Succes! Kabinet komt met afbouwscenario’s fossiele subsidies

Jaren nadat de klimaatbeweging voor het eerst de fossiele subsidies aankaartte, is het eindelijk gelukt. De overheid moet nog dit jaar met afbouwscenario’s komen. De XR-blokkade van de A12 en de vele supporters daaromheen laten zien dat actievoeren werkt!

Hoe is het zover gekomen

2020
  • 14 juli -  Milieudefensie en Oil Change International publiceren voor het eerst een grootscheeps onderzoek naar verschillende soorten subsidies voor olie, kolen en gas. De uitkomst: 8,3 miljard euro per jaar.
  • 14 september - Minister Wiebes bevestigt dat er inderdaad miljarden aan fossiele subsidies word verstrekt. Volgens zijn ministerie is het minimaal 4,5 miljard euro per jaar.
  • 20 oktober – Een lokale groep van Extinction Rebellion bezet de lobby van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met de eis om te stoppen met fossiele subsidies. 
2021
  • 28 januari - Uit onderzoek van zelfstandig onderzoeker Alman Etten blijkt dat het bedrag minstens 17,2 miljard euro per jaar bedraagt.
2022
  • 6 juli - 1e blokkade van de A12 ter hoogte van het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Enkele tientallen mensen doen mee aan deze blokkade. Er volgen ditzelfde jaar nog 3 blokkades.
2023
  • 28 januari -  In de aanloop naar de 5e blokkade worden 8 klimaatactivisten opgepakt voor opruiing omdat ze verdacht werden van oproepen om naar de blokkade te komen. Meer dan 100 maatschappelijke organisaties, waaronder Milieudefensie, spreken hun steun uit voor de blokkades en organiseren tijdens de blokkade een solidariteitsdemonstratie.
  • 4 september - Uit nog grondiger onderzoek van Milieudefensie, SOMO en Oil Change International blijkt dat de fossiele subsidies ten minste 37,5 miljard euro per jaar bedragen.
  • 9 september - Start van dagelijkse blokkades op de A12. Op de eerste dag zijn er volgens schattingen meer dan 25.000 mensen aanwezig in de blokkade en bij de steundemonstratie. Deze steundemonstratie wordt georganiseerd door Fossielvrij, Greenpeace, Milieudefensie en veel andere organisaties.
  • 10 september - Extinction Rebellion komt wekenlang dagelijks terug met wisselende aantallen. [Bekijk hier de hele timeline van alle blokkades].
  • 15 september - Uit gelekte Prinsjesdag-stukken blijkt dat de fossiele subsidies nog veel groter zijn dan gedacht. Uit het onderzoek in opdracht van Minister Jetten blijkt dat fossiele subsidies jaarlijks 39,7 tot 46,4 miljard euro bedragen.
  • 5 oktober - In de Tweede Kamer wordt een motie ingediend om 3 scenario’s te laten opstellen voor de afbouw van fossiele subsidies. Extinction Rebellion besluit na 27 dagelijkse blokkades voorlopig te stoppen met blokkeren.
  • 10 oktober - Een brede meerderheid in de Tweede Kamer steunt de motie (van VVD tot SP en van CDA tot Partij van de Dieren). 

De motie is aangenomen. En nu?

Actievoeren werkt. Milieudefensie is blij dat er nu eindelijk een kamermeerderheid aandringt op afbouwscenario’s. Directeur Donald Pols: “Dit is geweldig nieuws, maar nu komt het aan op de daadwerkelijke acties. De aarde staat in de fik. Daarom moet het volgende kabinet onmiddellijk beginnen met de afbouw van fossiele subsidies voor grote vervuilers.
 
Wij blijven druk zetten op de overheid. Niet alleen om de fossiele subsidies snel af te bouwen, maar ook om te zorgen dat grote vervuilers niet ook nog extra klimaatgeld ontvangen. Want grote vervuilers staan ook nu weer vooraan bij de verdeling van miljarden om hun bedrijf te vergroenen. De komende tijd gaat de overheid maatwerkafspraken maken met meerdere grote vervuilers. Daarom zeggen wij: geen cent belastinggeld naar grote vervuilende bedrijven zonder goed klimaatplan.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...