Dit was de Klimaatmars

De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid was een duidelijk signaal: Nederland wil klimaatrechtvaardigheid. Is het genoeg? Nee. Nu komt het er op aan. Wat is jouw volgende stap voor het klimaat?

85.000 mensen op de Dam voor Klimaat en Rechtvaardigheid

Wat een beeld: 85.000 mensen die zich uitspreken voor klimaatrechtvaardigheid. Wij maakten daar samen met heel veel mensen duidelijk dat vervuilende bedrijven zonder goed klimaatplan geen cent belastinggeld mogen krijgen.

Terugblik podiumprogramma
Als Klimaatcrisis Coalitie, waar Milieudefensie onderdeel van is, hebben we tijdens het podiumprogramma van de mars ruimte willen bieden aan verschillende aspecten van klimaat en rechtvaardigheid, onder meer met een verbindend verhaal over vrede. Dit liep helaas anders dan gepland.  Lees hier de uitgebreide reactie van de Klimaatcrisis Coalitie.

De grootste Klimaatmars ooit

Nog niet eerder gingen zoveel mensen de straat op om zich te laten horen voor klimaat en rechtvaardigheid. Met 85.000 mensen stonden we op de Dam. Hoewel, niet tegelijkertijd, want dat paste niet eens. De mars was zo groot, dat toen de eerste mensen aankwamen op het Museumplein, de laatste mensen nog niet eens waren vertrokken vanaf de Dam! Kan je nagaan: er liep een mensenstroom van meer dan 3,5 kilometer door Amsterdam!

Wij blijven samen druk zetten op de politiek...

Na de verkiezingen start de formatie. Het is duidelijk wat er moet gebeuren. Er is een klimaatwet voor bedrijven nodig, waarin de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs zijn opgenomen. En waarin het vonnis in de Klimaatzaak tegen Shell wettelijk wordt verankerd en afgedwongen. Die wet moet grote bedrijven en financiële instellingen dwingen om hun uitstoot te halveren. Als vervuilers zich niet aan die wet houden, kunnen zij aansprakelijk worden gesteld.

Natuurlijk duurt het even voordat zo'n wet er is. Gelukkig hoeft de overheid daar niet op te wachten. Ze kunnen deze grote vervuilende bedrijven direct houden aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Door geld uit het klimaatfonds, maar ook andere subsidies, en overheidsopdrachten alleen aan die bedrijven te geven die een Parisproof klimaatplan hebben. Hebben ze dat niet, dan betalen ze hun eigen vergroening.

.. en grote vervuilende bedrijven

Wij blijven ook rechtstreeks druk zetten op de grote vervuilers van Nederland. Want de uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell was duidelijk: bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om hun uitstoot te halveren.

Binnenkort maken we bekend tegen welk bedrijf we een nieuwe rechtszaak starten. En ook de andere bedrijven zijn nog niet van ons af. Wij gaan hen, liefst samen met jou, ter verantwoording roepen tijdens het nieuwe aandeelhoudersseizoen. Meld je nu alvast aan voor de meet-up.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...