We hebben recht op gezonde lucht

Gezonde lucht is een mensenrecht. Toch is er veel te veel luchtvervuiling in Nederland. En de oplossing is zo simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals de fiets en het openbaar vervoer.

Hoe erg is de luchtvervuiling in Nederland eigenlijk?

Je verwacht het misschien niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen, zoals fijnstof. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen zijn langdurig ziek. Ze zijn bijvoorbeeld kortademig of hebben hartproblemen.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Verkeer op de weg zorgt in Nederland bovendien voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. CO2 veroorzaakt klimaatverandering. En die vieze auto’s, brommers en vrachtwagens nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in. Dat moet en kán anders.

Als we meer kiezen voor de fiets, openbaar vervoer en elektrische auto’s, krijgen we vanzelf meer gezonde lucht. En het is beter voor het klimaat.

De overheid doet veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Terwijl onze gezondheid het belangrijkste is wat we hebben. Daarom sleepten we samen met veel bezorgde Nederlanders en dankzij honderden crowdfunders de Nederlandse Staat voor de rechter.

Meer informatie over wat wij doen tegen luchtvervuiling.

Onze rechtszaak in het kort

Milieudefensie klaagt de Nederlandse Staat aan, omdat die veel te weinig doet om onze lucht gezonder te maken. In september won Milieudefensie het kort geding (spoedprocedure) tegen de Staat. De overheid moet de luchtkwaliteit zo snel mogelijk verbeteren.

In een andere rechtszaak (een bodemprocedure), vroegen we meer. De Nederlandse Staat moet zich niet alleen aan de wet houden, maar de Staat moet ook ons mensenrecht op gezondheid respecteren. Daarvoor zijn maatregelen nodig die verder gaan dan Europa voorschrijft. We willen dat Nederland de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgt. Die adviezen zijn maar liefst 2 keer zo streng als de Europese normen en dus 2 keer beter voor onze gezondheid!

Op 7 mei 2019 besloot de rechter dat Nederland moet voldoen aan de Europese wet voor luchtkwaliteit. Maar volgens de rechter heeft de overheid tijdens de loop van onze rechtszaak al genoeg maatregelen gepland om zo snel mogelijk aan die eis te voldoen. De overheid hoeft dus geen verdere actie te ondernemen. Dit is teleurstellend, maar vooral ook een teken van ons succes. Zonder onze rechtszaak was de overheid niet aan de slag gegaan met extra plannen en maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Er moet nog veel meer gebeuren om onze lucht écht gezond te maken. We gaan nu in overleg met onze advocaat over onze mogelijkheden en eventuele vervolgstappen. En natuurlijk blijven we het Rijk en gemeenten aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid om voor gezonde lucht  te zorgen.

Meer informatie over de rechtszaak vind je hier.

Stop de grote vervuilers

Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden!

Loading...