Alles wat je moet weten over onze Klimaatplannen-campagne

Onze Klimaatplannen-campagne veranderde alles! Begin 2022 vroegen we 29 grote vervuilende bedrijven om met een goed klimaatplan te komen. Onze brief hierover zette een hoop in gang. Alle bedrijven reageerden en media stonden er vol van. Bekijk hieronder wat we allemaal hebben gedaan.

Grote vervuilers liggen op ramkoers met het klimaat

Eerst even dit: We hebben de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven inmiddels laten onderzoeken door het NewClimate Institute. De resultaten zijn alarmerend. Geen enkel bedrijf scoort een voldoende. Geen enkel bedrijf doet voldoende om gevaarlijk klimaatverandering te voorkomen.

Daarom zijn we een oproep gestart richtig klimaatminister Rob Jetten. We vragen hem dringend: geef geen subsidie aan grote vervuilers zonder klimaatplan. Help je mee?


Tijdlijn

  • Donderdag 13 januari 2022: brief

We stuurden een brief aan 29 grote vervuilende bedrijven, met een dringende oproep om met een goed klimaatplan te komen. Deze brief veranderde alles.

>> Lees meer in deze veelgestelde vragen
>> Lees verder over de 29 grote vervuilers

  • Dinsdag 29 maart: reminder

We stuurden een reminder van onze oproep. De tijd om met een goed klimaatplan te komen begon te dringen. Ook organiseerden onze lokale groepen acties door het hele land bij de grote vervuilers.

  • Vrijdag 15 april 2022: deadline

Dit was de deadline voor bedrijven om met een goed klimaatplan te komen. Alle bedrijven leverden iets bij ons in. Maar zijn ze goed genoeg? Dat lieten we na deze deadline onderzoeken.

  • Dinsdag 19 april 2022: crowdfundactie

We begonnen een crowdfundactie om de 29 plannen te laten onderzoeken door het onafhankelijke en internationaal gerenommeerde NewClimate Institute. Dankzij vele gulle donateurs haalden we ruimschoots ons streefbedrag. Bedankt iedereen die heeft meegeholpen!

  • Dinsdag 5 juli: lancering Klimaatcrisis-Index en Klimaatcrisis-oproep

We hebben alle 29 klimaatplannen laten onderzoeken door het onafhankelijke NewClimate Institute. Hieruit volgde de Klimaatcrisis-Index. De resultaten zijn alarmerend. Geen enkel bedrijf doet genoeg om gevaarlijke klimaatverandering te voor komen. We lanceerden op deze dag ook de Klimaatcrisis-oproep. Hierin roepen we minister Jetten (Klimaat & Energie) onder andere op om klimaatgeld uit het klimaatfonds (35 miljard) niet aan bedrijven te geven die geen goed klimaatplan hebben.

  • Dinsdag 20 september (Prinsjesdag): lancering TV-campagne

Om onze Klimaatcrisis-oproep extra kracht bij te zetten, lanceren we op Prinsjesdag een TV-commercial. Hierin laten we zien hoe grote bedrijven kunnen veranderen, als ze willen. Samen kunnen we dit scenario werkelijkheid laten worden.

Lees verder:
>> Nieuwsbericht over het onderzoek en de Klimaatcrisis-Index
>> Veelgestelde vragen over het onderzoek en de Klimaatcrisis-Index
>> Factsheet van de Klimaatcrisis-Index (publieksvriendelijk)
>> Het onderzoek achter de Klimaatcrisis-Index (Engels)
>> Samenvatting van het onderzoek (Engels)
>> Samenvatting van het onderzoek (Nederlands)

  • Maandag 26 september: dringend verzoek aan accountants

Op 26 september stuurden we een dringende brief naar de 4 grootste accountantskantoren. Onze oproep: neem klimaatrisico's op in controles en rapportages. Een succesvolle actie! Kort na ontvangst lieten de accountantskantoren en branchevereniging NBA weten dat ze het met ons eens zijn en actie gaan ondernemen.

  • Donderdag 3 november: gesprek met Rob Jetten

Op donderdag 3 november ging onze directeur Donald Pols in gesprek met ministers Rob Jetten en Micky Adriaansens. Ook overhandigde hij hen de bijna 60 duizend handtekeningen die onder onze oproep staan: geef geen klimaatgeld aan bedrijven zonder goed klimaatplan. De boodschap is duidelijk overgebracht en het is nu aan de ministers om een besluit te nemen. Ondertussen blijven wij de druk opvoeren.

  • November 2022: Operatie Klimaatgroepen voeren actie door het hele land

De hele maand november voerden onze Operatie Klimaatgroepen en Milieudefensie Jong actie bij grote vervuilers. Er vonden demonstraties plaats en veranderaars gingen het gesprek aan met medewerkers van bedrijven als Friesland Campina en Unilever.

  • 10 november 2022: rapport over klimaatschade Ahold Delhaize

In opdracht van Milieudefensie schreef onderzoeksbureau Profundo een vernietigend rapport over Ahold Delhaize. Daarin staat dat de klimaatschade van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn en Etos, uitkomt op 119 miljard euro in 2050. Dit bedrag is berekend op basis van hun huidige klimaat plan.

  • 15 november: Albert Heijn kiest voor 45% minder CO2-uitstoot in 2030

Supermarkt Albert Heijn zet een stap in de goede richting. Op 15 november kondigt de dochteronderneming van Ahold Delhaize aan, dat hun uitstoot in 2030 is verminderd met 45%. Eerst was dat maar 15%. Nu moederbedrijf Ahold Delhaize nog!

  • 16 december 2022: ABP kiest voor duurzamer beleid

Eindelijk! Het pensioenfonds ABP komt met een beter klimaatplan. Dankzij de druk van milieuorganisaties stopt ABP met investeren in de fossiele industrie. Het doel van ABP: de helft minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 (ten opzichte van 2019) via bedrijven waarin het investeert.

  • 23 december 2022: brief aan CEO’s van grote vervuilers

In een open brief aan topmensen van grote vervuilende bedrijven deden we een laatste aanmoediging: denk na over jullie rol in het voorkomen van klimaatverandering. Een goed klimaatplan is mogelijk, kijk maar naar koplopers Albert Heijn en ABP.

  • 20 januari: oproep 'Word aandeelhouder!'

Op 20 januari deden we de oproep: 'Word aandeelhouder en stel je vraag aan een grote vervuiler tijdens de aandeelhoudersvergadering!'. Tijdens deze vergaderingen gaan we zoveel mogelijk druk uitoefenen op machtige bedrijven als ING, Ahold Delhaize en Rabobank. We vragen ze hoe en wanneer ze zich aan het Parijs-akkoord gaan houden. Stap voor stap helpen wij je om aandeelhouder te worden. Ervaring is niet nodig. Doe mee en laat samen met ons en andere veranderaars je stem horen!

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...