jaar dat volgt op je overstap (bijvoorbeeld in januari) nog eens inloggen bij je oude bank. Download je jaaroverzicht en beëindig je oude rekening.
Meteen meer goede voornemens aftikken? Check dan ook eens hoe het zit met duurzame zorgverzekeraars.
Als grote vervuilende bedrijven niet in actie komen, is de klimaatcrisis niet op te lossen. Maar uit zichzelf veranderen ze niet. Daar zijn veel mensen voor nodig die samen een vuist maken. Jij bent nodig. Kijk hoe jij mee kan doen. We kunnen niet wachten.
Beeld bovenaan: Een groep mensen zit op een rij te bellen. Op de voorgrond staat een bord met "landelijke bel je bank actie".
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.