Schijnoplossingen: stop de sprookjesbossen van Shell

Shell plant sprookjesbossen. Om maar door te kunnen blijven gaan op de oude weg, zet Shell vol in op het beschermen en planten van bomen. Bomen waar geen plek voor is. Dit blijkt uit ons nieuwe rapport. Roep Shell op zich te houden aan het vonnis van de Klimaatzaak. Help je mee?

Een slecht plan 

De rechter verplichtte Shell vorig jaar zijn uitstoot in 2030 met 45% te verminderen. Maar in plaats van verminderen, wil het bedrijf zijn uitstoot steeds meer compenseren door bomen te beschermen en planten. Dit is een slecht plan. 

Wat is CO2-compensatie?

Als een bedrijf de CO2 die het uitstoot weer uit de lucht haalt, bijvoorbeeld door bomen te planten, noemen we dat CO2-compensatie. Ook als de compensatie pas ergens in de toekomst plaatsvindt, wordt dit als CO2-compensatie gezien. In de praktijk kopen bedrijven hun compensatie vaak in. Ze betalen een ander bedrijf of initiatief om bijvoorbeeld ergens in de wereld bomen te planten. Het vervuilende bedrijf koopt daarmee het recht om een bepaalde hoeveelheid CO2 als ‘gecompenseerd’ te rekenen.
>Lees meer over CO2-compensatie

Schijnoplossing

Shell heeft aangekondigd in 2030 jaarlijks maar liefst 120 megaton CO2 te willen compenseren door bossen te beschermen of bomen aan te planten. Dat is net zoveel als 85% van de jaarlijkse uitstoot van heel Nederland. Maar ons rapport laat zien dat er in de praktijk nog heel veel valt aan te merken op deze plannen. Shell gebruikt deze plannen als rookgordijn. Het lijkt of ze goed bezig zijn, maar ondertussen gaan ze wereldwijd gewoon door met nieuwe olie- en gas projecten. 

De 5 belangrijkste punten uit het rapport 

  1. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Veel klimaatwetenschappers verwerpen CO2-compensatieprojecten als een serieuze reactie op gevaarlijke klimaatverandering en waarschuwen voor de gevolgen.
  2. CO2 opslaan in bomen is een tijdelijke oplossing voor een permanent probleem. De CO2-uitstoot van Shell blijft nog duizenden jaren in de atmosfeer. CO2 opslaan in een boom is maar van korte duur. Bovendien komen bosbranden steeds vaker voor.  
  3. De bossen die worden aangeplant door Shell bestaan vaak uit één boomsoort. In de meeste gevallen de snel groeiende eucalyptus boom. Dat is schadelijk voor de biodiversiteit in het gebied.
  4. Er is veel land nodig om Shell’s uitstoot te compenseren. Vaak een land in het mondiale Zuiden. Hiervoor wordt (landbouw)grond gebruikt van de lokale bevolking, wat kan leiden tot mensenrechtenschendingen en voedseltekorten.
  5. 80% van de huidige CO2-compensatie van Shell gaat naar het beschermen van bestaande bomen en niet naar het planten van nieuwe bomen. Deze compensatie komt uit 3 projecten in Peru, Kenia en Indonesië die zijn onderzocht in ons rapport. Op alle 3 de projecten valt veel aan te merken.

Lees hier het hele rapport (alleen in het Engels)

Deze schijnoplossing leidt af van de echte uitdaging waar Shell voor staat, namelijk: minder CO2 uitstoten. Als Shell het vonnis van de rechter serieus neemt, moet het bedrijf de CO2-uitstoot omlaag brengen. Niet compenseren, maar verminderen dus. 

Foto bovenaan: Pungkat, Indonesië. Fotograaf: Ed Wray 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...