Wist je dat Nederlandse financiële instellingen verantwoordelijk zijn voor 1,3 keer de uitstoot van heel Nederland? Dat blijkt uit onderzoek dat Profundo in opdracht van Milieudefensie deed. We leggen je graag uit hoe dat zit.
> Lees hier het hele rapport van Profundo
> Hier vind je de factsheet met de belangrijkste cijfers en conclusies
Gefinancierde uitstoot is de uitstoot die bijvoorbeeld volgt als een bank geld leent aan een olie- en gasbedrijf. Of wanneer een pensioenfonds belegt in een autofabrikant.
Banken zijn verantwoordelijk voor minstens 117 miljoen ton CO2, meer dan 50% van het totaal. De gefinancierde uitstoot van de banken is ongeveer net zo groot als de binnenlandse uitstoot van industrie, elektriciteit, en mobiliteit samen.
Financiële instellingen vervuilen vooral via hun beleggingen, leningen en andere financiële diensten. De vervuiling die hieruit voortvloeit is bijna 1.000 keer groter dan de uitstoot van hun gebouwen en van de elektriciteit en warmte die ze inkopen.
De cijfers hierboven houden alleen rekening met de directe uitstoot (scope 1) en de uitstoot van ingekochte energie (scope 2) van de bedrijven die de financiële instellingen financieren. Als we de overige keten-uitstoot (scope 3) van die bedrijven meerekenen, blijkt de totale gefinancierde uitstoot nog veel groter. De 228 miljoen ton CO2 is dus nog maar het topje van de ijsberg.
Eerder dit jaar vroegen wij 29 bedrijven om hun klimaatplannen. Onder hen ook 8 financiële instellingen. Het onafhankelijke NewClimate Institute heeft al deze plannen beoordeeld. Hieruit blijkt dat geen van hen genoeg doet om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.
De overheid kan zorgen dat financiële instellingen niet langer bijdragen aan gevaarlijke klimaatverandering. Dit zijn enkele van onze aanbevelingen aan minister Kaag van Financiën.
Ook zonder ingrijpen van de overheid kunnen de financiële instellingen zelf genoeg doen om niet langer bij te dragen aan gevaarlijke klimaatverandering. Dit zijn onze voorstellen die ze meteen kunnen uitvoeren.
Veel mensen in Nederland zijn bezorgd over de gevolgen van de klimaatcrisis en het uitblijven van goed klimaatbeleid. Onze politieke leiders nemen geen verantwoordelijkheid, en grote vervuilers willen niet snel genoeg veranderen. Jouw zorgen tellen niet mee.
Daarom hebben we eerder Shell voor de rechter gedaagd. En gewonnen! Nu doen we hetzelfde met ING.
Samen zorgen we ervoor dat jouw stem wel wordt gehoord, en dat bedrijven zich aan internationale afspraken gaan houden. En dat gaat lukken, want wij zijn met velen.
Samen zetten we alles op alles om ook deze baanbrekende Klimaatzaak te winnen. Doe mee, word mede-eiser!
> Lees hier het hele rapport van Profundo
> Hier vind je de factsheet met de belangrijkste cijfers en conclusies.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?