Eindrapport VN Mensenrechtenraad grotendeels in lijn met onze adviezen

Nederland heeft na het mensenrechten-examen een tik op de vingers gehad van de VN Mensenrechtenraad. Er ligt nu een eindrapport met 18 aanbevelingen over klimaat, milieu en de rol van bedrijven in relatie tot mensenrechten. Die zijn grotendeels in lijn met wat Milieudefensie adviseerde.

Samen met IUCN NL en Stand Up For Your Rights schreef Milieudefensie een rapport voor het mensenrechten-examen van Nederland. In augustus 2022 mocht Milieudefensie ook de VN toespreken in Genève. We gaven toen deze 3 adviezen:

>Klik hier voor de 3 conclusies uit ons rapport.

Naar aanleiding van onze adviezen kwamen VN-lidstaten in november met aanbevelingen. Die gaan over hoe Nederland ervoor kan zorgen dat bedrijven handelen met respect voor mensenrechten, milieu en klimaat. En zijn ook in het eindrapport van de Mensenrechtenraad gekomen.

IMVO-wetgeving is hard nodig

Een belangrijke aanbeveling in het rapport is dat Nederland een wet invoert die bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat betekent dat bedrijven negatieve effecten op mensenrechten, milieu en klimaat voorkomen en aanpakken. Bij zichzelf, hun dochterbedrijven en alle bedrijven die ze nodig hebben voor hun producten. Zij kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor schade. De wetgeving moet wel in lijn zijn met wat er nu al geldt op basis van de UN Guiding Principles en de OESO-richtlijnen.

Deze aanbeveling is door Nederland geaccepteerd. En dat is goed nieuws voor de Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen (IMVO) die is ingediend door ChristenUnie, SP, PvdA, GroenLinks, D66 en Volt. Voor het kabinet is het nu alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat de wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd.

Gevaarlijke klimaatverandering

Nederland heeft ook aanbevelingen geaccepteerd over maatregelen om gevaarlijke klimaatverandering te beperken. En om kwetsbare mensen te beschermen. Mensenrechten en gendergelijkheid moeten worden meegenomen in deze maatregelen.

Dat Nederland het slecht doet, wordt ook aangekaart door Dr. David Boyd. Dat is de hoogste VN-expert op het gebied van mensenrechten en milieu. Op Twitter schrijft hij dat Nederland winst van bedrijven boven mensenrechten stelt. Als voorbeelden noemt hij de vervuilende fabriek van Tata Steel en de gaswinning in Groningen. Volgens Boyd faalt de regering om de klimaatcrisis vanuit mensenrechtelijk perspectief te benaderen.

Hoog tijd voor actie!

Foto bovenin: dagloners op een palmolieplantage in Liberia. © Martin Waalboer

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...