jaarverslag 2022
Gestopt: steun voor olie- en gasprojecten in het buitenland

Onze inhoudelijk medewerkers lobbyen vol overtuiging bij overheid en bedrijfsleven om onze doelen te bereiken. Dat werkt zo: met onze publiekscampagnes maken we zichtbaar waar we voor staan en bouwen we draagvlak op. Vervolgens voeren onze campaigners en inhoudelijk medewerkers achter de schermen stevige lobbygesprekken om onze inzet te verankeren op beleidsniveau.

In 2022 behaalden we verschillende lobby-successen.

Bijvoorbeeld:

  • We maakten ons hard voor een klimaatplicht voor bedrijven, vastgelegd in de IMVO-wet (wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen). In november 2022 werd de initiatiefwet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen ingediend, die bedrijven verplicht om de klimaatschade van hun producten in kaart te brengen en aan te pakken. De initiatiefwet kwam van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Volt.

Lees  meer over de IMVO-wet in deze position paper

Lees meer over de initiatiefwet op onze website

  • In december bereikte de Europese Unie overeenstemming over de Bossenwet: een mijlpaal in de strijd tegen ontbossing. Bedrijven in de Europese Unie moeten vastleggen waar hun soja, palmolie, rubber, cacao, koffie, hout, papier en rundvlees vandaan komt en bewijzen dat de productie niet bijdraagt aan ontbossing en schendingen van mensenrechten. Dit succes is het resultaat van jarenlange inzet van maatschappelijke organisaties, samen met gemeenschappen in de landen waar de ontbossing plaatsvindt. Onze volgende stap: ervoor zorgen dat financiële instellingen ook worden meegenomen in deze wet want zij investeren nog volop in ontbossing. Zie ook hoogtepunt 3, GLA, Europees Bossenbeleid.

Lees meer over de nieuwe bossenwet op onze website

  • Tijdens de stikstofcrisis werd er 1 oplossing over het hoofd gezien: de rol die ketenpartijen, zoals banken, veevoerbedrijven en supermarkten, kunnen spelen. Rabobank joeg jarenlang de schaalvergroting van de veeteelt aan. De schulden van boeren bij deze bank zorgen ervoor dat zij niet kunnen kiezen voor duurzame veeteelt op kleinere schaal. Wij vinden daarom dat Rabobank moet bijdragen aan het oplossen van de stikstofcrisis, bijvoorbeeld door leningen af te schrijven. We werden uitgenodigd door Johan Remkes om dit toe te lichten en spraken met minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Inmiddels heeft de minister onze eis overgenomen. Ook noemt hij expliciet dat Rabobank leningen zou moeten afschrijven. Ahold heeft inmiddels aangekondigd dat ze serieus werk maken van de vermindering van hun uitstoot.

Lees er meer over op onze website

  • Door onze succesvolle Klimaatplannen-campagne werden we uitgenodigd door 2 ministers: minister Jetten (Klimaat en Energie) en Minister Adriaansens (Economische zaken en klimaat). Zij wilden onze ideeën horen over de verduurzaming van grote vervuilende bedrijven in Nederland. Onze eisen: houd rekening met de voetafdruk van Nederlandse bedrijven in het buitenland en geef geen geld aan grote vervuilers zonder goed klimaatplan. Zie ook hoogtepunt 1.
  • Nederland stapt uit het energiehandvestverdrag (ECT, Energy Charter Treaty). Dat maakte minister Jetten (Klimaat en Energie) in oktober bekend.
    Zie ook FGG.

Lees er meer over op onze website

  • Na jarenlange lobby werd voor het eerst gesproken over ‘krimp’ van de luchtvaart. Op het gebied van verkeer nam de Tweede Kamer een motie aan waarbij er meer aandacht komt voor bereikbaarheid. Dit zorgt ervoor dat er meer geld gaat naar deelvervoer en OV in plaats van naar snelwegen.