Duurzaam leven voor gevorderden: 6 tips

Duurzaam leven en groene gewoontes; bijna iedereen is ermee bezig. Je kent de gebruikelijke tips wel: afval scheiden, groene stroom afnemen, korter douchen, vegetarisch of veganistisch eten... Wij gaan een stapje verder en hebben zes duurzame tips op een rijtje gezet voor groene gevorderden.

1. Repareren is het nieuwe kopen

Repareren can spark joy. Opruim-expert Marie Kondo moedigt je aan om alle spullen weg te gooien waar je niet langer blij van wordt. Zit wat in. Maar een beetje zonde is het wel. Het betekent dat je oude spullen sneller afdankt en uiteindelijk misschien wel meer nieuwe spullen koopt.

Wij zeggen: hou van de spullen die je hebt. Repareren is het nieuwe kopen. Gaat iets stuk? Repareer je trui of laat je broodrooster maken bij een Repair Café. Dat geeft zoveel meer trots en voldoening dan weggooien. Daarnaast is het beter voor je portemonnee én het milieu.

2. Consuminder (of consustop)

Duurzaam-leven-consuminderen.jpgAlles is al in veelvoud op deze wereld. Daag jezelf uit en ga consuminderen. Of doe aan next level duurzaam leven: consustoppen, oftewel helemaal stoppen met het consumeren van nieuwe dingen.

Heb je écht iets nodig? Maak er een sport van om het tweedehands te vinden: ga naar de kringloopwinkel, kijk rond op de vlooienmarkt of vraag rond in je netwerk. Maak een lijstje van je wensen, zo weet je op tweedehands markten precies waar je op moet letten en voorkom je dat je slecht doordachte impulsaankopen doet.

3. Ga voor minder plastic

In Nederland verbruiken we 147 kilo plastic per persoon per jaar. Wereldwijd wordt 40% van al het plastic eenmalig gebruikt: in een paar seconden gemaakt, enkele minuten gebruikt en in honderden jaren afgebroken.

Probeer met minder plastic te leven. Zet kleine stappen en laat je niet ontmoedigen: ga op stap met je herbruikbare boodschappentas, drinkfles en lunchbox. Koop koffie in je eigen beker, groente in je eigen stoffen tasje en bak zelf koekjes.

Laat je inspireren door de blogs levenzonderafval.blogspot.com en hetzerowasteproject.nl of bekijk onze tips om je plastic-voetafdruk te verkleinen.

4. Maak je eigen natuurlijke verzorgingsproducten

Puur, makkelijk en leuk:  zelf cosmetica en schoonmaakmiddelen maken. Zo maak je heerlijke lippenbalsem van bijenwas en zonnebloemolie, en met zuiveringszout, zeezout, kristalsoda en citroenzuur maak je eenvoudig doeltreffende vaatwastabletten. Op het internet vind je diverse doe-het-zelf recepten, zoals het maken van je eigen groene deodorant.

Is het maken van je eigen wasmiddel of tandpasta niets voor jou? Dan maakt online shop levenzonderafval.com het je een stuk makkelijker. Zorg wel dat je alleen koopt wat je nodig hebt en laat je niet verleiden tot overconsumptie.

5. Voorkom voedselverspilling

Duurzaam-leven-radijs.jpg

Het verminderen van voedselverspilling is belangrijk omdat het niet alleen helpt om kostbaar voedsel te behouden, maar ook het milieu beschermt.  Door deze tips te gebruiken draag je actief bij aan het verminderen van voedselverspilling: 

  1. Slim bewaren en invriezen: Leer hoe je voedsel op de juiste manier kunt bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Gebruik bijvoorbeeld luchtdichte containers om restjes op te slaan en markeer ze met de datum. Daarnaast kun je overtollig voedsel invriezen voordat het bederft. Of ga aan de slag met fermenteren.
  2. Bokashi-compostering: Bokashi is een Japanse methode waarbij je organisch afval, zoals groente- en fruitschillen fermenteert met behulp van een speciale startercultuur. Het resultaat is een rijke compost die je kunt gebruiken om je planten te voeden.
  3. Kijk eens op de app Too Good to Go. Daarmee kan je maaltijden, hapjes en boodschappen ophalen die normaal in de prullenbak verdwijnen. Restaurants, lunchrooms en supermarkten in heel Nederland geven via de app door wat zij over hebben.  Voor een zacht prijsje haal je het op, en wat je krijgt is altijd een verrassing.

6. Vertel het door!

Niet onbelangrijk: vertel anderen waar je mee bezig bent. Door groen te doen en je stappen te delen inspireer je anderen. Zo worden piepkleine veranderingen groot. En geniet, want duurzaam leven is fijn!

Bonus: doe mee aan een actie

Duurzame gewoontes doorvoeren in je eigen leven is een mooie eerste stap. Hiermee kan je zeker verschil maken. Maar zolang grote vervuilers niet van koers veranderen, kan het nog best lastig zijn om duurzame keuzes te maken.  Doe mee aan een actie en roep bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Beeld bovenaan: de vrijmarkt op Koningsdag. Mensen lopen langs kleedjes waarop tweedehands spullen liggen uitgestald.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...