Duurzaam wonen in 4 stappen

Groene energie voor een duurzame woning, daar moeten we naartoe. Om verdere klimaatverandering tegen te gaan moeten alle huizen in 2050 helemaal gasloos zijn. Iedereen moet dan koken en wassen op duurzame energie. De grote vraag: hoe krijgen we dat voor elkaar?

Bekijk nu het stappenplan

Duurzaam bouwen en wonen: zo ga je van start

Direct beginnen? Isoleer je huis (bijv. met tochtstrips). Daardoor kan je al snel energie en geld besparen! Het handigste moment om te beginnen met een grotere verbouwing van een woning is bij een verhuizing of als de cv ketel bijna aan vervanging toe is.

Wij willen dat de overheid mensen tegemoet komt door subsidies, leningen of klimaat-dividend te verschaffen bij het verduurzamen van je huis. Je woning duurzaam maken is een grote klus die niet iedereen kan betalen. Met dit stappenplan is jouw verbouwing alsnog goed te doen.

Stappenplan

Stap 1: isoleer je huis

De allereerste stap naar een duurzame woning is het goed isoleren van je huis. Zo laat je geen energie verloren gaan. Want ook schone energie is niet oneindig of overvloedig. Gaten en kieren zijn dus niet handig.

Stap 1: Isoleren

Isolatie dak1. Isolatie dak - Gebruik hiervoor wol of vezelplaten aan de binnenkant. Of haal de pannen van het dak en leg een laag isolatieplaten op het dakbeschot. Zorg er met folie voor dat het dak luchtdicht is, maar zorg er ook voor dat het vocht weg kan.


2. isolatie ramen

2. Isolatie ramen - Driedubbel glas is de beste optie. Dit soort glas wordt ook wel triple glas of HR+++ genoemd. De drie lagen zorgen voor 2 luchtlagen die de geleiding tussen de koude en warme lucht van binnen en buiten moeilijker maken.


isolatie vloer


3. Isolatie vloer -
Dit kan met luchtkussens of vezelplaten. Je kunt te werk gaan onder de vloer (als er een kruipruimte is) of boven de vloer. Deze laatste optie behelst vaak meer breekwerk.


isolatie deuren
4. Isolatie deuren -
Kies voor een geïsoleerde deur en let op kieren. 


isolatie muren5. Isolatie muren - Als je huis spouwmuren heeft, kan je relatief eenvoudig veel energie besparen. Laat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opvullen met wol of korrels. Heb je geen spouw? Dan kun je kiezen voor het plaatsen van voorzetwanden of zelfs een extra muur.


tochtstrips
6. Tochtstrips - 
Je kan veel energie besparen, door alle overgebleven kieren te dichten.

* Isolatiematerialen kunnen zelf ook belastend zijn voor het milieu. Kies daarom zo duurzaam mogelijke opties. Maar de verschillen zijn klein. En in alle gevallen heb je de milieuschade er binnen een half jaar al uitgespaard.

Stap 2: gasvrij maken

Na het isoleren, ga je van het gas af. Maar je wil natuurlijk wel een warm huis en warm eten. Daarvoor moet je een aantal apparaten in huis vervangen. Zo maak je het mogelijk om duurzame energiebronnen te gebruiken. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden.

Stap 2: gasvrij maken

Boiler1. Zonneboiler - Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (niet te verwarren met zonnepanelen voor elektriciteit) en een vat om het warme water in op te slaan. Zo beschik je altijd over warm water, bijvoorbeeld om te douchen of af te wassen.


Infraroodpanelen
 2. Infraroodpaneel - 
Deze vlakke plaat kun je overal ophangen. Het paneel geeft gericht warmte af. Vooral geschikt als bijverwarming en niet als hoofdverwarming, omdat het rendement laag is.


Inductieplaat
3. Inductieplaat - 
Koken op inductie is de meest veilige en energiezuinige manier van koken. Het werkt met magnetische techniek.


Vloerverwarming 
4. Vloerverwarming - Kies voor vloerverwarming via een cv-systeem. Elektrische vloerverwarming kost drie keer zoveel stroom als verwarming via een warmtepomp-cv.


LED verlichting


5. Ledverlichting - 
Vervang zo snel mogelijk al je gloeilampen voor ledlampen, ook als ze nog goed werken. Het verloren materiaal is minder vervuilend dan de energie die gloeilampen verbruiken.


LTV verwarming6. LTV (lage temperatuur verwarming) - Hiermee kan je de watertemperatuur in je verwarming verlagen van 80 graden naar 55 of zelfs 25 graden. Duurzame verwarmingssystemen werken meestal efficiënter bij deze temperaturen. In combinatie met goede isolatie zorgt dit bovendien dat de binnentemperatuur constanter is.

Stap 3: duurzame energie (her)gebruiken

Je huis is nu goed geïsoleerd, je bent van het gas af en hebt alternatieve apparaten in huis. Nu is het tijd om schone energie te gebruiken of op te wekken. Dat opwekken kun je dus zelf doen, of laten doen door een duurzame leverancier.

Stap 3: Duurzame energie (her)gebruiken

Warmtepomp1. Warmtepomp - Je hebt de keuze: wil je een warmtepomp die warmte haalt uit buitenlucht of de bodem? In het laatste geval haal je warmte uit de grond door middel van waterleidingen onder de tuin of een boorgat 100 meter de bodem in. De waterpomp vervangt de hr-ketel en kan vaak worden aangesloten op bestaande radiatoren en vloerverwarming.


Zonnepanelen2. Zonnepanelen - Zonnepanelen zijn vooral een aanrader bij een geschikt dak, dus geen schaduwdak of dak op het noorden. Je kunt kiezen uit hybride panelen (deze wekken zowel elektriciteit als warmte op) of fotovoltaïsche panelen (deze wekken alleen elektriciteit op).


 Accu
3. Accu - 
Gebruik een accu om de opgewekte energie van je zonnepanelen op te slaan. Gelukkig zijn er steeds betere accu’s op de markt. Zo kun je dus ook ‘s avonds genieten van de zonne-energie die je overdag hebt opgewekt.


Douchewarmte WTW4. Douchewaterwarmte WTW (warmte terugwinning) - Kies voor een buis-in-buis constructie of voor een systeem geïntegreerd in een douchebak. Het warme water gaat hierdoor niet direct verloren in het riool, maar wordt eerst hergebruikt voor de verwarming van je douchewater.


Ventilatie met WTW5. Ventilatie met WTW - Door de luchtdichte isolatie in stap 1 is ventilatie van groot belang. Met goede ventilatie sla je 2 vliegen in 1 klap. Je krijgt verse lucht in huis én de warmte uit de lucht die wordt afgezogen, gaat niet verloren, maar wordt overgedragen op de verse lucht.


Elektriciteitsnet6. Elektriciteitsnet - Als je gebruik maakt van zonne-energie en een accu, kan het voorkomen dat de energie op is (bijvoorbeeld bij veel bewolking). Kies daarom als aanvulling voor een aansluiting op een externe duurzame leverancier, zoals Van de Bron of de Windcentrale.


Warmtenet

7. Warmtenet - Een alternatief voor de warmtepomp is je huis aansluiten op een warmtenet in de buurt (ook wel bekend als stadsverwarming). Liefst warmte die afkomstig is van een duurzame bron. 

Stap 4: zuinig doen met energie

Tot hier gekomen? Gefeliciteerd, je hebt nu een heerlijk warm en duurzaam huis. Blijf wel zuinig omgaan met energie. Want ook voor het opwekken van duurzame energie zijn grondstoffen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de materialen van zonnepanelen. En omdat de technologie nog niet ver genoeg is om energie goed op te slaan, hebben we momenteel nog steeds een aanvulling van fossiele energie nodig. Een bron waar we zuinig mee om moeten gaan.

Goedkopere schone energie

Gelukkig gaat de overheid de gaswinning afbouwen. Dat is goed voor Groningen en het klimaat. Maar de alternatieven moeten wel betaalbaar zijn voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat de overheid meehelpt met de juiste maatregelen. Vervuiling moet duurder worden. Schone energie juist goedkoper.

Haalbare financiering

Hoe betaal je nu zo’n grote verbouwing van je huis? Niet iedereen heeft voldoende spaargeld. Daarom wil Milieudefensie subsidies en een goed leensysteem voor huiseigenaren. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan gebouwgebonden leningen (het huis leent in plaats van de koper).

Ook huurders willen een duurzaam huis. Daarom moeten verhuurders en woningbouwcorporaties geholpen worden om dit voor alle huurders mogelijk te maken. Alleen dan lukt het ons om ieder huis in Nederland klimaatvriendelijk te maken.

→ Lees hier verder.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...