Shell zet nog steeds volop in op olie en gas

Wist je dat Shell de komende 30 jaar nog overal op de wereld nieuwe olie- en gasprojecten wil beginnen? Een omvangrijk data-onderzoek laat zien dat Shell op grote schaal blijft investeren in olie en gas.

Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met Oil Change International met gegevens van databureau Rystadt. Daaruit blijkt dat het bedrijf zich weinig aantrekt van het klimaatakkoord van Parijs én het vonnis van onze klimaatzaak.

Onmogelijke plannen van Shell

Uit het rapport blijkt ook dat Shell sinds de uitspraak heeft besloten om 10(!) nieuwe grote olie- en gasprojecten te ontwikkelen. Verder heeft Shell ruim 750 belangen in projecten die in de toekomst nog ontwikkeld moeten worden. Als Shell door zou gaan met deze projecten levert dat een uitstoot op die gelijk staat aan 30 keer de uitstoot van heel Nederland op jaarbasis.

De rechtbank stelde in mei 2021 vast dat Shell gevaarlijke klimaatverandering dreigt te veroorzaken en daarmee mensenlevens in gevaar brengt. In het vonnis wordt Shell opgeroepen om de CO2 uitstoot te verlagen met 45% in 2030. Het starten van ruim 750 nieuwe fossiele projecten gaat hier dwars tegen in.

Conclusie rapport: staak alle olie- en gasprojecten

Het rapport laat zien dat:

  • Shell vergunningen en afspraken met overheden heeft om op ruim 750 locaties naar nieuwe olie en gasvoorraden te zoeken;
  • het bedrijf wereldwijd bezig is met de bouw van nieuwe olie- en gasprojecten;
  • het bedrijf sinds de uitspraak vorig jaar besloten heeft om miljarden te investeren in 10 nieuwe olie- en gasprojecten.

Als Shell zich aan het vonnis van de rechter zou houden dan moet het bedrijf:

  • de zoektocht naar nieuwe olie en gas staken;
  • projecten waar nu al wordt voorbereid, stil te leggen;
  • sommige lopende projecten volledig stilleggen.

Er is gewoon geen ruimte voor nieuwe olie- en gasprojecten als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden en gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen. Helaas doet Shell het tegenovergestelde.

Foto bovenaan: mensen protesteren tegen Shell. Foto: Jonas Hegmann

Loading...