Alles wat je moet weten over onze Klimaatplannen-campagne

Onze Klimaatplannen-campagne veranderde alles! Begin dit jaar vroegen we 29 grote vervuilende bedrijven om met een goed klimaatplan te komen. Onze brief hierover zette een hoop in gang. Alle bedrijven reageerden en media stonden er vol van. Bekijk hieronder wat we allemaal hebben gedaan.

Grote vervuilers liggen op ramkoers met het klimaat

Eerst even dit: We hebben de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven inmiddels laten onderzoeken door het NewClimate Institute. De resultaten zijn alarmerend. Geen enkel bedrijf scoort een voldoende. Geen enkel bedrijf doet voldoende om gevaarlijk klimaatverandering te voorkomen.

Daarom zijn we een oproep gestart richtig klimaatminister Rob Jetten. We vragen hem dringend: geef geen subsidie aan grote vervuilers zonder klimaatplan. Help je mee?


Tijdlijn

  • Donderdag 13 januari 2022: Brief

We stuurden een brief aan 29 grote vervuilende bedrijven, met een dringende oproep om met een goed klimaatplan te komen. Deze brief veranderde alles.

>> Lees meer in deze veelgestelde vragen
>> Lees verder over de 29 grote vervuilers

  • Dinsdag 29 maart: Reminder

We stuurden een reminder van onze oproep. De tijd om met een goed klimaatplan te komen begon te dringen. Ook organiseerden onze lokale groepen acties door het hele land bij de grote vervuilers.

  • Vrijdag 15 april 2022: Deadline

Dit was de deadline voor bedrijven om met een goed klimaatplan te komen. Alle bedrijven leverden iets bij ons in. Maar zijn ze goed genoeg? Dat lieten we na deze deadline onderzoeken.

  • Dinsdag 19 april 2022: Crowdfundactie

We begonnen een crowdfundactie om de 29 plannen te laten onderzoeken door het onafhankelijke en internationaal gerenommeerde NewClimate Institute. Dankzij vele gulle donateurs haalden we ruimschoots ons streefbedrag. Bedankt iedereen die heeft meegeholpen!

  • Dinsdag 5 juli: Lancering Klimaatcrisis-Index en Klimaatcrisis-oproep

We hebben alle 29 klimaatplannen laten onderzoeken door het onafhankelijke NewClimate Institute. Hieruit volgde de Klimaatcrisis-Index. De resultaten zijn alarmerend. Geen enkel bedrijf doet genoeg om gevaarlijke klimaatverandering te voor komen. We lanceerden op deze dag ook de Klimaatcrisis-oproep. Hierin roepen we minister Jetten (Klimaat & Energie) onder andere op om klimaatgeld uit het klimaatfonds (35 miljard) niet aan bedrijven te geven die geen goed klimaatplan hebben.

  • Dinsdag 20 september (Prinsjesdag): Lancering TV-campagne

Om onze Klimaatcrisis-oproep extra kracht bij te zetten, lanceren we op Prinsjesdag een TV-commercial. Hierin laten we zien hoe grote bedrijven kunnen veranderen, als ze willen. Samen kunnen we dit scenario werkelijkheid laten worden.

Lees verder:
>> Nieuwsbericht over het onderzoek en de Klimaatcrisis-Index
>> Veelgestelde vragen over het onderzoek en de Klimaatcrisis-Index
>> Factsheet van de Klimaatcrisis-Index (publieksvriendelijk)
>> Het onderzoek achter de Klimaatcrisis-Index (Engels)
>> Samenvatting van het onderzoek (Engels)
>> Samenvatting van het onderzoek (Nederlands)

  • Donderdag 3 november: Gesprek met Rob Jetten

Op donderdag 3 november ging onze directeur Donald Pols in gesprek met ministers Rob Jetten en Micky Adriaansens. Ook overhandigde hij hen de bijna 60 duizend handtekeningen die onder onze oproep staan: geef geen klimaatgeld aan bedrijven zonder goed klimaatplan. De boodschap is duidelijk overgebracht en het is nu aan de ministers om een besluit te nemen. Ondertussen blijven wij de druk opvoeren.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...