Zo stap je over naar een duurzame bank

Heb jij nog vertrouwen in je bank? Steeds vaker hoor je berichten over gigantische bonussen aan de top, investeringen in ontbossing en belastingfraude. Wil je graag overstappen naar een duurzame bank? Dan hebben we 4 praktische tips.

 1. Bekijk of je bij een duurzame bank zit
 2. Spreek je bank aan
 3. Bekijk de voor- en nadelen van overstappen
 4. Stap over naar een duurzame bank

Wil je dit soort tips en artikelen graag direct in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


1. Hoe duurzaam is mijn bank?

Als je een bank kiest, kijk je vooral naar het gemak. Je wil in ieder geval internetbankieren en geld kunnen opnemen. Maar de ene bank is de andere niet. Uit een onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer uit 2021 blijkt dat de klimaatplannen van de Nederlandse banken nog steeds te wensen overlaten.

Nederlandse banken financieren wereldwijd bedrijven die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Wil je weten hoe jouw bank scoort op onderwerpen als dierenwelzijn, klimaatverandering en mensenrechten? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.

Er zijn 2 duurzame banken die er met kop en schouders bovenuit steken: De Volksbank (hieronder vallen ASN, SNS en Regiobank) en Triodos. De 3 grootste banken in Nederland - ABN AMRO, ING en Rabobank - lopen achter.

2. Overstappen of bank aanspreken?

Spreek altijd eerst je bank aan. Niet alleen is dit gemakkelijker dan direct overstappen, je geeft er ook een duidelijk signaal mee af. Er zijn meerdere manieren om met je bank in gesprek te gaan. Dien een klacht in of teken de klimaatplicht petitie.

Verandert er niets of doet je bank niet wat ze belooft? Stap dan over naar een duurzame bank.

3. De voor- en nadelen van overstappen naar een duurzame bank

Misschien wil je wel overstappen naar een duurzame bank, maar doe je het niet omdat je denkt dat het veel gedoe is. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Nadelen

 1. Het kost tijd om de overstap te regelen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker. Gebruik hiervoor ons 7 stappenplan.

 2. Je kan je eigen rekeningnummer niet behouden. In je IBAN rekeningnummer zit een code van je bank. Als je van bank verandert, verandert dus ook je rekeningnummer.

 3. Je hypotheek kan je niet zomaar bij een andere bank onderbrengen. Het omzetten kost vaak veel geld. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om al je andere bankzaken bij een duurzame bank te doen.

Voordelen

 1. Overstappen naar een duurzame bank is beter voor mens, dier en milieu. Jouw geld wordt niet meer gebruikt voor het kappen van het regenwoud en het schenden van mensenrechten. Een duurzame bank steekt jouw geld in projecten die de wereld beter maken.

 2. De service is beter bij de duurzame banken. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond word je bij de 2 duurzame koplopers het beste geholpen.

 3. Duurzame banken zijn open over wat zij met je geld doen. De Eerlijke Bankwijzer geeft de duurzame banken een 8 voor transparantie, terwijl de drie grote banken onvoldoendes krijgen.

4. Hoe stap ik over op een duurzame bank?

Van bank veranderen lijkt misschien lastig, maar dat valt ontzettend mee. Dit is hoe je het aanpakt:

 1. Open een rekening bij een duurzame bank van je keuze. Nog niet gekozen? Kijk dan op de Eerlijke Bankwijzer.

 2. Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. Dit hulpmiddel maakt het overstappen naar een andere bank nog eenvoudiger.

 3. Maak een overzicht van alle dingen die aan je rekening gekoppeld zijn zoals spaarrekeningen en creditcards. Vraag je nieuwe bank deze over te zetten.

 4. De Overstapservice zorgt ervoor dat je automatische incasso’s worden overgezet. Hier hoef je niks voor te doen. Periodieke overboekingen moet je wel zelf wijzigen. Download een lijst van periodieke overboekingen van je oude rekening. Vervang bij elke periodieke overboeking in de lijst je oude rekeningnummer door je nieuwe nummer.

 5. Geef je nieuwe rekeningnummer door aan belangrijke instanties. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, de Belastingdienst en je verzekeringen. Dit kan vaak online of met Overstapkaarten. Overstapkaarten krijg je van je nieuwe bank.

 6. Download al je af- en bijschrijvingen bij je oude bank en sla deze goed op. Die kunnen later nog wel eens van pas komen.

 7. Ten slotte moet je aan het begin van het nieuwe jaar dat volgt op je overstap (bijvoorbeeld in januari) nog eens inloggen bij je oude bank. Download je jaaroverzicht en beëindig je oude rekening.

Meteen meer goede voornemens aftikken? Check dan ook eens hoe het zit met duurzame zorgverzekeraars.

En als je dan toch bezig bent, kijk dan meteen wat je nog meer kunt doen. Van een petitie ondertekenen tot doneren, alle beetjes helpen!

 

 

Beeld bovenaan: briefjes van 50 euro en palmolievruchten liggen op resten van een verbrand bos.

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...