Exportsteun voor duurzame energie levert tot wel 30% meer banen op

Uit onderzoek blijkt dat het verzekeren van zon- en windenergie projecten in het buitenland niet alleen goed is voor het klimaat. Het zorgt ook voor meer banen dan de exportsteun aan gas-, olie- en kolenprojecten.

Denktank Cambridge Econometrics (CE) deed het onderzoek in opdracht van Milieudefensie, Oil Change International (OCI) en Both ENDS. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

Overstap naar duurzaam levert meer banen op

Nederland beloofde op de klimaattop in Glasgow om eind 2022 te stoppen met financiële steun aan gas, olie en kolenprojecten in het buitenland via exportkredietverzekeraar Atradius DSB. Grote bedrijven zijn nu bang dat er veel banen verloren zullen gaan, maar niets is minder waar! Ons onderzoek laat juist zien dat als we 100% overstappen op duurzame zon- en windenergie, er in 2025 30% meer banen kunnen zijn.

De onderzoekers schrijven ook dat voor elke 1 miljoen euro die naar zonne-energie gaat, er 3 keer meer banen ontstaan dan met 1 miljoen voor een gas-, olie- en kolenproject.

Doorgaan met fossiele steun is een groot risico

Nederlandse bedrijven blijven pleiten om vooral door te gaan met olie-, kolen en gas, omdat grootmachten als China het zouden overnemen. Ons onderzoek laat zien dat Nederland juist een risico loopt als het doorgaat met steunen van fossiele projecten in het buitenland.

Over de hele wereld stappen mensen en bedrijven al over op groene energie en liggen er veel kansen om te vernieuwen. Als Nederlandse bedrijven blijven inzetten op de energiebronnen van het verleden, hebben ze echt een probleem.

Investeringen in grote gas-, olie- en kolenprojecten verliezen in de toekomst hun waarde. Dat is niet alleen vervelend voor Nederlandse bedrijven, maar vooral rampzalig voor de ontwikkelingslanden waar veel van die projecten plaatsvinden. Ook zij hebben veel geld geïnvesteerd en zich vaak in de schulden gestoken voor deze projecten. Door de voortdurende fossiele investeringen kunnen zij niet omschakelen naar groene energie. Zo raken deze landen opnieuw op achterstand.

Een voorbeeld hiervan is het gasproject in Mozambique, waar de Nederlandse overheid meer dan een miljard exportsteun in heeft gestoken. En dat nu is opgezadeld met een gewelddadig conflict, mensenrechtenschendingen en groeiende schulden. 

Eerlijk omschakelen

De omschakeling naar groen levert op korte termijn al meer banen op, maar er zullen ook banen verloren gaan. Het onderzoek laat zien dat een Just Transition (¨Eerlijke Omschakeling”) belangrijk is. Het is heel belangrijk dat de bedrijven zelf, eventueel met ondersteuning van de overheid, werknemers om- en bijscholen . Zo nemen we iedereen mee in de overgang naar een duurzame toekomst.

Lees het hele onderzoek.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...