Initiatiefwet verplicht bedrijven tot respect voor mens en klimaat

Goed nieuws! Vandaag wordt de initiatiefwet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen ingediend. Die moet kinderarbeid en extreme uitbuiting voorkomen. Voor het eerst moeten bedrijven ook de klimaatschade van hun producten in kaart brengen en aanpakken.

De initiatiefwet van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP,  D66 en Volt verplicht Nederlandse bedrijven om wereldwijd te ondernemen met respect voor mens, milieu en klimaat. Als in hun productieketens misstanden plaatsvinden, dient een bedrijf deze aan te pakken of te herstellen.

"Goed voor mens en planeet"

Wouter Kolk (Milieudefensie) is blij met het wetsvoorstel: "Deze wet is goed nieuws voor mens en planeet. Samen met 43.000 Nederlanders hebben we ons hard gemaakt voor een Klimaatplicht voor vervuilende bedrijven. Als de Tweede Kamer doorpakt, kunnen bedrijven eindelijk worden verplicht om de schade die ze veroorzaken aan te pakken."

Milieudefensie voerde campagne voor de wet, samen met 65 bedrijven en 60 maatschappelijke organisaties en vakbonden.

Ruim 40.000 mensen ondertekenden onze oproep voor een wet. 8 op de 10 Nederlanders willen dat bedrijven verplicht worden om mensenrechtenschendingen en klimaatschade te voorkomen, blijkt uit onderzoek van YouGov

Teken de oproep

De initiatiefwet zorgt ervoor dat bedrijven wereldwijd meer moeten doen om klimaatschade te voorkomen. Maar grote vervuilende bedrijven moeten zelf ook een goed klimaatplan hebben. Vind jij dat ook? Teken dan de oproep. Samen pakken we grote vervuilers aan.


Foto bovenin: het land van deze Oegandese vrouw werd van haar afgepakt door een met westers geld gefinancierd palmoliebedrijf. De initiatiefwet moet dit soort praktijken tegengaan. © Jason Taylor

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...