Milieudefensie pakt de opwarming van de aarde aan waar dat het meeste oplevert: bij de vervuiling van grote bedrijven. Door dat samen met veel mensen zoals jij te doen, zijn we succesvol. Heel erg bedankt aan alle veranderaars!
We kunnen ons belangrijke werk alleen doen, dankzij de steun van meer dan 100.000 leden en donateurs. Wil jij ons helpen om ook van 2024 een jaar vol hoogtepunten te maken? Word dan nu lid. Dat kan al vanaf € 3 per maand.
Ook in 2023 drongen we er bij 29 grote vervuilers op aan snel te komen met een goed klimaatplan. Dat deden we met acties en via de rechter. Steeds meer mensen willen dat deze grote bedrijven stoppen met vervuilen. Bijna 48.000 mensen deden mee met De Laatste Aanmoediging.
Deze aanmoedigingen werden persoonlijk overgebracht door meer dan 300 vrijwilligers die bij de aandeelhoudersvergaderingen aanwezig waren. Daarin werd keer op keer dezelfde vraag gesteld: "Gaan jullie in 2030 minimaal 45% minder CO2 uitstoten in absolute zin in de hele keten (dus scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?"
BAM en Stellantis zeiden ‘Ja!’ op onze laatste aanmoediging. We hopen natuurlijk dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat er ook echte stappen worden gezet.
Grote vervuiler Shell neemt het vonnis van de Klimaatzaak niet serieus. De nieuwe olie- en gasprojecten die Shell start kunnen echt niet meer en dat laten we het bedrijf voelen.
We laten zien dat de plannen van het bedrijf niet kloppen met het vonnis. Juist grote vervuilers als Shell kunnen echt verschil maken voor het klimaat. Maar de bestuursleden van Shell nemen hun verantwoordelijkheid nog niet. Daarom hebben maar liefst 37.750 mensen een persoonlijke boodschap gestuurd.
Ook hebben we verhalen gedeeld van mensen die zich in andere landen (Argentinië, UK, Australië) verzetten tegen de plannen van Shell.
In 2024 begint het hoger beroep tegen Shell. Ruim 10.000 mensen deden mee met de crowdfunding. Het benodigde bedrag van 650.000 euro is bijna gehaald.
Andere vervuilende bedrijven moeten zich ook houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom hebben wij een nieuwe rechtszaak aangekondigd. Dit keer tegen een bank, verzekeraar of pensioenfonds. Al 1825 mensen steunen deze nieuwe rechtszaak.
Al in 2016 vertelden we het verhaal over klimaatrechtvaardigheid. Waar we destijds nog werden uitgelachen en niet begrepen, is het begrip inmiddels niet meer weg te denken uit het politieke en maatschappelijke debat. We staan steeds meer op de kaart en dat doet ons goed. We waren onderdeel van de grootste klimaatmars ooit: de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid waar 85.000 mensen aan meededen.
En dat is niet het enige. Wist je dat er al meer dan 47.000 mensen het Manifest voor Klimaatrechtvaardigheid hebben getekend?
Ook hebben we een belangrijke rekentool gelanceerd. Dit rekenmodel laat zien dat ons klimaatbeleid veel eerlijker moet. En dat kan ook, als de regering zorgt dat de rijkste Nederlanders meer gaan bijdragen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen.
Jaren nadat de klimaatbeweging voor het eerst de fossiele subsidies aankaartte, is het eindelijk gelukt. De overheid moet nog dit jaar met afbouwscenario’s komen. En ja, dat is zeker dankzij de succesvolle acties van Extinction Rebellion op de A12, maar is ook te danken aan Milieudefensie.
Al op 14 juli 2020 publiceerden Milieudefensie en Oil Change International een grootscheeps onderzoek naar verschillende soorten subsidies voor olie, kolen en gas. De uitkomst: 8,3 miljard euro per jaar. Uit nog grondiger onderzoek van Milieudefensie, SOMO en Oil Change International blijkt op 4 september 2023 dat de fossiele subsidies ten minste 37,5 miljard euro per jaar bedragen.
Milieudefensie is blij dat er nu eindelijk een Kamermeerderheid aandringt op afbouwscenario’s. Directeur Donald Pols zegt hierover: “Dit is geweldig nieuws, maar nu komt het aan op de daadwerkelijke acties. De aarde staat in de fik. Daarom moet het volgende kabinet onmiddellijk beginnen met de afbouw van fossiele subsidies voor grote vervuilers.”
Na de succesvolle actie bij Albert Heijn (Ahold) richt Milieudefensie Jong zich op andere vervuilers in de voedselsector. Op 16 december was Yara aan de beurt. Het bedrijf werd ‘te kakken’ gezet met de Grote Shitshow. Er werden awards uitgereikt en Yara ging er met alle gouden toiletborstels vandoor!
Naast eigenwijze acties heeft Milieudefensie Jong op 26 september een onderzoek over klimaatstress gepubliceerd. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos. Maar liefst 1 op de 5 jongeren zegt last te hebben van klimaatstress. Dit onderwerp heeft veel aandacht gekregen in de media. Op dezelfde dag werden een klimaatstressmeter en een podcastserie gelanceerd. Milieudefensie Jong heeft bovendien meet-ups georganiseerd waar jongeren met elkaar in gesprek konden over hun klimaatstress onder begeleiding van een psycholoog.
Ook internationaal zijn we actief. Met zusterorganisaties en groepen in het mondiale zuiden gaan we ontbossing, vervuiling en gevaarlijke klimaatverandering tegen. Enkele highlights:
Stel je voor dat alle bedrijven hun best zouden doen om geen schade te veroorzaken aan mensen en het milieu. Dan zou het een stuk beter gaan met onze oceanen en bossen, met mensenrechten en het klimaat.
Voor het eerst staan er in de OESO-richtlijnen voor bedrijven ook duidelijke regels over het klimaat. Milieudefensie heeft er hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De richtlijnen kunnen invloed hebben op internationale wetten.
Samen met IUCN NL en Stand Up For Your Rights schreef Milieudefensie een rapport voor het mensenrechten-examen van Nederland. In augustus 2022 mocht Milieudefensie ook de VN toespreken in Genève. We gaven toen 3 adviezen. Naar aanleiding van onze adviezen kwamen VN-lidstaten in november met aanbevelingen. Deze zijn ook in het eindrapport van de Mensenrechtenraad gekomen. Daarin staan 18 aanbevelingen over klimaat, milieu en de rol van bedrijven in relatie tot mensenrechten. Ze zijn grotendeels in lijn met wat Milieudefensie adviseerde.
Er komt een Europese wet die bedrijven verplicht zich te houden aan de 1,5 graad in het klimaatakkoord van Parijs. Grote vervuilers - óók financiële instellingen - moeten hierdoor een klimaatplan opstellen en uitvoeren.
We hebben hard gestreden voor dit onderdeel van de wet. En we zijn blij dat er binnen de Europese Unie in december een akkoord is bereikt. Dit is een stap vooruit voor het klimaat en mensenrechten.
Samen met onze partners uit tropische bossenlanden gingen we langs in Brussel en Den Haag om te pleiten voor een betere bescherming van bossen. Op 28 juni 2023 werd de Europese Bossenwet van kracht.
Bedrijven hebben nog wel 18 maanden de tijd om zich voor te bereiden en alle ontbossing uit hun handelsketens te verwijderen. Dat geldt met name voor producten als soja, palmolie, hout, papier, rubber, koffie en cacao. En voor bedrijven als Friesland Campina en Unilever, maar ook veel minder bekende grote handelaren in de Nederlandse havens. Deze bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun producten legaal en met respect voor mensenrechten zijn geproduceerd.
Dit soort wetgeving is enorm belangrijk. Nederland is nu kampioen ontbossing in Europa en dat moet veranderen. Stevige wetgeving is daarbij essentieel. We gaan door met campagnevoeren om ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen onder deze wet te brengen.
Na de verkiezingen werden veel mensen wakker met een kater. Een partij die hele bevolkingsgroepen uitsluit en klimaatverandering ontkent, won de verkiezingen. Dat doet pijn, maar motiveert ook. Om elkaar vast te houden. En om onze strijd met overtuiging door te zetten.
De verkiezingsuitslag was niet alleen een dieptepunt. Veel mensen zien juist nu hoe belangrijk het is om in actie te komen. Dat zagen we de dag na de verkiezingen al terug in de mensen die ons steunen. In 1 dag:
Samen met jou blijven we ons meer dan ooit inzetten vóór een rechtvaardige wereld en eerlijk klimaatbeleid, tégen grote vervuilers die gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken. Help jij ons dit werk voort te kunnen zetten?
Foto bovenaan: Maar liefst 85.000 mensen deden mee met de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid op 12 november 2023 in Amsterdam.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.