english

Opmerkelijke uitspraak rechtszaak voor gezonde lucht

De rechter is het met ons eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Toch valt dat volgens de rechter de Staat op dit moment niet te verwijten. Milieudefensie strijdt door tegen luchtvervuiling. Want de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond.

 

Teleurstellende uitspraak rechtbank

De uitspraak van de rechter is lang en de uitspraak teleurstellend. De rechter is het met ons eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Toch valt dat volgens de rechter de Staat op dit moment niet verwijten. Waarom niet? Onder andere omdat de knelpunten in de binnensteden noodzakelijk zouden zijn voor de bereikbaarheid van de stad.

Daarnaast had Milieudefensie volgens de rechter nog duidelijker moeten bewijzen dat maatregelen van de Staat om de luchtkwaliteit te verbeteren te kort schieten. En dat iemand hier schade van heeft ondervonden.

Opmerkelijk uitspraak

Anne Knol, campagneleider Mobiliteit: “Het is allang duidelijk dat mensen schade door luchtvervuiling ondervinden. Duizenden mensen worden ziek of overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht. De GGD en longartsen slaan daar alarm over en er is veel wetenschappelijk onderzoek. Is dat niet genoeg? In hoger beroep gaan ligt voor de hand, maar dit moeten we verder bespreken met onze advocaat”.

Het kort geding staat nog

In september 2017 stelde de rechtbank in een kort geding Milieudefensie in het gelijk. Deze uitspraak blijft staan. De Staat ging hiermee al aan de slag en sprak meerdere keren uit dat er meer gedaan moet worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Samen met ruim 300 Luchtwachters gaan we overheid in de gaten houden.

Meer informatie

Blijf op de hoogte

Naast het voeren van rechtszaken zitten we natuurlijk niet stil. Milieudefensie is hard aan het werk om onze steden, naast gezonder, ook leefbaarder te maken. Wij gaan gewoon door. En samen met jou werken we aan meer ruimte in de stad, verbeterde luchtkwaliteit en klimaatvriendelijk vervoer. Blijf op de hoogte van nieuws en onze activiteiten door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...