Initiatiefwet verplicht bedrijven tot respect voor mens en klimaat

Goed nieuws! Vandaag wordt de initiatiefwet Duurzaam en Verantwoord Ondernemen ingediend. Die moet kinderarbeid en extreme uitbuiting voorkomen. Voor het eerst moeten bedrijven ook de klimaatschade van hun producten in kaart brengen en aanpakken.

De initiatiefwet van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP,  D66 en Volt verplicht Nederlandse bedrijven om wereldwijd te ondernemen met respect voor mens, milieu en klimaat. Als in hun productieketens misstanden plaatsvinden, dient een bedrijf deze aan te pakken of te herstellen.

"Goed voor mens en planeet"

Wouter Kolk (Milieudefensie) is blij met het wetsvoorstel: "Deze wet is goed nieuws voor mens en planeet. Samen met 43.000 Nederlanders hebben we ons hard gemaakt voor een Klimaatplicht voor vervuilende bedrijven. Als de Tweede Kamer doorpakt, kunnen bedrijven eindelijk worden verplicht om de schade die ze veroorzaken aan te pakken."

Milieudefensie voerde campagne voor de wet, samen met 65 bedrijven en 60 maatschappelijke organisaties en vakbonden.

Ruim 40.000 mensen ondertekenden onze oproep voor een wet. 8 op de 10 Nederlanders willen dat bedrijven verplicht worden om mensenrechtenschendingen en klimaatschade te voorkomen, blijkt uit onderzoek van YouGov


Foto bovenin: het land van deze Oegandese vrouw werd van haar afgepakt door een met westers geld gefinancierd palmoliebedrijf. De initiatiefwet moet dit soort praktijken tegengaan. © Jason Taylor

Stuur een kaartje naar Shell

Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.

Loading...