Succes! De nieuwe bossenwet gaat ontbossing veel moeilijker maken

Grote bedrijven zijn met hun producten wereldwijd belangrijke veroorzakers van ontbossing. Maar nu heeft de EU een ambitieuze bossenwet aangenomen. Die moet voorkomen dat Europese bedrijven ontbossing veroorzaken.

In de winkelschappen in Nederland liggen veel producten van bedrijven waarvoor wereldwijd bossen zijn verwoest. Die bedrijven hebben hard gelobbyd om de bossenwet zwakker te maken, maar dat is ze op lang niet alle punten gelukt. Zeker niet op de punten waar Milieudefensie zich samen met andere NGO's hard voor heeft gemaakt.

De 5 belangrijkste punten uit de bossenwet:

  • Bedrijven moeten voortaan onderzoek doen naar de producten die zij in Europa verkopen. Om zo te kunnen garanderen dat hun producten niet gelinkt zijn aan ontbossing en illegale productie.
  • Hout, (bedrukt) papier, palmolie, soja, rundvlees, koffie, cacao, rubber en houtskool vallen onder de wet. En producten die deze materialen bevatten, zoals meubels, leer en chocolade.
  • Bedrijven moeten precies laten zien waar hun producten vandaan komen (met geografische coördinaten).
  • Het is onvoldoende om duurzaamheidslabels en certificaten op producten te plakken. Die bewijzen namelijk niet dat producten ontbossingsvrij zijn.
  • EU-landen zijn verplicht om bedrijven en producten te controleren. Dit moet ervoor zorgen dat de regels goed gehandhaafd worden.

De bossenwet is historisch. Niet eerder waren er zulke vergaande regels om de verkoop van producten gelinkt aan ontbossing te voorkomen. In de EU werd hierover in de nacht van 5 op 6 december een akkoord bereikt.

Dit succes volgde na jarenlang campagnevoeren van Milieudefensie met partnerorganisaties uit onder meer Liberia en Indonesië. Samen maakten we de problematiek zichtbaar. Zo stuurden we deze brief aan eurocommissarissen en brachten we aan het licht dat Nederland Europees kampioen financiering van ontbossing is. We trokken op met activisten uit Brazilië, Indonesië en Colombia. En we publiceerden een door 75 organisaties ondertekend statement om vrijwillige certificering uit de wet te houden.

Wat wij nu gaan doen

Begin 2023 wordt de bossenwet officieel aangenomen. Bedrijven hebben dan 18 maanden de tijd om zich volledig aan de wet te gaan houden. Wij blijven de Europese Commissie en het publiek ondertussen informatie geven over financiële instellingen en ontbossing. Want banken, pensioenfondsen en verzekeraars ontspringen nu nog de dans in de bossenwet. En dat terwijl zij vele miljarden stoppen in producten die direct zijn gelinkt aan ontbossing. Over 2 jaar wordt bekeken of financiële instellingen alsnog onder de bossenwet moeten vallen. Daar gaan we ons best voor doen.

Over 1 jaar liggen er ook kansen om andere natuurgebieden (dus niet alleen bossen) onder de wet te krijgen. En we gaan zoeken naar manieren om de schending van mensenrechten ook op te nemen in de bossenwet.

Doe je mee?

Samen pakken we grote vervuilers aan, zoals de bedrijven die wereldwijd ontbossing veroorzaken. Wil jij met ons meedoen? Dat kan op verschillende manieren! Ontdek hoe jij kan meedoen op een manier die bij jou past.

Foto bovenin: Een bewoonster van Semunying Pareh in Indonesië, waar bossen worden gekapt voor palmolieplantages. © Kemal Jufri

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...