english

We gaan in beroep voor gezonde lucht

We gaan in beroep! Vorige maand deed de rechtbank een onbegrijpelijke en zeer teleurstellende uitspraak. De rechter was het met ons eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese wet voor luchtkwaliteit. Toch valt de Staat niets te verwijten volgens de rechter.

Ik vind dat iedereen het recht heeft om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep.

Ziekmakend beleid

Al sinds 2008 geldt de Europese wet die bepaalt hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Maar Nederland voldoet nog steeds niet overal aan die wet. Onbegrijpelijk dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om de luchtkwaliteit voldoende te verbeteren. De overheid heeft jarenlang de kans gehad én misgelopen om effectieve maatregelen te nemen. Daar worden mensen ziek van. Letterlijk.

Ook de Gezondheidsraad vraagt met klem om een beter plan van de overheid.

Opvallende uitspraak

De uitspraak is ook opvallend, omdat de rechter in onze eerdere rechtszaak (het zogenaamde ‘kort geding’) wél oordeelde dat de Staat snel en keihard aan de slag moet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ruim 300 Luchtwachters uit het hele land controleren op dit moment dat vonnis. Wat ben ik blij met zoveel steun!

Mede-eiser Paul Busker uit Amsterdam: "Elke dag adem ik ongezonde lucht in waar ik ziek van word en ik ben niet de enige. Het duurt allemaal veel te lang."

Help je ook mee met de crowdfunding?

We maken een goede kans op winst in het hoger beroep. Het is dus absoluut nog geen verloren zaak. Maar het hoger beroep kost geld. Veel geld. Het gaat om 50.000. Daarmee kunnen we onder andere onze advocaat betalen en aanvullend onderzoek doen. Jouw steun is onmisbaar. Help je mee?

Doneer nu

De datum van het hoger beroep is nog niet bekend. Ik houd je op de hoogte!

Hartelijke groet,

Anne Knol

Campagneleider Mobiliteit

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...