De overheid had wel op tijd aan de wet voor luchtkwaliteit kunnen voldoen

Nederland had op tijd aan de Europese wet voor luchtkwaliteit kunnen voldoen. Dat blijkt uit onderzoek dat Milieudefensie heeft laten uitvoeren. Als de overheid veel meer en betere maatregelen had genomen, ademden we nu allemaal gezondere lucht.

Zijn de knelpunten te "hardnekkig"?

De rechter besloot in onze bodemprocedure (de uitgebreide rechtszaak) dat Nederland wel de wet overtreedt, maar dat dat de overheid niet kwalijk te nemen valt. Sommige knelpunten zijn namelijk te "hardnekkig", volgens de rechter. Maar is dat ook zo? Of had de overheid heus wel aan de Europese wet kunnen voldoen, als ze op tijd aan de slag was gegaan? Dat hebben we laten onderzoeken.

Knelpunten op te lossen met stevige maatregelen

Onderzoeksbureau CE Delft heeft uitgezocht wat de Rijksoverheid en de gemeente Amsterdam hadden moeten doen om wél overal de wettelijke norm voor stikstofdioxide te halen in Amsterdam in 2015, toen dat verplicht was. Wat blijkt? Met stevige maatregelen was het haalbaar geweest, veel meer en betere maatregelen dan staatssecretaris Stientje van Veldhoven begin deze week heeft voorgesteld in haar nieuwe plan.

Onze lucht had al lang gezonder kunnen zijn 

Het onderzoek laat zien wat er nodig is in heel Nederland en specifiek in Amsterdam. Flink wat! Denk aan het instellen van kilometerheffing en milieuzones, en extra investeringen in het openbaar vervoer en goede fietsroutes. We hebben dit onderzoek alleen laten doen voor Amsterdam, omdat daar veel knelpunten zijn. Als alle knelpunten in Amsterdam opgelost hadden kunnen worden, was het ook mogelijk geweest om de luchtvervuiling in andere steden aan te pakken.

We hadden dus al lang overal gezondere lucht in kunnen ademen. Gezondere lucht, die in ieder geval aan de slappe Europese normen voldoet.

De overheid moet stevig aan de slag

De overheid heeft heel wat in te halen en moet stevig aan de slag. Er is dus flinke ambitie nodig. Veel meer dan de overheid nu toont. Milieudefensie gaat er samen met de Luchtwachters voor zorgen dat de overheid in actie komt en de luchtkwaliteit beter wordt. En dit onderzoek gaan we natuurlijk ook gebruiken in ons hoger beroep.

Lees verder:

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...