8 inspirerende tips om duurzaam te trouwen

Wist je dat bij een bruiloft meer CO₂ wordt uitgestoten dan een huishouden in een jaar uitstoot? Dit kan anders. 18 mei 2018 was mijn grote dag en ik deel graag mijn duurzame trouwtips met jou:

1. Trouwkaarten van groeipapier

Je kan kiezen voor een trouwkaart van gerecycled papier. Nog leuker is een trouwkaart van Groeipapier. Groeipapier bestaat uit 100% afbreekbaar papier waar zaadjes in zitten. Zo kunnen gasten na je bruiloft de trouwkaart weer terug in de grond stoppen. Na een tijdje groeien dan bijvoorbeeld vergeet-me-nietjes in de tuin. Een blijvende herinnering aan een onvergetelijke dag.

2. Ringen van mobieltjes

FLS_5416 225x247.jpgJe trouwring draag je (hopelijk) je hele leven. Mijn man en ik wilden gouden ringen die goed zijn voor mens én milieu. Zo kwamen we op het idee om goud uit kapotte smartphones te gebruiken.

In iedere smartphone zit een heel klein beetje goud. We hebben 420 kapotte mobieltjes verzameld via vrienden, familie en collega’s. Een bedrijf haalde het goud uit de mobieltjes en een goudsmid heeft hier onze ringen van gemaakt.

Zelf mobieltjes verzamelen is veel werk. Gelukkig zijn er steeds meer juweliers en goudsmeden die standaard gebruikmaken van gerecycled goud uit mobieltjes of oude sieraden.

3. Tweedehands trouwkleding

Als 1 katoenen T-shirt al 2700 liter water kost, dan verslinden trouwjurken en -pakken al helemaal veel water. Zonde! Kies voor een tweedehands trouwjurk/pak. Misschien dat de trouwjurk van je moeder niet helemaal meer in de mode is. Maar tegenwoordig zijn vintage jurken helemaal in. Ook jurken en pakken van maar een jaar oud kan je in tweedehands winkels vinden. Ik heb mijn jurk gekocht via Marktplaats.

>Meer tips over duurzame kleding. 

4. Een trouwlocatie die goed bereikbaar is met de fiets of OVFLS_4915 400x225.jpg

Al je gasten naar een uithoek met de auto laten komen zorgt voor veel CO₂-uitstoot. Kies voor een locatie die goed bereikbaar is met OV en/of de fiets. Wil je opvallen op je trouwdag? Kies niet voor die oldtimer, maar ga met de trein. Zeker weten dat mensen naar je kijken. 

5. Een bruidsboeket dat nooit vergaat

Bruidsboeket gebreid.jpg

Een bruidsboeket. Zonde van mijn geld, dacht ik. Mijn zus vond het toch jammer dat ik niks had. Ze verraste mij op de ochtend van de bruiloft met een zelfgemaakt boeketje van haakwerk. Niet alleen heel schattig, maar het vergaat ook niet. Het boeketje heeft een blijvend plekje op mijn salontafel gekregen.

Geen creabea in de buurt? Dan hebben we ook nog andere tips voor duurzame bloemen.

 

6. Eerlijk eten en drinken

Al het eten en drinken op mijn bruiloft was vegetarisch. Waar het kon waren de consumpties biologisch, veganistisch en lokaal. Zoek een cateraar bij jou in de buurt die weet hoe dit moet. Ik heb alleen maar complimenten ontvangen van mijn (vleesetende) gasten. 

> Meer tips over vleesvervangers.

7. Duurzame decoratie

IMG_20180516_211012 300x225.jpg

Ballonnen op je bruiloft kan echt niet meer. Wil je toch de locatie vrolijk aankleden? Maak gebruik van wat je in de natuur vindt.

  • Droog fruit dat net iets te lang in je fruitmand ligt en maak er een slinger van in de lente.
  • Zaai je lievelingsbloemen in potjes en zet deze op tafel in de zomer.
  • Zoek dennenappels in de herfst.
  • Of adopteer planten uit het plantenasiel in de winter.

Ik wilde geen confetti op mijn bruiloft, daarom maakte ik strooisels van konijnenvoer(!). Zie jij het verschil?

8. Bedank met woorden niet met cadeautjes

Je kan je gasten nooit genoeg bedanken voor deze onvergetelijke dag. En zeker niet met een prulletje. We moeten consuminderen, dus bedenk: Maak je mensen echt blij met een bedankje? Wij kozen ervoor om geen bedankjes te geven aan de gasten. Alleen de belangrijkste gasten hebben we een kaartje gegeven met een persoonlijk lief berichtje.

En vraag als huwelijkscadeau geen spullen maar een beleving. Op zoek naar meer duurzame cadeautips, bekijk ze hier.  

Bedanken met een donatie voor een goed doel naar keuze
Mijn collega Martine trouwde op 2 juli 2022 met een romantische bruiloft op het strand bij Castricum aan Zee. Ze wilden geen standaard bedankcadeautje geven bij het afscheid. In plaats daarvan mochten de gasten beslissen over het bedrag dat naar een 5-tal goede doelen ging, waaronder Milieudefensie. Dat deden ze op een originele manier: tijdens de bruiloft gaven ze hun gasten kiezelstenen mee in verschillende kleurtjes. Elke kleur steen stond voor een ander bedrag. De gasten konden vervolgens zelf de stenen verdelen over 5 glazen potten en bepalen hoeveel geld naar welk doel ging. 
 
Martineenmartijn.jpg

Foto van Gerhard Nel: Martine en Martijn op het strand bij Castricum met hun hond.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...