Eerlijk klimaatbeleid? Alleen als iedereen meedoet

De rijkste Nederlanders veroorzaken de meeste klimaatschade, verkleinen hun uitstoot het minst, maar krijgen wél de meeste subsidie. Het klimaatbeleid is dus oneerlijk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

> Lees hier het hele rapport van Ecorys

Klimaatkloof tussen lage en hoge inkomens

De uitstoot van iemand uit de rijkste 1% van Nederland is 70.000 kilo CO2e per jaar. Onder mensen met een inkomen uit de onderste 50% is dat 7.000 kilo. In de afgelopen 30 jaar is de uitstoot van rijk en arm wel afgenomen, maar niet gelijk. De allerrijksten verminderden hun uitstoot met 3%, de armsten met 40%!

02306-graphic-zonder subsidie-1920.png

Iedereen is nodig

Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen, moeten we samen minder broeikasgassen uitstoten. Dat kan alleen als iedereen eerlijk bijdraagt. Juist de rijkste mensen hebben de meeste middelen om hun uitstoot te verminderen. Zonder dat zij hoeven in te leveren op basisbehoeften.

Ondertussen kunnen de mensen met de laagste inkomens hun energierekening niet betalen. Toch krijgen de rijkste mensen de meeste subsidies, terwijl zij die het minst nodig hebben. Dat is toch scheef?

Doe je mee?

Wij vinden dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen: de rijkste Nederlanders en de grote bedrijven. Wil jij met ons meedoen om de grootste vervuilers aan te pakken? Dat kan op verschillende manieren! Ontdek hoe jij kan meedoen op een manier die bij jou past.

Foto: Een man bij zonnepanelen op een dak. © Chantal Bekker

02306-infovisual-klimaatongelijkheid-800.png

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...